Reklama

Reklama

Vynikající kriminální komedie rozehrává mistrovskou šachovou hru mezi šarmantním milionářem Thomasem Crownem (Steve McQueen) a mazanou vyšetřovatelkou pojišťovny Vicki Andersonovou (Faye Dunawayová). Znuděný Thomas se z životního rozmaru rozhodne, že uskuteční velkou bankovní loupež. Najme pět lupičů, kteří se vzájemně nikdy nepotkají, a zosnuje puntičkářský plán, jenž vyjde bez sebemenšího zádrhelu. Thomas zlodějíčky vyplatí, zbytek nehorázné sumy uloží na švýcarské konto, aby začal nový život, daleko od Bostonu a zdejší korporace. Zádrhel se však objeví v neméně půvabné a inteligentní Vicky, která je pojišťovnou vyloupené národní banky pověřena, aby celý případ prozkoumala. Teprve tím začne pro všechny zúčastněné to pravé dobrodružství, v němž nebude nouze o napětí, lásku …a falešnou hru. Kdo ale nakonec zakončí partii šach matem? Ačkoli slavná kriminální romance dosáhla na Cenu Akademie i Zlaté glóby za hudbu (Michel Legrand, Alan a Marilyn Bergmanovi), snímek proslul strhujícím způsobem vyprávění, na němž se výrazně podepsala jak rozvážná režie zkušeného Normana Jewisona (V žáru noci, Šumař na střeše, …a spravedlnost pro všechny, Jesus Christ Superstar), tak promyšlená prvotina právníka a scenáristy Alana Trustmana, jenž dále proslul scénářem k akčnímu thrilleru Bullittův případ (kde si taktéž zahrál Steve McQueen). Dynamiku příběhu posiluje na hollywoodský styl dobově netradiční práce se zmnoženým rozděleným obrazem, souběžně uvádějícím hned několik akcí současně (split screen). Tvůrci se inspirovali avantgardní montážní technikou Christophera Chapmana, která byla uvedena v Montrealu na mezinárodní výstavě Expo 67. A byl to právě Chapman, jenž ve spolupráci s pronikavou kamerou velikána Haskella Wexlera (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Rozhovor, Přelet nad kukaččím hnízdem) a hned trojicí pohotových střihačů (Hal Ashby, „Buzz“ Brandt a Ralph E. Winters) umocnil takřka jazzovou obrazovou jízdu, dodnes oslňující svou nápaditostí. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (129)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Poctivá kriminálka ze staré školy, na které nejvíce zaujme sledovat vztah mezi McQueenem a Dunawayovou, která byla ve svých nejlepších letech přenádherná. Bohužel jsem ve filmu postrádal více akce a nějakou vtipnou hlášku, která by mi utkvěla v paměti. Určitě jeden z těch snímků, který neurazí a za zkouknutí rozhodně stojí, ale nemůžu se zbavit pocitu, že jsem čekal více......Tři a půl hvězdičky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Norman Jewisson /In the Heat of the Night/ natocil len priemerny krimi film, dokonca aj jeho rymejk s Pierce Brosnanom z roku 1999 je v mojich ociach podstatne vyssie. Zaciatok je na urovni, potom nastupi strasna vata, dlhe a nudne dialogy a kopa prazdneho miesta, ktora len umelo natahuje minutaz. Zaver - jakz, takz, ale na mna tento film nefunguje. Ovela radsej mam rymejk z 1999 roku.60 % ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Starší snímek se Stevem McQueenem, který ve své době dokázal dějově a střihem povznést zábavnost příběhu, ale už poněkud zestárnul a to hlavně vlivem druhé poloviny dějství, který bohužel dosti nudí. A aby ne. Z počátku se jedná o vkusný thriller o vyloupení banky na popud znuděného milionáře, ale pak se to náhle změní v táhnoucí romantiku, když se na scéně objeví žena pracující pro pojišťovnu. Scénář je výborný a ani výkon Stevena McQueena nelze ohodnotit špatně, ale atmosféra děje je dnes již dosti vláčná a nezajímavá. To je však úděl mnoha snímků byť sebelepších, ale jako filmová klasika stále stojí za pozornost. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale rozhodně Aféra Thomase Crowna s Brosnanem je lepší. Brosnan byl showman a elegán, který rozhodně nepůsobil hloupě. Tady je Thomas Crown vylíčen jako zbohatlík, který se nudí životem, a tak si vymyslí dokonalou loupež. Dunaway je tady šik, lážoplážo si randí s Crownem a pak by ho nechala zatknout. Takže ve výsledku fajn film, ale předělávka z roku 1999 je rozhodně lepší. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen je sympaťák a charismatu má na rozdávání. V roli Thomase Crowna je navíc ještě dokonalý frajer. Tento snímek je záživný, čemuž vedle hereckých výkonů napomáhá také hudba a samozřejmě děj, který je okořeněn skvělou hrou šachů (a to doslova šachů jako hry, ale také taktických šachů v chování, aby byl usvědčen zloděj) mezi Thomasem a Vicky a jiskřením mezi nimi. K dokonalosti nechybí mnoho. 4* ()

Galerie (92)

Zajímavosti (15)

  • Minutu trvající líbací scéna Thomase Crowna (Steve McQueen) a Vicki Anderson (Faye Dunaway) se natáčela 8 hodin po několik dnů. Jde o nejdelší filmový polibek vůbec. (Docflash)
  • Poznávací značka Rolls-Royce Thomase Crowna (Steve McQueen) je TC, tedy jeho iniciály. (gug)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

Reklama

Reklama