foto

Paprika Steen

  • nar. 3.11.1964 (53 let)
    Frederiksberg, Dánsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jejími rodiči jsou hudebník a skladatel Niels Jørgen Steen a herečka Avi Sagild. Ještě jako teenager se začala objevovat v různých divadelních představeních a od roku 1997 byla členem Královského dánského divadla. Celkem 13x se musela přihlásit na hereckou školu v Odense, než ji v roce 1988 přijali.
V roce 1998 se stala členem skupiny Dogma 95, objevila se ve filmech Larse von Triera IDIOTI, Thomase Vinterberga RODINNÁ OSLAVA a Sørena Kragh-Jacobsena MIFUNE.  Od té doby je často nazývána 'Dogma Queen'.
Objevila se ve veleúspěšném režijním debutu Susanne Bier TEN JEDINÝ (1999), za svou roli Stelly získala Robert Award (dánského Oscara) pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.
V roce 2002 obdržela ocenění pro nejlepší herečku v hlavní roli za OKAY i pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za OTEVŘENÁ SRDCE na Robert Award.
Mezi její výrazné role patří Sarah v hořké komedii ADAMOVA JABLKA (2005) v režii Thomase Jensena, role mimozemšťana vydávajícího se za učitelku Ullu v komediiVIKAREN (2007), herečka bojující se závislostí na alkoholu v APPLAUS (2009) nebo fotbalová manažerka Anna rozhodující se mezi svým manželem a synem a o několik let mladším fotbalistou v komedii SUPERCLÁSICO (2011). Jejím zatím posledním filmem a již třetí spoluprací s režisérkou Susanne Bier je komedie SVATBA MEZI CITRÓNY (2012).
V roce 2004 natočila svůj režijní debut, psychologické drama NECHTE MALIČKÝCH… o mladém manželském páru, který se vyrovnává se smrtí  dcery. V roce 2007 pak natočila svůj druhý film, tentokrát komedii TIL DØDEN OS SKILLER.
Jejím největším úspěchem na jevišti je ztvárnění Marthy v adaptaci Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolf?. S producentem Mikaelem Rieksem má syna Otta Leonarda. Jejím bratrem je hudebník a herec Nikolaj Steen.

R "fleurette" G

Herecká filmografie

Filmy

2018 The 11th
2016 Antboy 3
Undercover
2015 Der Kommissar und das Meer - Das Mädchen und der Tod (TV film)
2014 Tiché srdce
2012 Neodcházej
Svatba mezi citróny
2011 Der Kommissar und das Meer - Laila (TV film)
SuperClásico
2010 Der Kommissar und das Meer - Der Tod kam am Nachmittag (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Ein Leben ohne Lüge (TV film)
Skeletons
Všechno bude fajn
2009 Der Kommissar und das Meer - Der sterbende Dandy (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Schwarzer Engel (TV film)
Potlesk
2008 Der Kommissar und das Meer - An einem einsamen Ort (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Sommerzeit (TV film)
Ten, koho se bojíš
2007 Der Kommissar und das Meer - Den du nicht siehst (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Näher als du denkst (TV film)
Mladá léta Erika Nietzscheho
Učitelka
2006 Snart kommer tiden (TV film)
2005 Adamova jablka
Forty Shades of Blue
2003 Ukrást Rembrandta
2002 Drengen der ville være bjørn
Okay
Otevřená srdce
2000 Den vægelsindede (TV film)
Find dig selv (TV film)
Max
Prop a Berta
Solen er så rød
Tanec v temnotách
Zachránci moře
1999 En verdensomsejling under bordet (TV film)
Mifune
Ten jediný
1998 Baby Doom
Idioti
Rodinná oslava
1997 Hannibal & Jerry
1996 Den store kul-tur (TV film)
Největší hrdinové
1995 Kun en pige
1994 Frække Frida og de frygtløse spioner
1993 Sort høst
1988 Rami og Julie

TV seriály

2017 Gidseltagningen (TV seriál)
2011 Lykke (TV seriál)
2008 Mikkel og guldkortet (TV seriál)
Om ett hjärta (TV seriál)
2007 Der Kommissar und das Meer (TV seriál)
2003 De drabbade (TV seriál)
Forsvar (TV seriál)
2000 Pavouk (TV seriál)
1997 Lex & Klatten (TV seriál)
1995 Jeg ville ønske for dig (TV seriál)
Juletestamentet (TV seriál)
TV-Ansjosen (TV seriál)
1994 Frihetens skugga (TV seriál)

Dokumentární

2003 Hjælp krigens ofre (TV film)
2000 The Name of this Film Is Dogme95
1998 De ydmygede

TV pořady

2008 Evropské filmové ceny 2008 (TV pořad)
2003 Bodilprisen 2003 (TV pořad)
2001 Viva (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(49)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace