Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (262)

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šokézně famózní seriál. Za mě bych neměnil nic, ve všech směrech prvotřídní. Lehce bych vyzdvil hned první dva díly 1. série, a 4. díl 2. série o princezně Margaret - ten byl vyloženě bravurní. 3. série začíná šokem z obměny herců, ale jelikož jsou velmi snaživí, tak si člověk rychle zvykne. A 4. série je opět parádní jízdou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál je především příběhem královnina celoživotního vyrovnávání se s rolí, pochybnostmi o tom, zda ji vykonává dobře, a tendencí zároveň vinit sebe sama i se zbavovat viny přemítáním nad náhodností svého údělu. Velké části první i druhé řady dominuje Winston Churchill v podání amerického herce Johna Lithgowa. V nejnovější třetí řadě seriálu se královna setkává s prvním labouristickým premiérem, Haroldem Wilsonem. A příležitostně se do jejího života na chvíli vlomí i další historické osobnosti jako třeba Jacqueline Kennedyová. Třetí řada seriálu Koruna (The Crown) je na Netflixu s českým dabingem. ()

Reklama

slord 

všechny recenze uživatele

Nahliadnutie za oponu kráľovskej rodiny nebolo nikdy také impozantné. Proste bola radosť sledovať každý dialóg, každý segment tohto kvalitného počinu. Herecké výkony skvelé a každý herec dával do svojej postavy všetko a na obrazovke sa to ukázalo v plnej kráse. Hltal som každú epizódu všetkých štyroch sérii a užil som si to vo veľkom, na ďalšiu sériu sa nemôžem dočkať.  9,5/10 ()

Splasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začnu trochu ze široka. Když jsem si porovnal naše klenoty s ostrovními, tak se mi objektivně více líbí obě varianty (král/královna) Eduardovy koruny. Svatováclavská doplácí na svůj věk a přijde mi lehce přeplácaná. Pořád lepší než Svatoštěpánská (Maďarsko) a nebo žádná (Ahoj, Slovensko). _ Pokud působila korunovace archaicky v roce 1953, jak bude působit ta příští? Imperiální koruna se svého použití dočká jen velmi těžko. _ Zajímavé, že jsme si po roce 1918 ponechali jako měnu korunu a nedošlo na zvažovaný sokol nebo frank. _ Zde použitý význam slova Koruna má však jiný význam - institucionální. A přijde mi, že i Netflix se snaží svou Korunou ukázat, v jakém postavení se cítí na poli TV tvorby. _ Přestože je hlavní postavou královna, tak trochu nevděčně jsou nejsilnější momenty (emocionálně, ale i "scénáristicky") - 2. a 9. díl - věnovány odchodu krále a předsedy vlády. Claire Foy velmi dobrá, Matt Smith v pozadí stejně jako Philip a Harris dal zapomenout na Firtha. _ Otázka obyvatel UK a předplatitelů Netflixu je stejná: Vážně nám to stojí za to? ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Be ever-present, but get out of the way. Be visible, but be anonymous. However bad you feel, just show up. Dare to take it seriously, dare to be serious." - Peter Morgan na otázku, jak by zněl popis práce královny. --- Kdokoliv sleduje britské panelovky, musí zhruba tušit, s jakou chutí a frekvencí se královská rodina ve VB stává terčem posměchu; jak úzkého vymezení se dostává charakteru každého jednotlivého člena; jak nekompromisního zhodnocení se dostává každému jeho vystoupení na veřejnosti... a právě proto má The Crown obrovskou hodnotu. Peter Morgan sice není žádný insider, ba dle Claire Foy dokonce ani nemá zvláštní zájem o královskou rodinu (sám ostatně přiznává, že už před tímhle projektem měl Elizabeth tak akorát po krk), ale skrze neobyčejně vnímavé spojování mnoha více či méně vzdálených bodů dává najevo, že specifickou úlohu královny a jejího okolí prostě chápe. Člověk se pak snadno přistihne, jak je na čím dál jistější Elizabeth regulérně pyšný, čemuž samo sebou napomáhá i fenomenální ztvárnění Claire - při castingu Morganem kuriózně dlouze přehlížené, a přitom tak padnuvší. --- The Crown není stoprocentní od počátku. Churchill zprvu působí přetaženě a skoro jako karikatura sám sebe, zaujetí vůči vybraným členům rodiny (resp. hlavně Eduardovi) trochu kazí dojem, jakkoliv může být opodstatněné,... ovšem postupem času se dostavují silnější epizody (5, 8, 9), krásně se rozvádí dilemata vedlejších postav jako matky Elizabeth a princezny Margaret, a z The Crown se rázem stává ten pravý klenot. ()

Galerie (789)

Zajímavosti (29)

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama