Reklama

Reklama

Mal Evans

Mal Evans

nar. 27.05.1935
Liverpool, England, Velká Británie

zem. 05.01.1976 (40 let)
Los Angeles, California, USA

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Malcolm Frederick Evans  byl anglický road manažer a osobní asistent, který pracoval pro skupinu Beatles od roku 1963 až do jejího rozpadu v roce 1970.

Na počátku 60. let byl Evans zaměstnán jako telefonní technik a na částečný úvazek pracoval také jako vyhazovač v Cavern Clubu  Manažer Beatles Brian Epstein později Evanse najal jako asistenta roadie skupiny společně s Neilem Aspinallem. Postupem času se Evans stal stálým společníkem skupiny, byl přítomen na všech jejích turné a poté, co Beatles v roce 1966 přestali koncertovat, téměř na všech jejich nahrávkách. Jako stálou přítomnost Beatles příležitostně využívali Evanse jako speciálního hudebníka; má (často nepřiznané) příspěvky na většině alb Beatles od Rubber Soul (1965). V posledních letech existence skupiny a dále po jejím rozpadu v roce 1970 Evans pracoval jako hudební producent a nadále spolupracoval s jednotlivými členy Beatles na jejich sólových projektech. Jako producent se zasloužil o největší hit skupiny Badfinger " No Matter What ", který se dostal do Top 10.

V roce 1976, ve věku 40 let, byl Evans zastřelen policií ve svém domě v Los Angeles, když ohrožoval policisty něčím, co se ukázalo být vzduchovkou. Deset let po jeho smrti byla objevena jeho sbírka deníků, zápisníků a dalších ručně psaných dokumentů, z nichž mnohé poskytly klíčový vhled do nahrávacích sessions Beatles a vnitřní dynamiky kapely, ačkoli nakládání s těmito písemnostmi bylo v průběhu desetiletí zdrojem některých právních sporů.

Evans se objevil ve čtyřech z pěti filmů s Beatles.

Herec

Scenárista

Filmy
1967

Magical Mystery Tour (TV film)

Host

Pořady
1965

Beat-Club

1964

Top of the Pops

Reklama

Reklama