Reklama

Reklama

Anna Levine

Anna Levine

nar. 18.09.1953 (70 let)
New York, New York, USA

Biografie

Americká herečka Anna Kluger Levine, též Anna Thomson, se narodila 18. září 1955 v New Yorku. Rodiče byli módní návrháři a Anna se již od dvou let se objevovala jako modelka. Když jí byly čtyři roky, začala se věnovat baletu, kterého zanechala po první herecké roli. Základní vzdělání získala v Paříži a maturovala v Cannes. Nějaký čas pracovala jako striptérka a živila se baletní choreografií. Na divadelních prknech vytvořila přes sto divadelních rolí.

Ve filmu ze začátku dlouho vystupovala pod jménem Anna Levine, její filmový debut byla epizodní role malé Dot ve westernu NEBESKÁ BRÁNA (1980). Od počátku 80. let hrála po boku slavných hvězd v komerčně úspěšných filmech, šlo většinou o drobné roličky (WALL STREET – 1987, MIZEROVÉ – 1995) nebo kouzelníkova asistentka Crystal, která má problémy se zrakem, je kamarádkou titulní hrdinky v podání zpěvačky Madony, v ironické komedii HLEDÁM SUSAN. ZN.: ZOUFALE (1985). Režiséři Annu zaškatulkovali do rolí žen s lehkými mravy, číšnic, tanečnic, prostitutek a narkomanek. Do mezinárodního povědomí se zapsala úlohou prostitutky Deliah, která byla zohavena na prsou a tváři, načež zaplatí tři pistolníky za účelem pomsty, ve westernu NESMIŘITELNÍ (1992). Režisér Eastwood ji již dříve obsadil do svého životopisného snímku BIRD (1988). Herečka se těší značné oblibě izraelského režiséra Amose Kolleka, dostala od něj příležitost např. v postavě třicetileté Sue, které se stane sex prostředkem, jímž se vyrovnává se svojí samotou v New Yorku, v komorním dramatu SUE (1997) nebo impulzivní prostitutky Fiony, která se od útlého dětství pohybuje na ulici a v domech nevalné pověsti, v dramatu FIONA (1998).

Anna si vyzkoušela i účinkování v televizních seriálech jako COLBYOVÉ (1985), TATTINGERS (1988), I'LL FLY AWAY (1991) a variabilní charaktery v TRACEY ULLMAN SHOW (1987). V dalších letech se stále více prosazuje ve francouzských filmech, kde získala kultovní status mezi filmovými odborníky díky roli Sue, mj. ve filmech STRINGER (1991), SPĚCHEJ DÁL (2000), KAPKY DEŠTĚ NA ROZPÁLENÝCH KAMENECH (2000), BRIDGET (2002). Zatím poslední rolí byla jedna z devíti žen v epickém příběhu o sedmi kapitolách, osmi problémech v šesti zemích a pěti hodinách – AMERICAN WIDOW (2009).

Drobná křehká brunetka s výraznými obličejovými rysy a tělesnými proporcemi je mezi světovými režiséry proslulá svým různorodým a velmi dramatickým herectvím, což jí dává záruku jistoty budoucí spolupráce. Nepatří mezi typické superhvězdy, o jejím soukromí se mnoho neví. Zřejmě záměrně, když už o roli Belly hovořila v roce 2000 jako o své poslední.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Reklama

Reklama