Reklama

Reklama

Vykradač hrobů

  • USA The Body Snatcher
Trailer

Edinburgh, 1831. Šéf lékařské fakulty doktor MacFarlane kupuje mrtvá těla pro školní pitvy od drožkáře Johna Graye. Dobře ví, že Grey vykopává čerstvě pohřbené lidi z hrobů. Zákonným způsobem by totiž fakulta nemohla získat dost "preparátů" pro výuku. Grey je však ve skutečnosti surovec bez špetky svědomí a v případě potřeby obstará mrtvolu i jiným způsobem než ze hřbitova. MacFarlane však nedokáže nic namítnout, protože je Grayovi z minulosti zavázán. Nový asistent doktora MacFarlanea, poctivý mladík Donald Fettes, se ovšem kvůli podezřelým obchodům svého nadřízeného zaplétá do sítě událostí, z nichž není úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná adaptace literární předlohy, která se úspěšně snaží pokorně se jí podrobit. Příběh si zachovává svou jednoduchost, a proto i velikou přesvědčivost. Stevenson nepsal z pouhé touhy děsit, ale protože se snažil sdělovat. V tomto případě, jak je zlo infekční, jak se ho nelze zachytit jen trochu a na chvíli, protože vždycky nakonec pohltí člověka celého a dovede ho k jedinému konci. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento film je důkazem toho, jakou měl Bela Lugosi vlastně smůlu. Jeho maďarský přizvuk mu v této době zavíral dveře k větším rolím a tak se zde v tomto filmu musel spokojit s rolí naivního a hloupého uklízeče, který má jen několik vět, příšerný účes a pro děj není zase a ž tolik zásadní. Jinak samotný film je velice hezký a má tajemnou atmosféru. Boris Karloff je opravdu sympatický a usměvavý vrah a zloděj těl, takhle nějak si představuji zápornou postavu :-) ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kto pozná románovú predlohu, môže len súhlasiť, že je to LEN O TOM. Tí, ktorí ju nepoznajú ( som ním aj ja ) budú možno sklamaní, možno nadšení, možno prekvapení. Atmosférou sa to blíži k peckám od Universal Studios ( príchodzí Dark Universe ), ale obsahovo sa to ( už som spomínal, ako pre koho ) podobá iba na tak populárne melodrámy tej doby. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem střetnutí dvou žánrových legend a sice jsem se dočkal, ale moje očekávání nesplnilo. Ano, Bela Lugosi tu má jen takovou drobnou roli, takže vlastně zbývá jen výborný Boris Karloff. Dobře natočený kousek, který ovšem zaostává za tím, co v hororovém ranku ve třicátých a čtyřicátých letech nejlépe děsilo. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra deštivýho Skotska 19. století a nebojím se říct až strhující závěr posouvají tento film mezi nejlepší horory celých 40. let (které, pravda, jinak celkově moc vydařené nejsou). Jen škoda té střední části snímku, po výborným úvodu tempo zvolnilo a Fettes se staral jen o nechodící děvče, aby mohl prznit její maminku, což se sice dá pochopit, ale strašně to odvádělo od historek s ukradenými těly. Lugosi tu je jen na okrasu a Karloff mě popravdě taky dvakrát nepřesvědčil, to "ztělesněný zlo" jsem v něm nějak neviděl, naštěstí tu ale Henry Daniell jako famózní doktor MacFarlane podává životní výkon. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Poslední film, ve kterém si společně zahráli Bela Lugosi a Boris Karloff. (liquido26)
  • Scénář snímku je volně založen na povídce Roberta Louise Stevensona. Autor se v ní inspiroval skutečnými činy Williama Burka a Williama Harea, kteří ve 20. letech 19. století zabíjeli hosty ve svém penzionu a prodávali jejich těla dr. Knoxovi, který na nich prováděl pitvy. Burke byl pověšen v roce 1829, Hare dostal milost, protože svědčil proti svému kumpánovi. Dr. Knox nebyl nikdy stíhán. (Petulka88)

Reklama

Reklama