foto

Tupac Shakur

  • nar. 16.6.1971
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 13.9.1996 (25 let)
    Las Vegas, Nevada, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 16. června 1971 v Bronxu, New York. Jeho matka Afeni Shakur ho porodila jenom dva měsíce po návratu z vězení. Jeho otec byl Billy Garland nebo kluk známý jako 'Legs', ale to se nikdy nikdo nedověděl. Jako dítě zažil 2PAC hodně stěhování. Nejdříve z New Yorku do Baltimoru, kde začal chodit do školy. Jeho učitel byl překvapen jeho nadáním. Poté se přestěhoval na západní pobřeží do Oaklandu, Kalifornie, kde se poprvé setkává s rapem. S jménem 'MC New York', rapuje 2PAC v okolí Bay Area se skupinou 'Bay Area MCs'. Aby se stal slavným, musel se objevit po boku slavné skupiny. To se mu povedlo účinkováním ve videu 'Same Song' skupiny Digital Underground z jejich desky 'This is an EP Release'. Po tomto vystoupení podepisuje smlouvu s labelem Interscope.

Rok poté vychází jeho debut '2Pacalypse Now'. Nebylo zcela revoluční, ale některé songy jako 'Brenda's got a Baby' byly velmi originální, na rozdíl od jiných raperů. V říjnu 1991 se Tupac dostal poprvé do křížku se zákonem. Tvrdil, že jej policista napadl za neopatrnou jízdu a žádal od oaklandské policie 10 milionů dolarů odškodného. Nastalo ale více problémů naž si 2PAC myslel, když se ukázalo, že jeden raper zabil strážníka policie, protože před činem poslouchal jeho LP '2Pacalypse Now'. Vicepresident USA Dan Quayle žádal stáhnutí desky z prodeje, ale jeho prosba byla ignorována.

V roce 1993 získává ohromnou popularitu díky albu 'Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.' Deska se ze začátku málo prodávala, prvním singlem byl 'I Get Around', dalším singlem však byl kultovní 'Keep Ya Head Up' a album se rázem stává zlatým. Tupac v té době účinkuje ve svém již druhém filmu POETIC JUSTICE spolu s Janet Jackson. Rok 1993 je rokem, kdy se Tupac vymkl jakékoliv kontrole.

V březnu 1993 je odsouzen k 15 dnům za udeření režiséra svého videoklipu Allena Hughes'e. Poté v dubnu na 10 dní za udeření dalšího rapera basebalovou pálkou. A v říjnu je zatčen v Atlantě za střelbu po dvou hlídačích. Tresty byly později zrušeny. V listopadu 1993 je Tupac obviněn, že sexuálně obtěžoval svoji fanynku v hotelovém pokoji v New Yorku a v dubnu 1994 je zatčen za držení zbraně a marihuany v Los Angeles. Když vyšel jeho další film 'Above The Rim', ve kterém exceloval spolu se stejnojmenným soundtrackem, bylo již jméno Tupac Shakur dostatečně známé. V mezičase čekání na soudní verdikt bylo po Tupacovi pětkrát vystřeleno v nahrávacím studiu. Dodnes není jasné kdo stál za touto střelbou, ale 2PAC si byl jistý, že to byli Notorious B.I.G. a Puff Daddy. Den poté byl odsouzen na rok a půl do vězení.

Během doby za mřížemi vycházejí dvě alba. První je jeho skupiny Thug Life. Druhé LP 'Me Against the World' obsahovalo vinikající tracky jako např. 'Dear Mama' napsaná jeho matce, která získala cenu Gramy. V říjnu 1995, po osmi měsících ve vězení, nabízí Suge Knight 2PACovi, že Knight/Death Row Records zaplatí 1 400 000 dolarů kauece a Tupac podepíše smlouvu labelu Death Row. Tupac souhlasí a začíná připravovat první rapové 2-CD 'All Eyez On Me'. 'All Eyez On Me' zlomilo řadu rekordů. Prodej přesáhl hodně přes hranici šesti platinových desek, stal se druhým nejlépe prodávaným dvojcédečkem v historii (druhým po Beatles). Po tomto LP účinkoval Tupac ještě ve třech filmech, GRODLOCK'D, BULLET spolu s Mickey Rourkem a GANG RELATED.

Tupac nasedá spolu se Sugem Knightem (jeden z producentů Death Row) do robustního BMW 750 IL a opouští v záblescích blesků fotoaparátů novinářů Las Vegas Center Dome. S křižovatky se vyřítí bílý cadillac. V něm podle svědků jedou 3 černí muži. Padne několi výstřelů. Tupac je těžce raněn. Cadillac ujíždí a ve vzniklém davu nastává panika. Suge jede s těžce raněným Tupacem za doprovodu dvouch policejních aut do Las Vegaské kliniky. Během jízdy Tupac ještě komunikuje. V nemocnici jde Tupac ihned na operační sál. Upadá do trvalého stavu klinické smrti. O 7 dní později je na žádost jeho matky a nalezené poslední vůle odpojen od přístrojů. Následný den je spálen v krematóriu. Identita útočníků je k dnešímu dni neznámá. Nikdo Tupaca od chvíle, kdy ho Suge odvážel do nemocnice, neviděl. Nikdo se nikdy o případ podrobněji více nezajímal. Až teď...

Více jak 83% 2PACových fanoušků po celém světě se domnívá, že je 2PAC stále naživu a pouze čeká na lepší zítřky.

I po jeho smrti je více jak tisícovka svědků, kteří přísahali, že viděli Tupaca. Snad největší ohlas vzbudil den 2. 5. 1998, kdy několik desítek lidí, čekající na rapový koncert Snoop Doggy Doga v L.A. Aréně, vidělo tmavou limuzínu vyjíždějící od zadního vchodu. Všichni přísahali, že v ní viděli sedět na zadním sedadle 2PACa.

Řada důkazů hovoří i pro fakt, že Tupac Shakur opravdu zemřel. Policejní zpráva byla utajena z důvodu ochrany otevřeného násilí mezi gangy Eastside a West Side. V písni od Tha Outlawz z alba Resurrection z roku 1998 je jasně slyšet hlas říkající: "Did you think I'd die?" (Myslíte, že bych zemřel?). Tupac v jedné ze svých mnoha básní praví: "Až přijde 4. úplněk roku 2003, vrátím se zpět a budu volný". Schovává se snad Tupac a čeká na lepší zítřky? Makavelli pochází od známého italského politika a vojevůdce Machiaveliho, který předstíral v bitvě smrt, aby přelstil své nepřátele. Ať tak či onak, Tupac Amaru Shakur zůstane jednou s největších postav americké černé hudby.

Jan "Bauer" Krejci

Herecká filmografie

2015 Straight Outta Compton - a.z.
2000 And Ya Don't Stop: Hip Hop's Greatest Videos, Vol. 1
1997 Gang policajtů
Za branami pekla
1996 Střela
1994 Nad košem
1993 Poetic Justice
1992 Respekt
1991 Nic než trable
1987 A Different World (TV seriál)

Dokumentární

2013 Jamaica House
2011 Tupac Shakur: Thug Angel 2
2008 Inside Death Row
2005 Tupac - Live at the House of Blues (koncert)
2004 N-Word, The - a.z.
2003 Beef
Tupac: Vzkříšení
2002 Biggie and Tupac
Tha Westside - a.z.
Tupac Shakur: Thug Angel
2001 Tupac Shakur: Before I Wake...
Welcome to Death Row
2000 Freestyle: The Art of Rhyme
1999 Charlie Hustle: Blueprint of Self-Made Millionaire (TV film)
1997 Thug Immortal
Tupac Shakur: Words Never Die

Hudební videoklipy

2005 Tupac Shakur feat. Elton John: Ghetto Gospel (hudební videoklip) - a.z.
2003 Tupac Shakur feat. The Notorious B.I.G.: Runnin' (Dying to Live) (hudební videoklip) - a.z.
2002 Tupac Shakur feat. Nas, J. Phoenix: Thugz Mansion (hudební videoklip) - a.z.
2001 Tupac Shakur: Until the End of Time (hudební videoklip) - a.z.
2000 Tupac Shakur, Outlawz: Baby Don't Cry (Keep Ya Head Up II) (hudební videoklip) - a.z.
1999 Tupac Shakur: Changes (hudební videoklip) - a.z.
1997 Scarface feat. Tupac Shakur, Johnny P.: Smile (hudební videoklip)
Tupac Shakur feat. Outlawz: Hail Mary (hudební videoklip) - a.z.
Tupac Shakur feat. Snoop Dogg: Wanted Dead or Alive (hudební videoklip) - a.z.
Tupac Shakur: I Wonder If Heaven Got a Ghetto (hudební videoklip)
Tupac Shakur: To Live and Die in L.A. (hudební videoklip)
1996 Tupac Shakur feat. Danny Boy: I Ain't Mad at Cha (hudební videoklip)
Tupac Shakur feat. Outlawz: Hit 'Em Up (hudební videoklip)
Tupac Shakur feat. Snoop Dogg: 2 of Amerikaz Most Wanted (hudební videoklip)
1995 Thug Life: How Long Will They Mourn Me? (hudební videoklip)
Tupac Shakur: Dear Mama (hudební videoklip)
Tupac Shakur feat. Dr. Dre: California Love (hudební videoklip)
Tupac Shakur: Temptations (hudební videoklip)
1994 Dr. Dre feat. Ice Cube: Natural Born Killaz (hudební videoklip)
Thug Life: Cradle To The Grave (hudební videoklip)
Tupac Shakur feat. Mopreme Shakur: Papa'z Song (hudební videoklip)
Warren G feat. Nate Dogg: Regulate (hudební videoklip)
1993 TLC: Get It Up (hudební videoklip)
Tupac Shakur: Holler If Ya Hear Me (hudební videoklip)
Tupac Shakur: Keep Ya Head Up (hudební videoklip)
1992 Tupac Shakur: Brenda's Got a Baby (hudební videoklip)
Tupac Shakur: If My Homie Calls (hudební videoklip)
Tupac Shakur: Trapped (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Hudební videoklipy

1996 Tupac Shakur feat. Danny Boy: I Ain't Mad at Cha (hudební videoklip)
1992 Tupac Shakur: If My Homie Calls (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(77)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace