Reklama

Reklama

Libuše Zemková

Libuše Zemková

nar. 15.07.1924
Luhačovice, Československo

zem. 12.04.1960 (35 let)
Praha, Československo

Biografie

Libuše Zemková se narodila 15. července 1924 v Luhačovicích do rodiny spisovatele Oldřicha Zemka (1893 – 1967), který malou Libuši vedl a vychovával v lásku k umění a kráse. Nejprve vyrůstala v Brně, kde ještě v předškolním věku statovala v dětských postavách pohádkových her na scéně tamějšího už Zemského divadla. Po přestěhování rodiny do Prahy statovala v Akropolisu na Žižkově. Získala vzdělání na reálném gymnáziu a na dramatickém oddělení pražské Státní konzervatoře.

První již profesionální angažmá nastoupila krátce v holešovické Uranii (1944), těsně po skončení okupace se Libuše Zemková věnovala zejména filmování a byla členkou pražského Divadla státního filmu (1949 – 1950). Své poslední angažmá zakončila v Městském oblastním divadle v Benešově (1950 – 1953). V dalších létech opět filmovala. Vynikala svojí krásnou oduševnělou tváří, výraznýma očima, malými ústy a nosem, s hustými vlasy a příjemným zabarveným hlasem a přirozenou fotogeničností.

Na divadelních prknech (kde často přetvořila titulní a hlavní role) se například stala Kateřinou v „Dobré písni“ dramatika Pavla Kohouta, Bělenou v Tylově „Strakonickém dudákovi“, Ljubou v dramatu Nikolaje Michajloviče Ďjakanova „Nevěsta s věnem“ za režie Jaroslava Tumlíře a nebo Malkou v Jiráskově a Tumlířově zpracování „Mezi proudy“ za režie Kamila Olšovského a opět Jaroslava Tumlíře.

V české kinematografii debutovala ještě během války ve větší úloze Lydie Bersecké v detektivní komedii herce Oldřicha Nového a střihače Antonína Zelenky ČTRNÁCTÝ U STOLU (1943). K úloze si jí režiséři vybrali hlavně pro její krásu a přirozenost. Krátce po skončení protektorátu, už ve znárodněném filmu, se představila jako manželka nadporučíka Maška (Jaroslav Zrotal) Jarmila Mašková v dramatu Václava Wassermana NADLIDÉ (1946) a zároveň jako komteska Henrietta Astfeldová v prvním životopisném snímku Václava Kršky HOUSLE A SEN (1947) na motivy osudů předního houslisty a skladatele Josefa Slavíka (hrál Jaromír Spal), jenž byl zvaný „český Paganini“.

Během 40. let byla sestrou švadlenky Josefinky Velebové (Zdenka Procházková) Katuškou Velebovou v Krejčíkově TÝDNU V TICHÉM DOMĚ (1947) podle „Povídek malostranských“ Jana Nerudy, mladičkou švadlenou Anežkou v Krškově psychologickém dramatu AŽ SE VRÁTÍŠ… (1947), Jarmilou v dramatu Martina Friče NÁVRAT DOMŮ (1948) a Aničkou Kálalovou v Kubáskově dobové propagandistické agitce o katastrofálním suchu z léta 1947 pod názvem ŽÍZEŇ (1949). Po tříleté přestávce „načala“ 50. léta jako hlasatelka závodního rozhlasu v budovatelské komedii SLOVO DĚLÁ ŽENU (1952) režiséra Jaroslava Macha a scenáristů Jiřího Karáska, Oldřicha Nového a Jaroslava Macha.

A během 50. let se ještě před smrtí postupně objevovala v kreacích krasojezdkyně Margit ve Vlčkově KOMEDIANTECH (1953), ženy na slavnosti v BOTOSTROJI (1954) režiséra K. M. Walló, ženy v dětském snímku Jiřího Weisse PUNŤA A ČTYŘLÍSTEK (1955), kladenské ženy v dramatu podle románu Antonína Zápotockého RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM (1955) za režie Vladimíra Vlčka, dvorní dámy v prvních dvou dílech Vávrovy HUSITSKÉ TRILOGIE s názvy JAN HUS (1954) i JAN ŽIŽKA (1955) a úplně naposledy orientální krasavice Servinaz v LEGENDĚ O LÁSCE (1956) Václava Kršky, která byla současně natáčena v české a bulharské verzi.

Tuto poslední úlohu stačila sehrát pouhé čtyři roky před svou smrtí. Před našimi filmovými kamerami debutovala Libuše Zemková jako devatenáctiletá a naposledy ve třiceti dvou letech. Libuše Zemková stihla ještě vystupovat v televizi, v rozhlase (např. v pásmu humoru a satiry „Návštěvou u Eulenspiegla“ 1958 v režii Miroslava Mráze) a v dabingu (BLUMOVA AFÉRA / AFFAIRE BLUM z roku 1948, jež byla nadabovaná v roce 1950).

Jejím prvním manželem byl střihač Jiří Sobotka (1921 – 1964). Česká filmová i divadelní herečka Libuše Zemková zemřela náhle a předčasně 12. dubna 1960 v Praze po komplikaci mimoděložního těhotenství ve věku pouhých nedožitých šestatřiceti let. Přesto na svém kontě zanechala pro filmové diváky na patnáct filmových rolí, roliček, postav a postaviček. Na filmovém plátně tak zůstává navždy mladou, tak jako př. též předčasně zemřelá Jarmila Horáková, Zorka Janů, Jana Rybářová, Soňa Danielová, Zuzana Ondrouchová či Eva Čeřovská.

Jaroslav "krib" Lopour

Herečka

Reklama

Reklama