Reklama

Reklama

František Voborský

František Voborský

nar. 31.12.1913
Chlumec nad Cidlinou, Rakousko-Uhersko

zem. 31.12.1980 (67 let)
Praha, Československo

Biografie

František Voborský se narodil jako František Vohnout na Silvestra 31. prosince 1913 v Chlumci nad Cidlinou do rodiny nadšeného ochotníka spolku Pokrok. Tato okolnost, a především pěvecké vlohy, ho nasměrovala na uměleckou dráhu. Po vyučení lakýrníkem započal divadelní kariéru v kočovné divadelní společnosti v Nymburku.
Činohru si vyzkoušel ve Společnosti Mařenky Zieglerové (1930). Na dráhu zpěváka operety se připravoval u profesora Laufra, Jana Konstantina a Zdeňka Knittla. Pokračoval jako operetní herec a zpěvák pardubické Východočeské společnosti (1935 – 1936), Velké operety v Praze (1936 až 1939 a 1941 – 1945) a krátce znova i jako činoherec v kladenském Městském divadle (1939 – 1941).
Po druhé světové válce zůstal věrný Praze i operetě (ač byla podle komunistického režimu úpadkovým žánrem) v Hudebním divadle v Karlíně (1945 – 1969), které za dobu Voborského angažmá vyměnilo řadu názvů a kde hostoval jako penzista až do svého úmrtí (1969 – 1980). Za okupace vystupoval i ve Stálém divadle v Unitarii. V Karlíně si vyzkoušel i operetní režii („Polská krev“ 1956).
Později se díky své silnější postavě a dobráckému kulatému obličeji přehrál do charakterních starokomických postav. Od roku 1945 v Karlíně vystoupil jako René („Král tuláků“), Pluto („Orfeus v podsvětí“), Karel („Rozvedená paní“), Paul („Ples v opeře“), Dick („Polly“), Martin („Marné chytračení“) či Bartolus („Nebe na zemi“).
Od 50. let se objevoval v titulech „Lumpacivagabundus“ (Cmíral), „Keto a Kote“ (Kote), „Tisíc a jedna noc“ (Edin), „Mam’zelle Nitouche“ (Champlatreux), „Cikánský baron“ (Homonay), „Dobrý voják Švejk“ (Ságner), „Krásná Helena“ (Calchas), „Počestné paní pardubické“ (Adam), „Netopýr“ (Falke), „Slaměný klobouk“ (Vézinet), „Orfeus v podsvětí“ (Jupiter), „My Fair Lady“ (Harry a Lord), „Veselá vdova“ (Beta), „Boccaccio“ (Lambertuccio a Pantalone), „Tři mušketýři“ (Tréville), „Kankán“ (Monarchista), „Uličnice“ (Philip A. Webster), „Cikánský baron“ (Carnero), „Španělská vyzvědačka“ (Ministr), „Trhani“ (Šumař), „Polská krev“ (Mirski), „C. k. polní maršálek“ (Franz Przechtiel) a nebo „Dům u tří děvčátek“ (Tschöll).
Během angažmá v Karlíně vystupoval v operetách, muzikálech a v revuí. Ač byl po téměř celou svojí kariéru pražským hercem. Jeho účinkování před filmovou kamerou byla jen ojedinělé. Debutoval ještě ve 30. letech jako učitelský Josef Zajíček v přepisu slavné divadelní hry od Aloise Jiráska LUCERNA (1938) režiséra Karla Lamače.
Do filmových ateliérů se opět vrátil až po více jak deseti letech, už v poválečné zestátněné kinematografii. Představil se ve dvojroli přednosty stanice a Inda v parodii Martina Friče na předválečné filmové romantické kýče PYTLÁKOVA SCHOVANKA ANEB ŠLECHETNÝ MILIONÁŘ (1949) s Hanou Vítovou v titulní úloze.
Po této příležitosti se ve filmu František Voborský znova na řadu let odmlčel. Po téměř čtvrt století (po pětadvaceti letech) se do české kinematografie navrátil nejprve jako Tachovák v Lipského komedii s oblíbeným triem Lubomírem Lipským, Janem Skopečkem a Ladislavem Trojanem TŘI CHLAPI NA CESTÁCH (1973).
Nakonec vyžili filmaři jeho fyzické podoby pro historickou osobnost náměstka předsedy vlády Msgre. Jana Šrámka ve Vávrově válečném snímku OSVOBOZENÍ PRAHY (1975) a později člena vlády monsignora Jana Šrámka v pamfletu VÍTĚZNÝ LID (1977) Vojtěcha Trapla o únorových událostech z roku 1948. Tři roky po tomto snímku František Voborský zemřel. Zajímavostí je, že v prvním filmu byl Voborského Šrámek vypodobněn kladně jako člen vlády vracející se z exilu do osvobozené republiky, ve druhém byl už jako odstupující člen vlády prezentován jako záporná postava.
Účinkoval též v rozhlase (například „Mam’zelle Nitouche“, „Krásná Helena“, „Panna a kejklíř“, „Mlynářka z Granady“ atd.) a televizi. Jeho ženou byla dlouholetá kolegyně z Karlína, tanečnice a operetní herečka Gabriela Třešňáková (1912 – 1985). Smrt Františka Voborského byla symbolická: zemřel na Silvestra, tedy v den svých sedmašedesátých narozenin 31. prosince 1980 v Praze.
Ale herec Voborský nesmí být zaměňován za akademického malíře, karikaturistu, hudebního skladatele, textaře a prozaika Františka Fráni Voborského (1906 – 19??), který byl 18. dubna 1947 Lidovým soudem odsouzen na pět let vězení za své protektorátní karikatury zahraničního odboje.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Filmy
1977

Vítězný lid

1975

Osvobození Prahy

1973

Kdo je vinen? (TV film)

 

Krásná Helena (TV film)

 

Tři chlapi na cestách

 

Vztek (TV film)

1949

Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář

1938

Lucerna

Divadelní záznam
1974

Bílý akát

Reklama

Reklama