Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivý thriller o muži, jehož nejhoršími nepřáteli se stanou světlo a svědomí, před kterými se nedá utéct. Dvojice švédských detektivů Engstrom a Vik přijíždějí na samý sever Norska a jako první případ dostanou vraždu patnáctileté dívky. Vrah po sobě důkladně zametl stopy a zdá se, že jedinou stopou k němu je dívčin zapomenutý batoh. Past nalíčená policisty téměř sklapne - ale vzápětí dojde k nečekanému a tragickému zvratu... (ČSFD)

(více)

Recenze (105)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ani ja som nevedel, že Nolanov thrillerový hit mal predchodcu v severských krajinách. A teraz už chápem, prečo mal taký úspech. Aj keď je novšia 'Insomnia' trošku upravená pre širšie publikum, tak táto je pre ňu podľa mňa minimálne vyrovnaným súperom. Je viac striktná, neotesaná, surová, surovejší herci, surovejšie prostredie, surovejší aj celkový dojem. Premyslený scenár upúta hneď od začiatku, aj keď v závere trošku poľavil a nebyť trošku prispatých okamihov a (okrem Skarsgårda) ostatných trošku slabších hercov, mal by som o plnohodnotný zážitok postarané. Skarsgård navyše zvládol svoju postavu excelentne. To čo s ňou počas deja stihne predviesť bol dychberúce. 80%. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit srovnání s americkou předělávkou. Tu jsem viděl jako první a velmi se mi líbila. Takže z originálu jsem měl trochu obavy. Ale nakonec se ukázalo, že je stejně kvalitní, a zároveň stejně kvalitní, jako americký remake. Nestává se často, aby k takové situaci došlo. Současně je to skoro jiný film, ale není. Prvky jsou známé a jiné. ()

Reklama

PP66 

všechny recenze uživatele

Daleko hlubší psychologická linka než předvedl následně Nolan ve své Insomnii - až deprese z toho jak policajt-vrah měl vnitřně neskutečně blízko k vrahu-spisovateli. A také jako obvykle životnější konec - policajt není za svůj poklesek potrestán osudem. Americká verze byla naproti tomu "údernější". ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nebudu nic srovnávat, nejsem regálová brigádnice v Tescu. Insomnie nakročila velmi směle, vůně jemně propečeného bifteku se pomalu rozpínala místností, ale jak odplula mlha, začal film pomalu vychládat. Syrovost je fajn, tu mám rád, ale já osobně bych to dokořenil trošku větší špetkou napětí. (Challenge Tour 2015, film č.13) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $227,569Tržby Celosvetovo $-║ Thriller z veľmi dobrým námetom, ktorý dokázal veľmi dobre zužitkovať v remaku Insomnia (2002) Christopher Nolan. Tu v tomto originály by toho na dolaďovanie bolo ešte dosť, ak by som nevidel Nolanov remake, ťažko by som sa v tomto Nórskom spracovaní hľadal, je tam vidieť taká filmárska neskúsenosť, neobratnosť. /65%/ ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Norsku ve městech Nyksund a Tromsø. (Varan)
  • Film se dočkal promítání v mnoha zemích – Kanada (září 1997, Toronto IFF), Argentina (listopad 1997, Mar del Plata FF), USA (květen 1998), Francie (srpen 1998), Velká Británie (listopad 1998), Švédsko (prosinec 1999, TV) a Finsko (červenec 2016, TV). (Varan)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama