Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český umělecký film z hornického prostředí, který na životných, rázovitých postavách havířů a důlních techniků řeší aktuální problémy našich uhelných dolů. Jeho hlavní postavou je úderník Vondra, který za pomoci politického tajemníka Diviše pochopí, že není hrdinstvím lámat tělesnou silou rekordy, a tím odrazovat ostatní havíře od překračování norem; že pravým hrdinstvím je pracovat výkonně, ale bez vypětí sil, věnovat své práci mozek i duši, využívat sovětských zkušeností, a hlavně strhávat svým příkladem ostatní k celkovému zvýšení těžby, k splnění plánu. V realistickém pohledu na soudobou hornickou problematiku a v pečlivém zpracování tkví vysoká umělecká i politická hodnota, účinnost a přesvědčivost tohoto filmu. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (27)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

I takové filmy museli sem tam někteří natočit, aby pak mohli mít volnější tvůrčí svobodu. Faktem je, že už jsem pár propagandistických filmů viděl a tento je celkem dobře obsazen. Není to úplná fraška, spíš je dost úsměvné, když pozorujete trestaného horníka, kterak se rozhodne nejet na víkend za rodinou, ale zůstat v práci a pomoci kolegovi plnit normy. Naopak je dost reálné, že starší horníci by takového úderníka asi moc v lásce neměli a to si myslím, že by mu ještě někde za tmy dali přes čuňu. Stejně humorné je vyvěšování vlajky, nad kterým se celý kolektiv dojímá a považuje to vůbec za to nejdůležitější v životě. Jistě se i tací našli, kteří neřešili nic jiného než normy a práci, ale většina horníků spíše debatovala v hospodě a uvažovala, jak uživit haranty a ženu, která seděla doma a starala se o domácnost. Mnohem důležitější je tento film jako otisk doby. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejslabšímu filmu Jiřího Krejčíka se nedá upřít originalita v jedné věci, a to v propojení dvou naprosto odlišných žánrů: budovatelského dramatu a pohádky. Hlavní hrdina úderník Vondra totiž dokáže ve svém cikánském kolegovi Malinovi, bývalém zloději aut, probudit lásku k práci. Neuvěřitelné. Jména obou soudruhů se pak zaslouženě dostanou na desku cti nejlepších budovatelů. ()

Reklama

Marthos

všechny recenze uživatele

"Z nových filmů, které natáčejí v současné době naši filmoví pracovníci, upoutává pozornost svou thematikou zejména film Nad námi svítá, který podle námětu Jiřího Marka natáčí režisér Jiří Krejčík. Celé ladění filmu je hluboce lidské a film si hlavně všímá lidských konfliktů mezi pracovníky hnědouhelného dolu Žofie. Je to především brigádník Vondra, který nemá vždy dobrý poměr k lidem a jehož zvýšené výkony jsou ostatními horníky spíše odsuzovány, než by je vedly k zvýšení těžby. Dobré Vondrovy vlastnosti však podchytí politický tajemník strany Diviš, který mu pomáhá odstranit jeho lidské chyby, až přesvědčí horníky o správnosti a upřímnosti Vondrových snah." Kino 7, str. 453 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Otto Lackovič již v počátcích své kariéry ztvárnil roli, k níž se později vrátil v méně uvědomělé podobě v 30 případech majora Zemana. Chramostová a Švorcová jsou zde mladé a Švorcové to tady i sekne. Závěr nápadně připomíná americké vesmírné středisko v závěrech filmů o americkém vesmírném programu, tolik radosti, potlesku a slziček dojetí se jinde nevidí. Jedná se o čistokrevnou agitku, kterou nic nekazí, žádná romance, žádné komické vložky, jen práce a vztah dělníků k ní. Pokud vás z tohoto snímku nebudou bolet ruce, pravděpodobně vás příliš neurazí, leč záhy na něj zapomenete. ()

Abdul odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film si ze své doby vzniku bere takřka všechno. Je zde něco málo namyšlený úderník Vondra, muž ocelových svalů a v jádru dobrého ducha. Je zde jeho dobrý přítel a podzemní spolupracovník Šimek, který se jím nechá uhnat a odejde na jinou šachtu. Je zde politický tajemník, stranickým tiskem sečtělý, bodrý Diviš, který ač obdivuje Vondrou vykonanou práci, ukáže mu na světlých příkladech k historickému i aktuálnímu vzoru ze SSSR, jak udělat stejně za minimální námahu. Verbální přesvědčování ovšem zpočátku na Vondru nezabírá, takže se k dílu dostává Divišova žena Marie, která Vondrovi díky svým schopnostem navodit v obličeji přešťastný stav celého sovětského dělnictva (známe Jiřinu Švorcovou) k manželovi přece jen ukáže cestu. Je tu také nešťastná Vondrova manželka Božena v podání Vlasty Chramostové, ovšem i tu Vondrovo osvícení nažene do mnohem příjemnějšího rozpoložení. Na počátku jsem napsal, že si tento film bere ze své doby vzniku takřka všechno. Musím se opravit, bere si úplně všechno- obsazen byl i Bohuš Záhorský. ()

Zajímavosti (3)

  • V komparzu filmu hráli skuteční horníci. (lausik)
  • Ve filmu zazní píseň „Jak jsou krásné květy v máji“. (sator)
  • Natáčelo se na Ostravsku a Kladensku. Místo děje sice není ve filmovém příběhu specifikováno, ale točilo se hned v několika ostravských dolech – Trojice, Zárubek, Julius Fučík, Alexander a Hedvika. (sator)

Reklama

Reklama