Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivý příběh skupiny vědců, kteří v hermeticky uzavřené laboratoři zkoumají smrtelně nebezpečný mikroorganismus. Ten se na Zemi dostal při pádu vesmírné sondy a během krátké doby vyhladí obyvatele malého městečka. Záhadným způsobem se podaří přežít pouze nemocnému kojenci a starému alkoholikovi. Je vyhlášen stav ohrožení, oblast je neprodyšně uzavřena a do akce je povolán tým specialistů. Ten je ve složení biologa Stonea, mikrobioložky Leavittové, chirurga Halla a patologa Druttona uzavřen ve speciální laboratoři, umístěné v podzemí nevadské pouště, aby tu prozkoumal sondu i starce s nemluvnětem, kteří přežili, ačkoli spolu nemají na první pohled vůbec nic společného. Laboratoř je rozdělena do pěti na sobě nezávislých patrech, které lze neprodyšně oddělit a všechna jsou ovládána počítačem, který má v případě úniku nebezpečných látek zamezit jejich rozšíření na povrch.

Na sondě je objeven mikroorganismus odlišný od všech známých pozemských forem života. Je nazván Andromeda a podroben dalšímu zkoumání. Vědci zjistí, že se živí energií a včas zabrání pokusu armády zapečetit místo dopadu lokální jadernou explozí. Vyjde najevo, že organismus rozkládá zdravou krev a přestože postupně mutuje do lidského organismu neškodné podoby, je stále velmi nebezpečný, protože mu zůstala schopnost narušovat a rozkládat veškeré plastické hmoty. Z těch se skládá také část bezpečnostního systému, což vede k tomu, že počítač spustí destrukční program, který má zabránit úniku látky mimo laboratoř. Vědcům zbývá velmi málo času, aby se pokusili proniknout k dobře chráněnému počítači a vypnout odpočítávání. (Allan)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

misterz 

všechny recenze uživatele

Film sa snaží vykresliť a nájsť riešenie, ako by sa čo možno najúčinnejšie dala zvládnuť neznáma nákaza z vesmíru. Všetko sa tu teda zameriava na skupinku dopredu vybraných vedcov, elít vo svojich odboroch, a ich vzájomnú spoluprácu pri odhaľovaní mimozemského ohrozenia, a to naozaj v prísnych podmienkach. Napriek snahe a pár výborným klaustrofobickým scénam si film nedokázal udržať moju pozornosť po celý čas. Často ma vo svojich rozvláčnych scénach nudil, pričom na kvalite nepridala ani občasná vedecká naivita, hlavne v prípade procesu dekontaminácie. Keďže si snímok snažil udržať dojem dokumentárnej rigoróznosti, je z tohto pohľadu pre súčasného diváka už pomerne dosť zastaralý, avšak zase nepovažoval by som to za nejakú veľkú chybu. Našťastie film obsahuje aj celú radu zaujímavých situácií, čo celkový dojem značne zlepšuje. Len pre zaujímavosť, ľudské telo obsahuje dohromady niečo vyše kila baktérií, bez ktorých by sme si ani len neškrtli. 65/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Procedurálně chladný "záznam" metodického výzkumu smrtícího vesmírného mikroorganismu stále přitahuje svou (v mezích žánru) vědeckou akurátností. Ovšem dnes již ta filmová sci-fi tajná superlaboratoř, jejímuž popisu je věnováno moře času, diváky těžko ohromí a se všemi těmi tlačítkovými počítači, blikajícími monitory, (viditelně zoufale nepřesnými) robotickými pažemi, provozními rozhlasovými hlášeními či samohybnými obrannými lasery naopak působí úsměvně archaicky. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mám rád sci-fi. Ještě radši mám inteligentní sci-fi s dobrým příběhem, atmosférou a chytrou zápletkou, která se dokáže obejít bez dnešních digitálních efektů, příšer a hromady výbuchů. Když je navíc poctivě natočena a ještě k tomu z počátku sedmdesátých let, jsem ještě radši, protože v té době se filmy natáčely opravdu s láskou. Přesně tohle všechno splňuje Kmen Andromeda. Skupina vědců, uzavřená v podzemní laboratoři, zkoumá záhadný mikroorganismus, který se dostal na Zemi při pádu vesmírného modulu. Postupem času zjišťují, že mají co dočinění s nebezpečným virem, který by mohl zasáhnout a zamořit celou planetu. Film je natočen skutečně výborně, líbí se mi například několikrát použité rozdělování obrazovky, díky kterému se divák výborně orientuje v příběhu a zároveň to vypadá povedeně a kreativně. Každá scéna je zde důležitá a vtahuje diváka do napínavého děje. Zhruba v polovině snímku je i jedna scéna, při které i otrlého filmového fanouška, který už má dost sci-fi filmů za sebou - zamrazí. Ano, scéna s makakem. Posledních pět minut je pak neskutečně napínavých - vážně zajímavá sekvence na kterou se nezapomíná. Působivý, silný film, který by si žádný fanda tohoto žánru neměl nechat ujít. Tento snímek je pro mě na půdě sci-fi poněkud nepochopitelně opomíjen a podceňován. Neprávem. Měl by být zařazen v každé filmové science fiction učebnici a to na těch nejpřednějších místech. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Strašně se mi na tomhle snímku líbí onen vědecký a minimalistický přístup k věci. Podobně jako v mantinelech filmu experimentální elektronická hudba. Jenže fakt, že se jedná o sympaticky ortodoxní čisté sci-fi, nezachrání jiný fakt, že je to velmi konvenční a obyčejná sci-fi zápletka, která ve mě nevzbuzuje příliš velké emoce (jako je obava z neznámého, z budoucího vývoje nebo ve vztahu k realitě), nevzbuzuje příliš vnitřní otázky ani pro tento žánr důležitý aspekt jakéhosi objevování. Tím pro mě film ztrácí na větší zajímavosti. Abych to zjednodušil...většina filmů ve sci-fi žánru akcentuje to "fi" a na "sci" zapomíná (nebo na to spíš kašle). Zde je tomu přesně naopak, a taky to není dobře. Díky tomu, jak je film nedivácký, a sází s výjimkou "akčnějšího" závěru vlastně pouze na onen výzkum, je výsledný dojem vlastně poměrně chudý. Přesto si tohoto filmu hodně vážím, podobných sci-fi vzniká v literatuře mnoho, ale v rámci filmu jde svým charakterem (nikoliv námětem) o značně odvážný a neokoukaný počin. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, napínaná a zcela neakční sci-fárna, která uvěřitelným (a o to děsivějším) způsobem ilustruje postup lidstva tváří v tvář snad nejhorší možné katastrofě. Film, který jednoznačně dokazuje, že nedostatek akce rozhodně nemusí znamenat nedostatek napětí. A taky film, který by v současném Hollywoodu asi těžko vznikl, protože Tomu Cruisovi by se po laboratořích blbě běhalo.... (Spoileroidní poznámka na konec: jestliže zhoubné účinky Andromedy nefungují na opilce a kojence, dost možná by si její přítomnosti v Rusku ani nevšimli) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (13)

  • Když se počítač snaží simulovat potenciál růstu a mutace kmenu Andromeda, objeví se na obrazovce chyba 601 označující přetížení. Jedná se odkaz na chybu přetížení 1202 (tedy dvojnásobek 601) lunárního modulu během přistání na Měsíci. (HellFire)
  • V knize je Leavitt muž, ale ve filmu se proměnil v ženu. (Rodriguez)
  • Scéna, kdy opice umírá v křečích na nespecifikovanou intoxikaci, byla natočena za pomoci oxidu uhličitého, který ji byl puštěn a kterým se zadusila do bezvědomí. Ihned po skončení natáčení záběru byl na místě člověk, který opici zase oživil. (Burdock)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama