foto

Václav Kotva

  • nar. 20.1.1922
    Radnice, Československo
  • zem. 3.11.2004 (82 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Václav Kotva se narodil 20. ledna 1922 v Radnicích u Plzně. Vystudoval filozofickou fakultu a stal se učitelem (toto povolání si několikráte zopakoval také před filmovými kamerami). Již od mládí hrál na ochotnických scénách a věnoval se recitaci. Nastoupil na DAMU, kterou v roce 1959 absolvoval. Začal hrát v ostravském Divadle Petra Bezruče (1959 – 1965). Jeho druhou a zároveň poslední štací se stal od roku 1965 Činoherní klub. Pomáhal ho zakládat, působil v něm jako herec a také jako kronikář a odešel z něj přímo do důchodu. Často rovněž pohostinsky vystupoval na scéně pražského Národního divadla (hry „Lucerna“, „Paličova dcera“, „Hrdina západu“, „Sen noci svatojánské“ či „Obsluhoval jsem anglického krále“).

Herectví Václava Kotvy záleželo zejména na zvláštním projevu a mluveném slově. Nikdy s gesty nepřeháněl a nikdy se nedopouštěl ničeho výrazného. Celá jeho herecká dráha a vývoj se točí kolem Činoherního klubu, kde byl jedním z nejdůležitějších herců. Zde vytvořil významné role v inscenacích „Bludiště“, „Višňový sad“, „Na dně“, „Racek“, „Hráči“, „Revizor“ nebo „Hadrián z Římsu“.

Na filmovém plátně se poprvé objevil v roličce kontrolora v Menzelově oscarovém snímku OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY (1966) a pobudy v HOTELU PRO CIZINCE (1966) Antonína Máši. V roce 1969 vytvořil svoji jedinou titulní roli tragického zakřiknutého ševce Lájošeka Cíny v Tučkově příběhu SVATEJ Z KREJCÁRKU.

Kromě této role zůstal Kotvův talent plně nevyužit. Od začátku, až do konce osmdesátých let, mu nabízel pouze malé a epizodní roličky. Takovou rolí byl třeba sedlák (ÚDOLÍ VČEL), pokladník (SVATBA JAKO ŘEMEN), muž se samopalem (KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSKY), zřízenec Zajíc (SPALOVAČ MRTVOL), kostelník Jan (FARÁŘŮV KONEC), mládek (SVATBY PANA VOKA), učitel přírodopisu (ŠEST MEDVĚDŮ S CIBULKOU), uklízeč Šimák (JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!), rozhlasový pracovník (OSVOBOZENÍ PRAHY), přednosta stanice (MAREČKU, PODEJTE MI PERO!), učitel (TŘI CHLAPI NA CESTÁCH), železničář (TRHÁK), host na svatbě (VRCHNÍ, PRCHNI!), moudrý učitel ve Vyšných Vlkodlakách (TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH), turista (JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ), kamelot (FEŠÁK HUBERT) a desítky další.

Po porce 1989 se jeho počet rolí povážlivě zmenšil. Hrál například ve filmech VRACENKY (kostelník), TRHALA FIALKY DYNAMITEM (náčelník skautů Velký Medvěd), PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA (dělník) či ve filmu FAMU BRAINWASHING (pošetilý stařec). V devadesátých letech byl hojně obsazován cizími producenty do jejich zahraničních filmových a televizních snímků natáčených v České republice (BLAUÄUGIG, KAŠPAR HAUSER, SII GIOVANE MUSSOLINI, DOBRÝ KRÁL VÁCLAV, MŮJ OBR apod.). Naposledy se na filmovém plátně objevil v krátkometrážním snímku FAMU ROZMARNÁ (1998).

Všiml si ho také rozhlas i televize ve svých inscenacích (SOUDNIČKY, BABIČKA, JAK SE PEČE ŠTĚSTÍ, ŠVÉDSKÁ ZÁPALKA, UZAVŘENÝ PAVILÓN, ÚTĚK DO VĚZENÍ, UKRADENÝ KAKTUS, MAIGRETŮV PRVNÍ PŘÍPAD, KLAUNI A VLASTENCI, SNĚHURKA, LAKOMEC nebo VRAŽDA KOČKY DOMÁCÍ) a seriálech (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, MY Z KONCE SVĚTA, CHALUPÁŘI, ARABELA, LUCIE, POSTRACH ULICE, DOBRÁ VODA, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, POMALÉ ŠÍPY, ŽIVOT NA ZÁMKU a ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA).

Kotva se také uplatnil na poli spisovatelském. Státní okresní archiv v Rokycanech vydal jeho texty pod názvem „Veršem a prózou: Dětské veršovánky a vzpomínky Václava Kotvy“ (2003). Václav Kotva nakonec zemřel v zapomenutí 3. listopadu 2004 v Praze ve věku vysokých osmdesáti dvou let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2004 Vražda kočky domácí (TV film)
2002 Poslání s podrazem (TV film)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
1999 O princezně z Rimini (TV film)
1998 Můj obr
Rozmarná (studentský film)
1997 Lakomec (TV film)
1996 Hospoda (TV seriál)
Lékárníkových holka (TV seriál)
O mrňavém obrovi (TV film)
1995 Cesta peklem
Kníže Václav (TV film)
Princ z pohádky (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Dobrý král Václav (TV film)
Marie Růžička (TV film)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Příliš hlučná samota
V erbu lvice
1993 Anička s lískovými oříšky (TV film)
Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Giovane Mussolini, Il (TV film)
Kaspar Hauser
Mistr Kampanus (TV film)
Pomalé šípy (TV seriál)
1992 Jánošova kouzelná flétnička (TV film)
Pohádka o prolhaném království (TV film)
Sněhurka (TV film)
Trhala fialky dynamitem
1991 Domácí představení (TV film)
Klauni a vlastenci (TV film)
Maigretův první případ (TV film)
Princezna Duše (TV film)
Případy pana Janíka (TV film)
Útěk do vězení (TV film)
Uzavřený pavilón (TV film)
Území bílých králů (TV seriál)
Žebrácká opera
1990 Byli jsme to my?
Král kolonád
Největší z Pierotů (TV seriál)
O Radkovi a Mileně (TV film)
Silnější než já
Ukradený kaktus (TV film)
Vracenky
1989 Blauäugig
Čeleď brouků finančníků (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Bronzová spirála (TV film)
Cirkus Humberto (TV seriál)
Rozhodnutí (E09)
Maringotka číslo osm (E05)
Druhý dech (TV seriál)
Pan Tau
Rodáci (TV seriál)
Vlastně se nic nestalo
1987 Balónová pohádka (TV film)
Drátenická pohádka (TV film)
Hláska (TV film)
Křeček v noční košili (TV seriál)
Ohňostroj v Aspern (TV film)
Srdíčko (TV film)
Uloupené dětství (TV film)
Zuřivý reportér
1986 Gottwald (TV seriál)
Operace mé dcery
Peníze a krev (TV film)
Španělská paradentóza (TV film)
1985 O mrtvých jen dobře (TV film)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Návrat domů (E06)
1984 Fešák Hubert
Kouzelníkův návrat
Paragrafy na kolech (TV seriál)
Pod maskou (TV film)
Prodavač humoru
Rubikova kostka (TV film)
Sanitka (TV seriál)
Stan (TV film)
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Žofka z Janovic (TV film)
1983 Fandy, ó Fandy
Hejtman z Kopníku (divadelní záznam)
Hráči (divadelní záznam)
Jako kníže Rohan (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
Katapult
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Létající Čestmír (TV seriál)
Oči pro pláč
O statečném kováři
Tři mušketýři (TV film)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Dobrá Voda (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Cyklista (E05)
Plaché příběhy
Pohádka o putování
Poslední propadne peklu
Šílený kankán
Švédská zápalka (TV film)
1981 Bičianka z doliny (TV film)
Jak se peče štěstí (TV film)
Kam zmizel kurýr
Tajemství hradu v Karpatech
Tři spory: Spor architekta Zítka (TV film)
Velká sázka o malé pivo (TV film)
Zakázaný výlet
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Jen si tak trochu písknout
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Postřižiny
Trhák
Vrchní, prchni
1979 Arabela (TV seriál)
Božská Ema
Bratři Kipové (TV film)
Julek
Lásky mezi kapkami deště
Pan Vok odchází
Pátek není svátek
Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Báječní muži s klikou
Muž s orlem a slepicí
O princezně ve věži (TV film)
Pumpaři od Zlaté podkovy
Silnější než strach
Tajemství Ocelového města
Telegram (TV film)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Což takhle dát si špenát
Florijánkovo štěstí (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Nikola Šuhaj loupežník (TV film)
O líném Honzovi (TV film)
Parádní číslo (TV film)
Proč nevěřit na zázraky
Stín létajícího ptáčka
Vítězný lid
1976 Beethoven - všední dny jednoho života
Dům Na poříčí
Jakub
Kateřina zlé pověsti (TV film)
„Marečku, podejte mi pero!“
O třech bratřích (TV film)
Smrt na černo
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Dáma s erbem (S02E06)
1975 Akce v Istanbulu
Chalupáři (TV seriál)
Chudák dědeček (E01)
Mys Dobré naděje
My z konce světa (TV seriál)
Osvobození Prahy
Skopová kýta (studentský film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mědirytina (S01E07)
1974 Dvacátý devátý
Egyptologové (TV film)
Chytrost má děravé šaty (TV film)
Jáchyme, hoď ho do stroje!
Poslední ples na rožnovské plovárně
Případ mrtvého muže
Sedmého dne večer
Wolz
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Inženýr (studentský film)
Maturita za školou
Přijela k nám pouť
Tři chlapi na cestách
Údolí krásných žab
Vídeňská krev (TV film)
1972 Aféry mé ženy
Bitva o Hedviku
Hráč
Magnolia (TV film)
Pan Tau a cesta kolem světa
Svatba bez prstýnku
Šest medvědů s Cibulkou
Štědrý večer pana rady Vacátka (TV film)
Zlatá svatba
Z pohádky do pohádky (TV film)
1971 Babička
Hostinec U létavého draka (TV film)
Lekce
My tři a pes z Pětipes
Revizor (divadelní záznam)
Šance
Touha Sherlocka Holmese
1970 Balada o narození
Ďábelské líbánky
Návštěvy
„Pane, vy jste vdova!“
Svatá hříšnice
Svatby pana Voka
1969 Den sedmý, osmá noc
Flirt se slečnou Stříbrnou
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Lodní uzel (E07)
Nezvaný host (studentský film)
Pan Tau (TV seriál)
Směšný pán
Svatej z Krejcárku
1968 Farářův konec
Ohlédnutí
Pražské noci
Spalovač mrtvol
Zločin v šantánu
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Muž, který stoupl v ceně
Případ paní Luneauové (TV film)
Soudničky (TV seriál)
Soukromá vichřice
Svatba jako řemen
Údolí včel
Zázračný hlavolam
1966 Hotel pro cizince
Ostře sledované vlaky
1963 Milenci z kiosku (divadelní záznam)

Dokumentární

1991 Requiem za W. A. Mozarta (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace