Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024 Autor Goldbeater

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků jako V žáru noci, Jesus Christ Superstar, Pod vlivem úplňku nebo ...a spravedlnost pro všechny. Vážený a oceňovaný umělec za svou kariéru natočil přes čtyři desítky filmů a televizních počinů a v roce 1999 si od americké Akademie filmového umění a věd vysloužil čestného Oscara v podobě pamětní ceny Irvinga G. Thalberga, udělované výjimečným a kreativním producentům.

 

Narodil se v roce 1926 v Torontu, kde také na konci čtyřicátých let vystudoval uměleckou akademii. Svou kariéru započal během padesátých let v televizi a v roce 1962 natočil svůj první celovečerní počin pod názvem 40 Pounds of Trouble. Následovaly snímky jako romantická komedie Nadšením bez sebe, drama Cincinnati Kid se Stevem McQueenem v hlavní roli nebo třeba válečná komedie Rusové přicházejí! Rusové přicházejí! z roku 1966. Průlomem v kariéře se pro něj stalo uvedení kriminálního dramatu V žáru noci z roku 1967, tento film totiž získal v následujícím roce celkem pět Cen Akademie (včetně té hlavní pro nejlepší film) a Jewisonovi mimo jiné zajistil první nominaci za režii.

 

V roce 1968 si Norman Jewsion zopakoval spolupráci s hercem Stevem McQueenem díky snímku Případ Thomase Crowna. Sedmdesátá léta započal ve velkém stylu legendárními a oceňovanými filmy, jako je muzikálové drama Šumař na střeše a rocková opera Jesus Christ Superstar. Následovaly počiny jako sci-fi thriiler Rollerball, dobová podívaná se Sylvesterem Stallonem P.Ě.S.T. nebo soudní drama ...a spravedlnost pro všechny s Alem Pacinem v hlavní roli. Svou poslední režijní nominaci si Norman Jewison od americké Akademie vysloužil díky snímku Pod vlivem úplňku z roku 1987. Z jeho dalších děl můžeme zmínit třeba ještě sportovní drama Hurikán v ringu nebo thriller Promlčení z roku 2003, jenž se nakonec stal jeho posledním režijním počinem.

Reklama

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Zemřela herečka Olympia Dukakis

Zemřela herečka Olympia Dukakis

02.05.2021

Ve věku 89 let zemřela oscarová herečka řeckého původu Olympia Dukakis. Svůj filmový debut prožila v roce 1964 ve filmu Lilith a objevila se i jako matka Dustina Hoffmana ve filmu John a Mary z roku… (více)

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

Spurlock a hollywoodská superagentka

Spurlock a hollywoodská superagentka

06.07.2016

Pokud vám jméno Morgan Spurlock nic neříká, zřejmě moc nekoukáte na dokumenty. Režisér Super Size Me, Nejlepšího filmu, jaký byl kdy prodán nebo Mansome o sobě dal naposledy vědět 3D výletem s… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Bradley Cooper opět v akci

Bradley Cooper opět v akci

19.08.2014

Každé hollywoodské studio by rádo mělo svého Jasona Bournea. A u Warner Bros. jej velmi pravděpodobně objevili v Macku Bolanovi. Původně vietnamský veterán, jenž se stal elitním protiteroristickým… (více)

Jeremy Renner – novodobý Steve McQueen?

Jeremy Renner – novodobý Steve McQueen?

03.05.2011

Jestli dnes existuje herec, kterého chtějí do svého filmu všichni producenti a režiséři, je jím právě Jeremy Renner, nominovaný na Oscara za Smrt čeká všude a Město. Nedávno dotočil Mission:… (více)

Rob Zombie a mimozemský sliz

Rob Zombie a mimozemský sliz

31.08.2009

Jeho Halloweenu 2 se sice o víkendu nedařilo podle očekávání (hororoví fanoušci dali přednost Nezvratnému osudu 4 ve 3-D), ale 17 milionů je solidní start a film se nakonec určitě zaplatí. A tak si… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

včera

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

včera

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama