foto

Benjamin Bratt

  • nar. 16.12.1963 (52 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

190 centimetrov vysoký Benjamin Bratt sa narodil 16. 12. 1963 v San Franciscu (USA). Od roku 2002 je ženatý s o štyri roky mladšou herečkou Talisou Sotoovou (Don Juan DeMarco, Mortal Kombat), majú spolu zatiaľ dve deti. Predtým sa v civile preslávil vzťahom s Juliou Robertsovou. Jeho brat Peter v roku 1996 režijne debutoval drámou Follow Me Home, ktorú Benjamin produkoval.

Hrá od konca osemdesiatych rokov, ale dodnes sa mu nepodarilo presvedčiť obecenstvo, že je viac ako len peknou tvárou na vyšportovanom tele a v tých lepších prípadoch je vizuálne atraktívnou ozdobou populárnych herečiek (Sandra Bullocková, Katie Holmesová) a slávnejších mužských kolegov (Michael Keaton – ONE GOOD COP, Scott Glenn – televízny western LOVEC TIEŇOV). Akoby mu nepomohlo ani štúdium umenia na kalifornskej univerzite a následné kurzy herectva v American Conservatory Theater.

Na televíznej obrazovke na seba upozornil detektívom Curtisom v seriáli ZÁKON A PORIADOK, za ktorý dostal cenu Emmy. Vo filmoch na seba prvý raz strhol pozornosť ako kolega futuristickej policajtky (Sandra Bullocková), ktorá s rozmrazeným drsným Sylvestrom Stalloneom bojuje proti všetkého schopnému šialencovi (Wesley Snipes) v akčnej sci-fi komédii DEMOLITION MAN. So Sandrou spolupracoval ešte v kriminálnej komédii MISS ŠPECIÁLNY AGENT, v ktorej hral jej kolegu, keď sa ako agentka FBI infiltrovala kvôli hroziacemu atentát do modelingového priemyslu (dvojku už B.B. vynechal). V roku 1994 hral v dvoch hollywoodskych hitoch v titulnej úlohe s Harrisonom Fordom a Meryl Streepovou, ale ako v ryanovke JASNÉ NEBEZPEČENSVO (r. Phillip Noyce), tak i v dobrodružnej dráme DIVOKÁ RIEKA (r. Curtis Hanson) stelesnil bezvýznamné podporné úlohy, konkrétne v druhom menovanom strážcu parku príliš rýchlo doplatiaceho na to, že sa postavil do cesty psychopatovi (Kevin Bacon).

Najbližšie roky sa potuloval z jedného nič neznamenajúceho projektu do druhého prevažne na televíznej obrazovke. V roku 2000 sa prebojoval do hviezdne obsadenej (Catherine Zeta-Jonesová, Michael Douglas, Benicio Del Toro) drogovej mozaiky Stevena Soderberga TRAFFIC... ale opäť sa jednalo o maličkú rolu, ktorá sa v príbehu ľahko stratila. K dobru mu nepomohla ani romantická melodráma s Madonnou SPRÁVNA VEC, ani ambiciózne sci-fi ČERVENÁ PLANÉTA, kde so skupinou astronautov (napr. Val Kilmer, Tom Sizemore) objavoval záhady planéty Mars. A tak to bolo i naďalej. Z predpokladaných hitov sa stali prepadáky, kým snímky, v ktorých stelesnil zaujímavú rolu (portorikánsky umelec Miguel Pińera v dráme PINERO, hemingwayovské KEĎ SA BÚRKA SKONČÍ), publikum ignorovalo. Alebo ho poľahky prebil Kevin Bacon (stvárňujúci pedofila v dráme THE WOODSMAN).

Umeleckým a komerčným neúspechom skončilo i jeho nahrávanie slávnejším partnerkám. OPUSTENÁ, čudný trilerový režijný debut scenáristu Trafficu Stephena Gaghana, nespasila ani televízna hviezdička Katie Holmesová, po ktorej boku Bratt stvárnil detektíva pátrajúceho po jej záhadne zmiznutom milencovi a ešte horšie dopadla Pitofova komiksovka CATWOMAN s oscarovou Halle Berryovou.

A potom to prišiel rok 2005 a s ním jedna z jeho zatiaľ najlepších – ak nie rovno najlepšia – postáv, výborne napísaný a zahraný drsný poručík Mucci v nedocenenom vojnovom epose 6. BATALION (r. John Dahl) nakrútený podľa skutočnej udalosti.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2016 Poldův švagr
Shot Caller
Special Correspondents
The Infiltrator
2015 Liga spravedlivých: Bohové & monstra
2014 24 hodin: Dnes neumírej (TV seriál)
2013 Já, padouch 2
Práskač
Zataženo, občas trakaře 2
2012 Nepožehnaní
2009 Freedom Riders (TV seriál)
La Mission
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Zataženo, občas trakaře
2008 Kmen Andromeda (TV film)
Uklízeč (TV seriál)
Ženská za volantem
2007 Láska za časů cholery
Private Practice (TV seriál)
2005 Cucák
E-Ring (TV seriál)
6. Batalion
2004 Catwoman
The Woodsman
2002 Opuštěná
2001 Pińero
Po bouři
2000 Last Producer, The
Příští správná věc
Rudá planeta
Slečna Drsňák
The Acting Class
Traffic - nadvláda gangů
1998 Vyhnanec (TV film)
1996 Follow Me Home
Woman Undone (TV film)
1995 Texas (TV film)
1994 Divoká řeka
Jasné nebezpečí
1993 Demolition Man
Věc cti
1992 Shadowhunter (TV film)
1991 Polda Artie Lewis
Zlaté okovy
1990 Jako andělé
Právo a pořádek (TV seriál)
1989 Nasty Boys (TV film)
Nasty Boys (TV seriál)
1988 Knightwatch (TV seriál)
Police Story: Gladiator School (TV film)

Dokumentární

2009 People Speak, The
2004 Film Trix 2004
2001 John Lennon: Come Together (koncert)
2000 Pouštní mumie Peru (TV film)
1992 In the Life (TV seriál)
1988 American Experience (TV seriál)

TV pořady

2012 2012 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 More You Know, The (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace