Reklama

Reklama

Michal Kožuch

Michal Kožuch

nar. 04.11.1921
Nagybánhegyes, Maďarské království

zem. 31.05.1975 (53 let)
Nitra, Československo

Biografie

Slovenský charakterní herec Michal Kožuch se narodil 4. listopadu 1921 ve Slovenském Bánhedeši (dnes maďarské město Nagybánhegyes). Po druhé světové válce se Kožuch stal profesionálním hercem a zakladatelskou osobností Krajského divadla v Nitře (1949 – 1975), kde věrně setrval až do své náhlé smrti. Jako zakladatelský člen nitranské scény si zde během dlouhých dvaceti šesti let, které byly jeho poslední v životě a plně je obětoval jednomu divadlu, utvořil pevné místo v souboru, dobré jméno a pak zcela upevnil i své herectví.

Mj. též díky těmto aspektům se z něho stala významná osobnost slovenské divadelní historie. Michal Kožuch byl charakterním hercem, který se postupem času přehrál od mladistvých a hrdinských rolí až po vyzrálé muže udivující svojí vitalitou, elánem a duchem. Doménou jeho divadelních výkonů (jež jen v Nitře sehrál přes sto) byly party komické a prostých lidových lidí.

Kladl důraz na smysl pro humorný a lidsky shovívavý nadhled a žánrovou drobnokresbu. Objevil se v divadelních rolí Baltazára Slivky v komedii „Čaj u pana senátora“ (1954) Ivana Stodoly, Štefana v dramatu „Kubo“ (1958) Jozefa Hollého, Desátníka Le Gouce v „Husarech“ (1960) Francouzského dramatika Pierre Aristide Bréala, Ignáce v tragikomedii „Žebrácké dobrodružství“ (1972) slovenského spisovatele a dramatika Jána Soloviče.

I když založením komik, tak na plátně vytvářel Michal Kožuch výhradně kreace vážné a dramatické. Po úloze udavače Cyrila Konečného v dramatickém snímku dvou režisérů Kadára a Klose SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN (1963) vytvořil divácky nejznámější a ve své filmografii nejvýznamnější postavu lapky zemana na Obořišti Lazara (namluvil ho Martin Růžek) v historickém dramatu MARKETA LAZAROVÁ (1965 – 1967) Františka Vláčila.

Vláčil ho současně poctil rolí vesnického kněze Blasiuse (hlas mu dal Vítězslav Vejražka) v dalším rytířském dramatu ÚDOLÍ VČEL (1967). Nakonec v Čechách sehrál cihláře Fojta, otce zrůdného vraha (Luděk Nešleha), v Schulhoffově kriminálce PO STOPÁCH KRVE (1969).

Pro slovenské filmové diváky zanechal postupně úložky Pavelky v psychologickém dramatu Dušana Hanáka 322 (1969) s Václavem Lohniským v titulní úloze, dále pak muže v koprodukčním ROZSUDKU (1970) Ference Kósy, povaleče v dramatu Jozefa Zachara OČOVSKÉ PASTORÁLE (1973), staršího hospodského v Horňákově příběhu OHNIVÉ KRIŽOVATKY (1974) a zcela naposledy Žlniaka v Hollého snímku KTO ODCHÁDZA V DAŽDI… (1974).

Posledně jmenovaný film měl premiéru pouze dva měsíce před předčasnou smrtí slovenského herce Michala Kožucha. Ale další jeho účinkování před filmovými kamerami mu znemožnila rychlá smrt. Často pracoval i pro slovenský rozhlas (Odehnalův „Podmanitel světla“ v rozhlasové režii Mikuláše Bugára), dabing, televizní inscenace, filmy (MAROŠKO z roku 1968, S ROZÁRKOU z 1970 apod.) a seriály (například V TIENI VLKOV z 1971).

Ovšem všechny tyto práce pro film, televizi, rozhlas a taktéž dabing stály na vedlejší koleji oproti jeho milovanému divadlu. Ovšem zesnul dříve, než mohl Michal Kožuch získat případné filmové nebo státní ceny, festivalové ovace, ocenění a státní vyznamenání. Dá se říci, že jeho herecké umění zůstalo do dnešních dnů nedoceněno, stejně jako tomu bylo i v dobách jeho života.

Kožuchova smrt znamenala velkou ztrátu pro slovenské divadlo a slovenskou kinematografii. Na svém kontě zanechal pro filmové diváky čtyři české výrazné a velké role (mohl využít své vyzrálé charakterní herectví ve výrazných a velkých hereckých příležitostech) a pět menších slovenských postav.

Též i na divadelních jevištích vytvořil desítky divadelních kreací a postav z domácího a světového moderního i klasického repertoáru. Jeho ženou byla loutkoherečka Mária Kožuchová (1923 – 2012), synem loutkoherec a herec Ján Kožuch (*1948) a inspicient a herec Michal Kožuch ml. (*1945) a vnukem herec a ekonom Michal Kožuch nejml. (*1970). Michal Kožuch zemřel náhle 31. května 1975 v Nitře ve věku neodžitých pouhých čtyřiapadesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Filmy
1974

Koniec zábavy (TV film)

 

Kto odchádza v daždi...

 

Ohnivé križovatky

 

Vír (TV film)

1973

Očovské pastorále

 

Čierne ovce (TV film)

1972

Plamene (TV film)

1970

Rozsudek

 

S Rozárkou (TV film)

Reklama

Reklama

1969

322

 

Po stopách krve

1968

Maroško (TV film)

1967

Marketa Lazarová

 

Údolí včel

 

Žena (TV film)

1965

Ľoška zlodej (TV film)

1963

Smrt si říká Engelchen

 

Toreador (TV film)

Seriály
1975

Nepokojná láska

 

Sestry (E03)

1971

V tieni vlkov

Divadelní záznam
1975

Deň oddychu

1974

Luigiho srdce

Reklama

Reklama