Reklama

Reklama

František Voborský

František Voborský

nar. 31.12.1913
Chlumec nad Cidlinou, Rakousko-Uhersko

zem. 31.12.1980 (67 let)
Praha, Československo

Biografie

Operetní zpěvák a herec František Voborský, vlastním jménem František Vohnout, pocházel z Chlumce nad Cidlinou. Jeho otec hrál jako ochotník v chlumeckém divadelním spolku Pokrok, k divadlu přivedl i syna. František však kromě záliby v herectví disponoval především pěveckým nadáním. Původně se ale vyučil lakýrníkem, nicméně k divadlu se nakonec dostal díky osudové náhodě a nastoupil k divadelní společnosti v Nymburku. V sedmnácti letech vstoupil do slavné a úspěšné divadelní společnosti Marie Zieglerové; ta sice provozovala operetní žánr a zpěvohry, ale Voborský zde začínal jako činoherec. V té době se rozhodl pro doplnění pěveckého vzdělání, kterého se mu dostalo u významných osobností jako byl operní pěvec Jan Konstantin nebo hudební pedagog Zdeněk Knittl.

Profesionální dráhu zahájil (tehdy již pod uměleckým jménem Voborský) ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde však setrval jen jednu sezónu (1935-1936). V letech 1936-1939 byla jeho působištěm Velká opereta (dnešní Divadlo V Dlouhé) v Praze, která byla v době první republiky nejvýznamnější scénou provozující zpěvoherní a operetní žánr. V této době dostal také svou první hereckou příležitost před kamerou a ve filmovém přepisu Jiráskovy hry LUCERNA (1938) hrál učitele Zajíčka. Na počátku okupace odešel Voborský do Městského divadla v Kladně (1939-1941), kde znovu působil jako činoherec. Potom se vrátil do Velké operety, kde účinkoval až do konce války (1941-1945). V roce 1945 pak Voborský svou profesní dráhu natrvalo spojil s Hudebním divadlem v Karlíně, které v té době procházelo četnými změnami nejen v názvech (Divadlo československého státního filmu, Státní divadlo Karlín). Kromě práce v divadle se Voborský uplatnil také na četných rozhlasových nahrávkách.

Další spolupráce Františka Voborského s filmem byla jen nárazová a velmi sporadická. Ve slavné parodii PYTLÁKOVA SCHOVANKA (1949) se objevil v postavě přednosty stanice, znovu se před kameru vrátil až jako penzista. V nevelké roli jednoho z obyvatel Tachova jej bylo možno zahlédnout v komedii TŘI CHLAPI NA CESTÁCH (1973), díky svým fyzickým dispozicím byl pak obsazen do dvou historických filmů v roli významného křesťanského politika Monsignora Jana Šrámka (OSVOBOZENÍ PRAHY, 1976; VÍTĚZNÝ LID, 1977).

František Voborský zemřel na Silvestra 1980 přesně v den svých 67. narozenin. Jeho manželkou byla operetní zpěvačka a herečka Gabriela Třešňáková (1912-1980), která spolu s ním dlouhá léta působila v karlínském divadle.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Filmy
1977

Vítězný lid

1975

Osvobození Prahy

1973

Kdo je vinen? (TV film)

 

Krásná Helena (TV film)

 

Tři chlapi na cestách

 

Vztek (TV film)

1949

Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář

1938

Lucerna

Divadelní záznam
1974

Bílý akát

Reklama

Reklama