Svědek
Drama / Romantický / Thriller
USA, 1985, 112 min
Peter WeirHudba:
Maurice JarrePlakáty
Americké kriminální drama o tvrdém poldovi, který chrání život malého chlapce, jediného svědka vraždy, uprostřed naprosto cizího světa náboženské sekty amenitů. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 2 : Střih, Scénář + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Kamera, Herec HR - Harrison Ford, Výprava, Hudba(3.3.2004)
Douglas
Nááádherný snímek, u kterého jsem se kdovíproč na obalu VHS přečetl, že je akční, ehm :) Pomalý, sugestivní a filmařsky brilantní...(30.5.2002)
Radyo
Napínavý film z (pro běžného "civilizovaného" člověka) neznámého prostředí byl natočen podle výborného scénáře a v hlavních rolích se představuje několik známějších herců a jedna megahvězda - Harrison Ford. Ford je ve své roli snad jako vždy výborný, zajímavá je i hudební stránka filmu a celkově se dá říci, že jde o maximálně vydařený film, což ale platí snad o všech filmech Petera Weira.(5.2.2004)
Matty
Prvotřídní thriller cca po dvaceti minutách konvertuje k nevěrohodné vyprávěnce o blízkém setkání dvou neslučitelných světů (jedni žijí pro něco, druzí z něčeho). Od druhé čtvrtiny není film zábavný ani jako podobenství s přemírou náboženských odkazů, z nichž nejvýrazněji prosvítá vykupitelský motiv. K vyhnání z domnělého ráje dochází po sesmilnění vyšperkovaném zabitím – víc pod povrch jsem neproniknul. Možná by mé hodnocení bylo jiné po důkladném prostudování Bible a možná vede cesta k pochopení Svědka úplně jinudy. Apendix: Zajímalo by mne například, jestli měla Johnova zběhlost v tesařině nést dva či dokonce tři druhotné významy (Fordovo původní zaměstnání). 70%(3.9.2009)
Renton
Scénář: Earl W. Wallace, William Kelley(30.9.2010)
AngelAngie
Weir není zrovna režisér, kterého bych zbožňovala, ale tohle se mu poměrně povedlo.(3.6.2008)
║Rozpočet $12miliónov║Tržby USA $68,706,993║Tržby Celosvetovo $77,200,000║ Tak trochu na škodu je že príbeh nie je o niečo členitejší, je až moc priamočiary. Aj keď zas na druhú stranu herecké úlohy sú fakt dosť slušné zahrané, čo film robí viac ako slušným priemerom. Potom aj prostredie kde sa dej odohráva je dosť zaujímavé, také neprebádane ako by sa v danej komunite(Amenitov), kde sa prevažne dej odohráva čas zastavil a aj preto sa z toho mohlo vyťažiť viac, lebo to čo Peter Weir ponúka ma iskru, nefalšovaní zápal a divák by si želal o niečo väčšie sústo k tomu aby bol uspokojenejší. /75%/(5.4.2009)
Rob Roy
Příliš rozpolcený film. Kriminální rovina je napínavá, ale užijete si jí jen asi 15 min. na začátku. Pak následuje romantická rovina, která je opravdu romantická a zabírá většinu filmu, ale tady se má řešit vražda! A posledních 15 min. je zase krimi. Dohromady to nesedí. Film neví, jestli chce být romantický nebo kriminální.(8.9.2003)
J*A*S*M
Se Svědkem začíná Weirovo období výborných až geniálních filmů. Kriminálka kombinovaná s romantikou, prostředí amenitské náboženské komunity, skvělá hudba a jedna z nejhezčích scén, jaké jsem kdy viděl (stavění stodoly). Pecka.(15.8.2011)
mandes
rozpocet ? trzby americke $68,706,993(11.11.2006)
tron
Vždy sa rád prihlásim na stranu skvelého austrálskeho rozprávača Petra Weira, napriek oscarovej nominácii pre Harrisona Forda však neviem, čo na štandardnej kriminálke SVEDOK všetci vidia. Absencia akcie neprekáža, ale čo zostane bez nej? Nenápaditý scenár? Nevýrazná réžia? Viggo Mortensen? Kde? Čo? Polepšený cynický policajt? ... neviem no...(3.11.2004)
movie
Výborný snímek. Skvělá kamera a režie... Harrison Ford tu podává životní výkon.(13.6.2002)
B!shop
Prvni pulhodinku naprosto totalne neoriginalni kriminalka, kterejch se urodi desitky kazdej rok, ale pak se dej presune na farmu mezi amise a i kdyz ani tohle neni originalni, je to rozhodne zajimavy. A na zaver tu nechybi pekny akcni finale. Celkove jednotlivy casti silne neoriginalni, ale jako celek to funguje vice nez dobre a prave diky spojeni dvou docela odlisnejch zanru to ziskava i urcitou originalitu, navic je film perfektne natocenej a Harrison podava fakt paradni vykon, ale o nejakym zivotnim bych rozhodne nemluvil.(30.11.2008)
Mr.Apache
Ten film je od samého (velmi překvapivého) začátku trochu jako sen. A to mám rád... O Shawshanku si všichni myslí, jak je geniální. Jenže není ani z jedné desetiny tolik geniální, co tento snímek. Svědek by si první místo na csfd zasloužil bez připomínek. Bohužel se zdá, že místo toho zůstane i nadále absolutně nepochopen většinou diváků. Není to sice úplná srdcovka, ale genialitu toho filmu vnímám velmi ostře. Poklona.(25.2.2008)
Madison
Po vynikajúcom začiatku si človek hovorí "ejha, ďalší skvelý napínavý thriler", aby boli jeho nádeje po cca 15tich minútach nekompromisne zmarené. Na rad príde jemná romantika s príjemne duchárskou hudbou, ktorá lemuje atmosféru čoby vystrihnutú spred sto rokov. Petra Weira mám rada, ale tu nemá ujasnené, či natáča thriler alebo romantickú drámu, čo je dosť veľká škoda, lebo úvod sa perfektne rozbehne, stred je však pochovaný vedľajšou linkou, ktorá sa mi do ostatného deja vonkoncom nehodí. Škoda, začalo to bravúrne. Ale začiatok a krátky koniec nezachránia "to kriminálne prázdno" uprostred.(18.9.2010)
Falko
Absolutne suhlasim do poslednej bodky s komentarom uzivatela Rob Roy. Tvorcovia, akoby nevedeli, co vlastne natacaju. Akcny krimi thriller alebo romanticky film? Ja som myslel, ze sa divam na krimi, preto ma drviva väcsina romantiky nudila a to nemam nic proti romantickym filmom. Skoda, stacilo o nieco viac napätia a dal by som aj stvrtu *. Odporny bol Danny Glover, ktory mi takto pripomenul zaporaka z dramy PURPUROVA BARVA (1985) a to som ho spoznal ako dobrackeho policajta zo vsetkych SMRTONOSNYCH ZBRANI (1987 - 1998). V miniulohe som si vsimol aj Vigga Mortensena. Film ziskal dvoch Oscarov za strih a scenar, ale bol nominovany i za najlepsi film, reziu, alebo herca v hlavnej ulohe Harrisona Forda. Avsak Oscara ziskala v ramci kategorii najlepsi film romanticka drama VZPOMINKY NA AFRIKU (1985), za reziu Sydney Pollack taktiez Vzpominky na Afriku a za herca v hlavnej ulohe William Hurt za dramu POLIBEK PAVOUCI ZENY (1985). _________ Harrison Ford - (John Book) +++ Kelly McGillis - (Rachel) +++ Josef Sommer - (Schaeffer) +++ Lukas Haas - (Samuel) +++ Jan Rubes - (Eli Lapp) +++ Alexander Godunov - (Daniel Hochleitner) +++ Danny Glover - (McFee) +++ Viggo Mortensen - (Moses Hochleitner) +++(17.9.2010)
Hunt
HUDBA: Maurice Jarre(11.11.2007)
NinadeL
Amišové zde nejsou příliš známí, zcela logicky, protože jsou soustředěni v USA a Kanadě. Jakožto příslušníci starého řádu žijícího i dnes jako v 18. století a mluvící pensylvánskou němčinou, vzbuzují mnoho otázek. Nebude jistě náhodou, že v posledních dvaceti letech jejich populace rapidně sílí, úmrtnost klesá a rodiny mívají až po osmi dětech. Jejich hodnotový systém je v pravém opaku k současnému nejen americkému konzumu. Což samozřejmě inspiruje mnoho atraktivních dramat vhodných pro adaptaci v jakékoli kulturní sféře. Film Svědek patří mezi nejvýraznější z nich. Skutečně není kriminálkou s přidanou či zápornou hodnotou, jak se mnozí domnívají, ale především příběhem o průsečíku obou světů. Harrison Ford je ideálním "Angličanem", který dokáže realisticky spojit akci, romanci, řemeslo a existencionální otázky obecně aplikovatelné na veškeré problémy spojené se snášenlivostí.(13.9.2010)
D.Moore
Jednoduše skvělý film, jeden z těch, které jsem viděl kdysi coby capart a na jejichž úžasnou atmosféru nezapomenu. Excelentní Ford, skvělá režie, hudba, jemný humor, napětí....Není to nejlepší Weir, ale velice dobrý určitě ano. "Madam, jestli toho nenecháte, tak přísahám, že vám strhnu podprsenku a uškrtím vás na ní!"__"Slyšeli jste, co mi ten amenita řekl??"(3.1.2008)
WANDRWALL
Film splní očekávání těch, co rádi pořádnou senzaci, žádné močení po vykachlíkovaných dlaždičkách. Je v něm cynismus budoucí doby, hrdina, který je tam, kde je ho třeba, žena, s níž hrdina nakládá jak mu umožní, a nakonec i napětí, s nímž se divák pěkně popasovává. (7.3.2011)(7.3.2011)