Reklama

Reklama

Mal Evans

Mal Evans

nar. 27.05.1935
Liverpool, England, Velká Británie

zem. 05.01.1976 (40 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Malcolm Frederick Evans byl anglický road manager a osobní asistent skupiny Beatles od roku 1963 až do jejího rozpadu v roce 1970.

Na počátku 60. let byl Evans zaměstnán jako telefonní technik a na částečný úvazek pracoval také jako vyhazovač v klubu Cavern. Manažer Beatles Brian Epstein později Evanse najal jako asistenta roadie skupiny, společně s Neilem Aspinallem. Postupem času se Evans stal stálým společníkem skupiny, byl přítomen na všech jejích turné a poté, co Beatles v roce 1966 přestali koncertovat, téměř na všech jejich nahrávkách.

Jako stálého člena skupiny Beatles Evanse občas využívali jako dalšího hudebníka; od alba „Rubber Soul“ (1965) se podílel (často bez nároku na honorář) na většině alb Beatles. V posledních letech existence skupiny a i po jejím rozpadu v roce 1970 Evans pracoval jako hudební producent a nadále spolupracoval s jednotlivými členy Beatles na jejich sólových projektech. Jako producent měl největší úspěch s hitem „No Matter What“ skupiny Badfinger, který se dostal do Top 10.

V roce 1976 byl Evans ve svých 40 letech zastřelen policií ve svém domě v Los Angeles, když ohrožoval policisty vzduchovkou. Deset let po jeho smrti byla objevena jeho sbírka deníků, zápisníků a dalších ručně psaných dokumentů, z nichž mnohé poskytly klíčové informace o nahrávacích sezeních Beatles a vnitřní dynamice kapely, ačkoli nakládání s těmito písemnostmi bylo v uplynulých desetiletích zdrojem některých právních sporů.

Evans se objevil ve čtyřech z pěti filmů s Beatles.

sator

Herec

Scenárista

Filmy
1967

Magical Mystery Tour (TV film)

Host

Pořady
1965

Beat-Club

1964

Top of the Pops

Reklama

Reklama