Reklama

Reklama

Pohádka o putování

  • Sovětský svaz Skazka stranstvij (více)

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľmi dospelá a vážna "rozprávka", ktorá miesi fantastické motívy s krutou alegóriou, historickými motívmi a bezútešným fatalizmom s len minimálnou nádejou na zlepšenie. O to zaujímavejšou vnútornou premenou prechádzajú charaktery postáv s výnimkou Taťjany, ktorá zrejme zjedla jablko večnej mladosti. Chybička se vloudila... :-) Ale dynamický neustávajúci dej, zaujímavá vizuálna stránka a nejedna sugestívna scéna s mohutným duševným účinkom tých pár nelogizmov poľahky zatieni. Odporúčam však púšťať až deťom od 12 rokov vyššie. Tak či onak, lepšiu ruskú rozprávku som zatiaľ nevidel. 90% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

No já nevím....všechny aspekty kvalitního putování-movie to má, potkáváme zajímavé lidi, bojujeme proti zlu a je tam spousta podobenství, která mohou znamenat cokoliv. To vše je v pořádku. V nepořádku je to, že hlavní hrdinka pořád hystericky ječí a vyvolává tím u mne podobné záchvaty. Možná to je chyba českého dabingu, nevím. Celé mi to ta holka zkazila. Nepochybně silné momenty střídají momenty zcela banální, jakoby film byl točen v šedesátých a ne osmdesátých letech. Pro mě je tato pohádka lehounce pod hranicí sledovatelnosti. 45% ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

Skutečně zdařilý pohádkový příběh, odehrávající se většinou v temných středověkých kulisách, o síle odvahy, přátelství a nezlomné vytrvalosti dívky Marty na dramatické cestě za nalezením bratříčka. Skvělá výprava, hudba a tradiční ruská poetika dělají z Pohádky o putování nevšední a nádhernou podívanou. Natáčelo se zčásti i v Čechách: ke konci filmu, když Marta nalezne již dospělého Maye, jehož sídlem je východočeský hrad Kost. Dále "letecký pohled" na Český ráj a jeho dominantu - Trosky. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka byla pro mě dlouhou dobu velkou neznámou - pamatoval jsem si jen útržky z dětství, ale nemohl jsem dlouho vypátrat co to bylo za pohádku. Po dlouhých letech jsem zjistil, že je to právě tato pohádka a měl jsem možnost ji opět shlédnout. Většina takových nostalgických znovushlédnutí končí zklamáním, avšak tato ponurá pohádka je pravým opakem. Má nádherný, dojemný konec (nikoliv happy end skotačení) a ze všech kladů filmu bych vybral tři nejvýraznější - herecké výkony, ponurost a hudba. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Môj najväčší filmový zážitok z detstva. V telke to vtedy dávali možno tak 2-3 roky po vydaní a ja som pri nej ani nedýchal. Morová nákaza ma potom strašila ešte mesiac. Pravdepodobne aj tento film sa pričinil o to, že vo mne začala tlieť iskrička záujmu o drámu, horor, históriu a neskôr aj fantasy. Z každého je tu kúsok. Opätovne som sa k filmu dostal po takmer tridsiatich rokoch a aj keď na mňa už taký účinok nemal, stále ma dokázal zabaviť a udržať si vynikajúci filmový dojem. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky. (Mariin)
  • Z mladšího bratra hlavní hrdinky se stane během krátké chvíle zralý muž, sestra však zůstává stále stejná. (JARDAHONDA)
  • Malého uneseného Maje nehraje chlapec, ale dívka Ksjuša Pirjatinská (uváděná také jako Ksenia Pirjatinskaja). (Robbi)

Reklama

Reklama