Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný příběh horňáckého furianta, řezníka Jožky Slováka, který se krutému osudu i dobovým poměrům brání humorem. Inscenace podle literární předlohy Josefa Holcmana vznikla v Městském divadle Zlín... Autor stejnojmenné knihy Josef Holcman, který příběh svého strýce Jožky Slováka vypráví, jej označuje přídomky vzdělanec samouk, mistr estetiky a surový humanista, provokatér, furiant. Slovák, rodák z horňácké Velké nad Veličkou, se přižení na vinařské Slovácko a prožívá se svou novou rodinou všechny strázně dobových poměrů. Těm se mistr řeznický brání humorem, drzostí, absurdními situacemi vyvolanými neodolatelnou touhou po společnosti a sklence alkoholu. Rozčiluje lidi, stejně jako je dokáže nadchnout, baví se situacemi, které mají v sobě proletářskou poezii. Podobně se vyrovnává i s osobní rodinnou tragédií, kdy jeho milovaná žena nevyléčitelně onemocní. Hlavního hrdinu ztvárnil velmi přesvědčivě Zdeněk Julina. Jak napsal Milan Uhde: „Jde o neobvyklý, vynikající výkon. Jeho Jožka mluví vážně i nevážně, tančí, zpívá, provokuje, zlobí, umí nakazit okolí radostí, ale také zklamat. Je ohleduplný a něžný, a přesto dovede občas zranit, jeho žerty jsou někdy drsné, ale vždy lidsky správně zacílené, a přitom působí naprosto autenticky a přesvědčivě, jako by vystoupil ze záběru z rodinné kroniky.“ Oporou v jeho výkonu jsou další herci zlínského souboru – Eva Daňková v tragické úloze manželky anebo soucitného švagra v podání Gustava Řezníčka. Podstatnou složku inscenace tvoří hudba. Živou ji přinášejí horňáčtí muzikanti v čele s hostujícími Jurou Petrů a Petrem Mičkou. Jedinečný znalec folkloru a originální současný skladatel Jiří Pavlica se zasloužil o to, že muzika rozvíjí v inscenaci obecné téma hodnoty trvající přes hranice času... Režisér Břetislav Rychlík v této inscenaci zúročil znalost regionu a jeho dějin, skloubil dokumentární pohled s divadelní imaginací. Intenzitu zážitku prohlubuje i fakt, že Josef Holcman hraje sám sebe coby synovec hlavní postavy a vypravěč jejího strhujícího osudu. Jde o pozoruhodný úkaz: na scéně se promítají fotografie ze života autentického hrdiny, řezníka Josefa Slováka, na kterého vzpomíná reálný svědek jeho bouřlivého života a smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Osobní poplach je velice zajímavá hra, ve které se snoubí řada rovin. Ta první je příběh (ne)obyčejného řeznického alkoholika, který si život umí užívat, ve skrze je to dobrák, jen mu to zkrátka nevychází dle jeho představ. Další rovinou je režim samotný, který se uměl postarat o nepříjemnosti. Pak se zde též vyskytují další zajímavé postavy. To vše je navíc zabaleno do folklóru a ozdobeno lidovou hudbou. Autoři se vyzbrojují specifickým humorem, někdy lehce drsnějším, který ale umně míchají s vážnými okamžiky, neboť i těm největším smíškům jednou dojde smích. Na velké scéně se tak odehrávají epizody veselé i neveselé, ale pořád zajímavé a nenudné. K tomu si divadelníci pomáhají i neobvyklými prostředky jako jsou třeba skutečné archivní materiály. Hry ze zlínského divadla se často nevysílají, ale suma sumárum mě to bavilo. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Dramatický pokus o jakýsi výřez z rodinné kroniky šmrncnutý svérázem Moravského Slovácka. Příběhu chybí skutečně nosné téma, i ten antikomunismus je do něj jakoby násilně naroubovaný. Je z toho nakonec dost nesourodý folklorní pel mel, který stmeluje hlavně skvělý herecký výkon Zdeňka Juliny, vynikající hudba a zručná režie, díky nimž si to udrželo jakýs takýs jevištní tvar. Autentický divadelní zážitek může být ale lepší, než je zploštělý dojem z obrazovky. Nevylučuji ani, že kniha může být navíc lepší, než její dramatizace. Ne každý literární pokus se hodí k převodu na jeviště či dokonce obrazovky - možná to bude i tento případ. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Herci hráli naplno, avšak hra je roztahaná a nevyrovnaná, ke konci ovšem působivější. Zato Pavlicova hudba je skvělá. Takže hra za dvě a půl hvězdičky a hudba za čtyři, dohromady jsou to tři. (Být v sále, to by byl jiný dojem!) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama