Beau Geste

Akční / Dobrodružný / Drama / Válečný

USA, 1939, 112 min

Alfred Newman

• Houdini

Oscar 2 nominace: Herec VR - Brian Donlevy, Výprava(8.4.2004)

Tak nám to pěkně začíná. Podpůrná jednotka cizinecké legie dorazí k obklíčené pevnosti kdesi uprostřed saharské pouště, ale uvnitř ani kolem není ani živáčka. Tenhle film ovšem není ani tak o legii, jak by se mohlo z posteru zdát, ale o třech bratrech o které se od mala starala jejich tetička. Ta vlastní vzácný safír. V momentě, kdy jim ho ukáže zhasne světlo a safír je fuč. Než se tetička stačí rozkoukat přidají se všichni bratři k legii, kde řeší kdo ho ukradl. Nedávno jsem viděl Útěk k legiím a tady jsem se jenom potutelně usmíval jak naivně si filmaři představovali život v cizinecké legii, ale na druhou stranu byla jiná doba.(29.12.2009)

Čekal jsem něco jiného, ale přestože mě první pohled na papundeklovou pevnost šokoval, nakonec jsem zklamaný nebyl. Můj chybný předpoklad spočíval v očekávání klasického válečného filmu. Beau Geste je v prvé řadě o vztahu mezi bratry, v řadě druhé o otázce, kdo ukradl vzácný safír a šikaně, které se autoritářský poddůstojník dopouští na podřízených. Celé válečné dění je tak nějak odsunuto do pozadí, k bojové akci dochází až v samotném závěru a musím přiznat, že navzdory příšerně vypadajícím kulisám, šlo o působivou a napínavou sekvenci.(3.10.2011)