foto

Barry Newman

  • nar. 7.11.1938 (77 let)
    Boston, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Barry Foster Newman se narodil 7.11.1938 v Bostonu, Massachusetts. Barry je rakousko-švédského původu, jeho otec Carl Henry Newman pocházel z Rakouska a matka Sarah Newman byla Švédka. Barry vystudoval prestižní latinskou školu v Bostonu a získal akademický titul v antropologii na Brandeis University. K herectví se dostal přes svého známého, který ho vzal do hereckého studia Leeho Strasberga, kde si Barry tolik zamiloval své budoucí povolání.

Začínal v různých televizních miniséríích a seriálech, než se k němu dostavil opravdový úspěch. Za Barryho životní úspěch je dodnes považována role Kowalského v akčně laděném dramatu VANISHING POINT (1971). Barry zde ztvárnil osamělého muže, který ztratil vše, na čem mu v životě záleželo a již nemá pro co žít. Jeho utrpení dokáže zmírnit jen jediná věc - nadupany Dodge Challenger se kterým o sobě nechává vědět všude, kudy zrovna projede.... Po tomto filmu už se Barry uchýlil především k vedlejším úlohám. Následoval ještě poměrně úspěšný snímek FEAR IS THE KEY (1972) a potom už jeho kariéra spíše jen klesala.

Zahrál si také v několika seriálech (MURDER, SHE WROTE 1986, NYPD BLUE 1993, THE O.C. 2003) a později už byl dosazován spíše do vedlejších úloh. Objevil se ve filmu Roba Cohena DAYLIGHT (1996), kde si zahrál po boku Sylvestra Stallona. Upozornil na sebe ještě ve filmech GOODBYE LOVER (1998), v komedii BOWFINGER (1998) se Stevem Martinem, ve filmu LIMEY (1999) si zahral vedle Terence Stampa a Petera Fondy. Nasledovaly ještě filmy GOOD ADVCICE (2001), TRUE BLUE (2001), 40 DAYS AND 40 NIGHTS (2002) a GRILLED (2006).

Herecká filmografie

2015 Raise Your Kids on Seltzer
2008 Uklízeč (TV seriál)
2006 Výprodej
2005 Posel ztracených duší (TV seriál)
2003 Manhood
O.C. (TV seriál)
2002 40 dnů a 40 nocí
2001 Jack the Dog
Vražda v čínské čtvrti
Zeptejte se Cindy
2000 G-Men from Hell
1999 Angličan
Na útěku
Trhák pana Bowfingera
1998 Brownovo Requiem
Bůžek lásky (TV seriál)
Sbohem lásko
1997 Next Year in Jerusalem
1996 Denní světlo
1994 MacShayne: Vítěz bere vše (TV film)
1993 Honba za modrým diamantem (TV film)
Policie New York (TV seriál)
1992 Slečna Marpleová: Rozbité zrcadlo (TV film)
1989 Nightingales (TV seriál)
1986 My Two Loves (TV film)
Právo v Los Angeles (TV seriál)
1984 Fatal Vision (TV film)
Second Sight: A Love Story (TV film)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 Fantasies (TV film)
Having It All (TV film)
V poslední chvíli (TV film)
1981 Amy
The Fall Guy (TV seriál)
1980 King Crab (TV film)
1979 Hořící město
1977 Sex and the Married Woman (TV film)
1976 Quincy M.E. (TV seriál)
1974 Night Games (TV film)
Petrocelli (TV seriál)
1972 Klíčem je strach
Salzburg Connection, The
1971 Vanishing Point
1970 Obhájce
1965 Agent Smart (TV seriál)
1963 Moving Finger, The
1961 'Way Out (TV seriál)
1960 Pretty Boy Floyd
1958 Naked City (TV seriál)
1956 The Edge of Night (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2006 'Tis Autumn: The Search for Jackie Paris
Wanderlust (TV film)
What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole
2005 Movies' Greatest Cars (TV film)
2004 CoMyJenVíme!?

TV pořady

1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1986 New Hollywood Squares, The (TV pořad)
1980 The Alan Thicke Show (TV pořad)
1974 Celebrity Sweepstakes (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace