foto

Helena Čermáková

  • nar. 18.8.1957 (59 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zlínská herečka Helena Čermáková se před filmovou a televizní kamerou objevuje jen minimálně, ale díky dvojité aspiraci na Cenu Thálie (z toho jedné úspěšné) patří mezi významné osobnosti divadla. Narodila se v Brně, kde také po maturitě vystudovala herectví na JAMU. Souběžně účinkovala v amatérském divadle, krátce po dokončení studia také hostovala v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze.

Herecká dráha Heleny Čermákové je již bezmála třicet let spojena s Městským divadlem ve Zlíně (respektive dříve Divadlo pracujících Gottwaldov), kde má od absolutoria na JAMU stálé angažmá. Ve Zlíně vytvořila již kolem 130 rolí, od těch menších až po hlavní, střídá klasiku s modernou, s úspěchem se objevuje i v muzikálovém repertoáru (sama se ostatně věnuje zpěvu jako interpretka šansonů). Sama Helena Čermáková ze své dlouholeté práce vyzdvihuje představení jako Její pastorkyně, Višňový sad, Tři sestry, Sestup Orfeův nebo Nebezpečné vztahy. Za titulní roli Judit ve stejnojmenné inscenaci z roku 1998 získala Cenu Thálie. Podruhé byla na toto prestižní ocenění nominována v roce 2006 za představení Smrt Hippodamie, které taktéž patřilo k jejím oblíbeným kusům. V poslední době hraje Čermáková opět v ruské klasice (Strýček Váňa, Ženitba), ale také například v populární dánské komedii Kdo je tady ředitel?

Vytížení v mimopražském divadle omezuje Helenu Čermákovou v práci pro film a televizi. Na svém kontě má zatím jedinou filmovou roli (ARCHA PRO VOJTU, 2001), mezitím se ale objevila v několika televizních seriálech (RANČ U ZELENÉ SEDMY; ČETNICKÉ HUMORESKY). Televizní kamera zaznamenala také některá divadelní představní zlínského divadla s její účastí (SMRT HIPPODAMIE, 2007; MARYŠA, 2010). Kromě toho se Helena Čermáková věnuje práci v rozhlase (mimo jiné v Brně), účinkuje ale také v televizních reklamách. Další významnou aktivitou je pro ni recitační soubor Pegas, jehož byla zakládající členkou. Do rodného Brna se vrací také jako hostující herečka v HaDivadle, pravidelně vystupuje též na divadelních festivalech.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Domácí péče
2014 1000 (studentský film)
2012 Ztracené duše (studentský film)
2011 Janek a Anežka (studentský film)
Znamení koně (TV seriál)
2010 Maryša (divadelní záznam)
2008 Král Lear (divadelní záznam)
2007 Smrt Hippodamie (divadelní záznam)
2003 Strážce duší (TV seriál)
2002 Archa pro Vojtu
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Táta (S02E07)
1998 Ranč U zelené sedmy (TV seriál)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)

Dokumentární

2016 Rozsudek (TV seriál)
Bunda (S02E14)
Výstřel z kuše (S02E03)
2014 Rozsudek (TV seriál)
Konec sňatkového podvodníka (S01E14)
Stavební spoření (S01E12)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace