Reklama

Reklama

Jarmil Škrdlant

Jarmil Škrdlant

nar. 07.06.1896
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko

zem. 27.05.1965 (68 let)
Praha, Československo

Biografie

Jarmil, respektive Jaromír Šrkdlant, pocházel z Plzně, kde také získal první herecké zkušenosti i odbornou průpravu v podobě soukromých hodin u Jaroslava Puldy. Za první světové války začal hrát profesionálně a od roku 1916 vystřídal řadu angažmá. Své působení zahájil v kočovných divadelních společnostech, poté účinkoval na stálých scénách v Českých Budějovicích, Plzni, Ostravě, ale také v Bratislavě. Za války pak zakotvil v Intimním divadle v Praze a ve slavném Divadle Vlasty Buriana, na této scéně ale nepatřil k zásadním personálním oporám souboru.

Také po válce vystřídal Škrdlant několik působišť, znovu to byla Praha (D 46, Městská divadla pražská, ale také zájezdové Vesnické divadlo), vracel se i na oblastní scény, znovu to byla Plzeň, dále Karlovy Vary nebo menší divadla v Klatovech, Slaném a Českém Těšíně. Kromě herectví se v té době uplatnil i jako režisér, v některých divadlech zastával také funkci ředitele.

Ke spolupráci s filmovými tvůrci se Škrdlant dostal až po padesátém roce věku a během necelých deseti let ztvárnil jedenáct malých rolí. Poprvé se na filmovém plátně objevil v bezejmenné epizodě v dramatu PAN HABĚTÍN ODCHÁZÍ (1949). V několika dalších titulech budovatelského ražení si zahrál menší role dělníků, naopak například v historickém snímku PSOHLAVCI (1955) hrál Choda. Naposledy se filmovým divákům připomněl postavou funkcionáře Fialy ve společenském dramatu DNES NAPOSLED (1958).

Jarmil Škrdlant byl ženatý, jeho manželkou byla od roku 1924 herečka Marie Rosůlková (1901-1993), jejich svazek ale neměl dlouhého trvání.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Reklama

Reklama