Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 013)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Profesionálně a nápaditě natočený kriminální thriller, který využívá slušný rozpočet a může si dovolit nadstandardní obsazení. Al Pacino i Robin Williams jsou skvělí herci a zejména Williamsovi scénář oproti původnímu norskému filmu dává podstatně větší prostor a činí ho nadmíru nebezpečným protivníkem. Oproti evropské verzi je samozřejmě americký film učesanější, do role policistky je obsazena půvabná Hillary Swank a souboj zločince s policistou pochopitelně musí končit katarzí a potrestáním zla, což se v evropské verzi zdaleka říct nedá. Přesto jde o film plně srovnatelný s originálem. Pouze není tak autentický a syrový, zato se vyžívá v krásných záběrech severské přírody a divákovi poskytuje navíc emoční zážitky typu kvalitně natočené napínavé rvačky na život a na smrt. Celkový dojem: 80 %. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po "Mementu" vyhlíží "Insomnie" poněkud režisérsky ospale a tvůrčí gejzíry Christophera Nolana zůstávají tentokrát poklidně klimbat. Nesetkáme se se žádnými skvostnými narativními strategiemi, spíše s chytrým uchopením konvenčního vypravěče a jeho doplnění o roztříštěné úlomky retrospektivy. Jinak je však "Insomnie" standardní řemeslo, kterému sice nechybí atmosféra, ale ta bohužel mimo filmové plátno působí jaksi... no, klimbavě. Jednoznačným plusem jsou skvělé herecké výkony všech, Al Pacina především, stejně jako velice zajímavý a s očekávanými klišé si pohrávající scénář. "Insomnie" rozhodně nepatří mezi nejlepší thrillery, má trochu nahořklou pachuť rutiny a prohospodařeného potenciálu. I přesto se však jedná o neobyčejně inteligentní a zajímavý film. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nolan si po Mementu řekl, že tentokrát zkusí natočit něco "normálního" a tak sáhnul po námětu na Insomnii. A výsledek se zase povedl. Al Pacino hraje jako vždycky bez chyby, nebo nějakého zaváhání, Hilary byla patřičně okouzlující a možná SPOILER! Robin v roli záporáka, byl patřičně slizký. Do té doby jsem si ho neuměl představit v takového roli a ejhle.. Konec SPOILERŮ. Takže za mě další skvělá detektivka, s psychologickými prvky, která vás přesvědčí o tom, jak je spánek důležitý. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ospalý Pacino, psychopatický Robin Williams a dokonale režírující Christopher Nolan jsou největší trumfy tohoto kriminálního dramatu. Světlo vás s příbývajícími dny pálí do očí čím dál víc, stejně jako samotného Dormera, atmosféra houstne s každým unaveným zamrkáním a konec, který si na nic nehraje a přesto ohromí. A teď už mě nechte.... chce se mi... spááát.... ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě solidně vykolejil. Scénář je vynikající (že by v tom hrálo roli, že se jedná vlastně o remake ?). Herci jsou do jednoho úžasní - od mého oblíbence Al Pacina, přes (mou již taky oblíbenou) Hilary Swank až k Robinu Williamsovi. Domnívám se, že právě on je jeden z nejzaškatulkovanějších herců své generace, k jeho i naší škodě.Z ase jednou jsem si potvrdil, co dokáže nespavost udělat s jinak normálním člověkem, tentokrát naštěstí ne na vlastní kůži. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Světová premiéra proběhla 3. května 2002 na festivalu Tribeca v New Yorku. (Varan)
  • Skutočné aljašské mesto Nightmute je od polárneho kruhu vzdialené niekoľko stoviek míľ, preto by v ňom nemohlo byť nepretržité denné svetlo. (Real Tom Hardy)
  • Příjmení postavy Willa Dormera (Al Pacino) pochází z latinského slova "dormire" – spát. (becki_tu)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama