Reklama

Reklama

Rudolf Desenský

Rudolf Desenský

nar. 28.08.1969 (54 let)
Československo

Biografie

„Domluvit se umím s každým psem, jen na lidi bych občas potřeboval příručku.“

Rudolf Desenský je český kynolog, etolog, psycholog psů a odborník na problémové psy. Až do jeho 17 let nic nenasvědčovalo tomu, že se stane asi nejznámějším praktikem v oboru psychologie psů, behaviorismu a poruch chování se specializací na výuku lidí v převýchově psů u nás.

„Vaše psy vám učit nebudu, naučím vás, jak se s nimi snadno domluvit.“

Vyučil se hodinářem a trpěl silnou alergií na psí srst, takže, jak sám říká, po každém kontaktu se psem si musel mýt ruce a dbát na to, aby mu pes neolíznul tvář. Teprve ve chvíli, kdy si koupil zahradu, získal s ní i svého prvního psa, jehož původní majitel R. Desenského postavil před přímou volbu – buď si psa na zahradě nechá, nebo bude utracen a půjde do guláše.

„Necvičím psy, vychovávám je v harmonické rovnováze mezi důvěrou a respektem.“

Tento dlouhosrstý německý ovčák Dan předurčil, jakým směrem se život Rudolfa Desenského bude dále ubírat. Brzy se zrodila nová profesní dráha, resp. životní poslání a koníček zároveň. Zachraňuje psy, kteří jsou kvůli špatnému přístupu svých dosavadních pánů problémoví či nezvladatelní. Alergie už jej v činnosti dávno nelimituje, protože imunitní systém si při neustálém styku s alergenem vytvořil protilátky. Zatímco dříve by ho po olíznutí psem odvážela záchranka s astmatickým záchvatem, dnes žije obklopen velkou smečkou bez sebemenších příznaků někdejší silné alergie. Choval i zachráněné vlky, kteří mu pomohli správně porozumět psí duši, pochopit jejich povahy a způsoby komunikace.

„Dalším mým koníčkem jsou všichni nezvladatelní psi, o kterých se tvrdí, že už nejdou převychovat.“

V roce 2016 se přestěhoval do Brlohu u Písku, kde provozuje mikroazyl „Vlčáry“ pro psy velkých a obřích plemen, neboť tito jsou na rozdíl od malých psů hůře umístitelní. Věnuje se tam psům agresivním nebo extrémně bázlivým, kterým hrozilo utracení.

„Jste-li pevně přesvědčení, že máte hloupého psa, raději za mnou nejezděte. Váš pes by tu mohl přijít na to, kdo z vás je skutečně hloupý.“

Laické veřejnosti je důvěrně známý z celé řady rozhlasových rozhovorů, televizních reportáží, ale i přednášek a seminářů, které pořádá nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Vystupoval například v pořadu Dobré ráno, Slavní neznámí, Pološero, Sama doma, Před půlnocí, Chcete mě?, Život bez škatulky, Všechnopárty a spousty dalších. Je rovněž autorem několika knih, vedl psí poradnu na internetu a pravidelně na Vlčárech koná socializační „free soboty“. Od roku 2017 byl spolu s Klárou Nevečeřalovou hlavním protagonistou pořadu Kočka není pes, který se těšil velké oblibě.

„Největší mé hobby je náprava sebevědomí bázlivých, vystrašených a plachých psů, kde byli mými učiteli nejen samotní bázliví psi, ale i vlci, se kterými jsem žil.“

Petr "cheyene" S.

Host

Herec

Dokumentární
2009

Psí psycholog

2008

Život bez škatulky (TV film)

Reklama

Reklama