Reklama

Reklama

Iva Frühlingová

Iva Frühlingová

nar. 11.05.1982 (41 let)
Litvínov, Československo

Biografie

Iva Frühlingová se narodila v severočeském městě Litvínově na úpatí Krušných hor do rodiny zaměstnance chemických závodů a rehabilitační pracovnice. I přes svá povolaní rodiče poskytli své dceři uměleckou inspiraci díky svým koníčkům, jako sochařství, aktivní hudba, psání literatury.

Ve svých čtrnácti letech se do Paříže dostala pomocí konkurzu francouzské modelingové agentury. Díky agentuře navštěvovala místní gymnázium, kde ji spolužáci oslovili a Iva Frühlingová se v 16 letech stala členkou jejich kapely Turn Over. O tři roky později podepisuje, díky producentům Michélu Elimu a Thierryho Saidovi, smlouvu s hudební společností Virgin. Následovala její první skladba Oú Tu Veux Quand Tu Veux a album Lítvinov. Písně jako Oú Tu Veux Quand Tu Veux a La Muerte sklízely úspěchy ve francouzských a belgických hitparádách. Podařilo se jí vystoupit v slavném koncertním sále L'Olympia Bruno Coquatrix.

V roce 2004 se vrátila do České republiky a vydala zde desku Litvínov v České republice. Za její prodej získala Zlatou a pak i Platinovou desku. Pro režiséra Filipa Renče nazpívala píseň pro jeho film ROMÁN PRO ŽENY (2004). Rovněž nazpívala se známým slovenským zpěvákem Miroslavem Žbirkou úvodní píseň Někdy stačí dát jen dech pro seriál televize Nova ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ (2005). V pohádce režiséra Jiřího Stracha TŘI ŽIVOTY (2007) se objevila v roli černé princezny, mluvené však hlasem Zuzany Stivínové mladší. Svoji roli dostala i ve televizním filmu Filipa Renče VETŘELCI A LOVCI: KRUTÁ NEVĚRA (2011). Kromě učinkovaní v různých televizních pořadech jako jsou hudební, talkshow a galavečerů, vystupuje v pořadu televizní stanice Prima Cool APPLIKACE (2015), kde se svým kolegou Mikolášem Tučkem popisuje novinky ze světa mobilní aplikací. Iva Frühlingová je rovněž literárně činná. Napsala knihy Svět modelek a Příběhy ze showbyznysu. Přispěla i do povídkové knihy patnácti slavných českých a slovenských osobností – Příběhy ve znamení touhy.

V roce 2005 se provdala za populárního zpěváka kapely Kryštof Richarda Krajča. Jejich manželství skončilo po roce rozvodem. V září 2014 se ji narodil syn Adam, partnera Jana si brala měsíc před porodem.

Jiří "Ampi" Amler

Herečka

Host

Reklama

Reklama