Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (156)

Composter 

všechny recenze uživatele

Ano, slavná scéna zde je. I úžasná Marylin - ta je prostě skvostná. Ovšem pokud vám nesedí Tom Ewell (jako mně), budete mírně zklamáni - film je z větší části naplněn jeho monologem. Manželka s dítětem mu odjedou a následuje "chlapské" fantazírování nad vlastní existencí, které příjemně narušuje jeho "pitomoučká" sousedka. Jedna z horších wilderovek. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Seven Year Itch a třeba i německý název Das verflixte siebte Jahr jasně prozrazují o čem to tak bude - co všechno manželství snese, kam se až může zajít, co škodí, co prospívá a kdy se pozná, že s kořeny jen tak nepohneme. Dost zajímavé "poselství ", záplava slovního humoru a Marilyn, které žádné herecké nedostatky vytknout prostě nedokáži. ()

Reklama

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Toto dílo těží nejvíce z krásné tvářičky a postavy hlavní představitelky. Studio předpokládalo, že mužská část diváků zvlhne opojením a o film jako takový se zajímat nebude. Vzhledem k tomu, že Marilyn Monroe není můj typ a o jejím hereckém umění si myslím své, v hodnocením jsem nebyl podujatý. Dvě hvězdičky jen za poměrně kvalitní scénář. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí vidět už jenom kvůli legendární scéně, jak Marilyn Monroe v bílých šatech stojí nad šachtou z podzemky. Neuvěřitelně sexy Marilyn hraje stejně neuvěřitelně naivní blondýnku od vedle a nevědomky svede pracujícího ženáče, jehož manželka odjela s dítětem na prázdniny. Filmu vévodí situační humor postavený na dialozích - je to vážně ukecaný film. Pobavily i narážky na jiné dobové filmy (From Here to Eternity). ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Má jediná zkušenost s "božskou" MM zatím proběhla pouze s kultovní klasikou Někdo to rád horke, a protože název tohoto filmu jsem neslyšel prvně, byl jsem na něj docela zvědavý. Hm... kromě několika vychytávek na samém začátku (indiáni a přesun do současnosti filmu a potom způsob, kterým hlavní hrdina vzpomíná na aférky, kterým se mu podařilo uniknout to byla dost nuda. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Poslední film Donalda MacBridea. (Kulmon)
  • V červnu 2011 byly později kultovní bílé šaty Marilyn Monroe vydraženy za 4,6 milionů amerických dolarů, což byla i v roce 2013 rekordní suma. Po zdanění a zpoplatnění se cena vyšplhala na 5,5 milionů amerických dolarů. Cena šatů převýšila předchozí rekord, a to „little black dress“ Audrey Hepburn ze Snídaně u Tiffanyho (1961), které byly vydraženy za 923 000 amerických dolarů. (bfa)
  • Ve filmu je ikonická scéna, kdy Marilyn Monroe stojí nad výdechy ventilace a proud vzduchu jí nadzvedává sukni. Málokdo ale ví, že tato scéna se objevila v mnohem starším filmu z doby počátků kinematografie. Je to krátký minutový film z roku 1901 nazvaný What happened on Twenty-third Streetball, New York City. Herečkou se vzdouvající se sukní byla Florence Georgie. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama