Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (281)

plakát

Kamarád taky rád (2011) 

Justin a Mila hrajou kamarády,kteří se rozhodli mít spolu sex bez závazků.Ano,film nezní,že by měl mít originální zápletku.A taky nemá.Co,ale film má je skvělé herecké obsazení,krom ústřední dvojice značně boduje i můj další oblíbenec Woody Harrelson,kterému se v posledních letech docela daří.Jeho teplej sporťák kolikrát i zastiňuje slavnějšího Timberlaka.Další velké plus je,neuvěřitelná kadence vtipných dialogů(např o čůrání při erekci,nebo jazykové tornádo).Mezi hlavní dvojicí to neuvěřitelně jiskří a vy nemáte problém jim to všechno věřit.Film je daleko záživnější než nedávná konkurence v podobě Asthona a Natalie.Bohužel v poslední cca dvacetiminutovce filmu dochází dech,jinak bych dal plný počet a mohlo by se jednat o kultovní záležitost,takhle nám zůstane ,,pouze,, velmi podařená romantická komedie.

plakát

Vřískot 4 (2011) 

Vřískot 4 se mi líbil Jako fandovi původních filmů zákonitě musel, protože pracuje na podobném principu.A to je současně problém, který pravděpodobně stojí za ne vysloveně zářivými výdělky (zhruba sto milionů dolarů, při rozpočtu čtyřicet milionů).Film prostě působí poněkud „oldschoolově", není tu přehnané množství krve (byť jsou některé scény o něco brutálnější, než v první trilogii).Vřískot 4 sází na scénář, díky němuž si nejste jisti, kdo by mohl být vrah (i když v jedničce to fungovalo lépe), slušně dusivou atmosféru a pár lekaček.Doba se posunula. Vřískot 4 se s ní snaží držet krok, ale ne za každou cenu a spíše nabízí podívanou pro ty, kteří byli odkojeni na původní trilogii.Zkrátka pokuď se vám libí filmy typu Saw,nebo Hostel,tak se budete zřejmě u filmu nudit.Těm co se líbila původní trilogie se bude líbit i tahle příjemná retro podívaná.PS:plus za Hayden Panettiere.

plakát

Zkažená úča (2011) 

Cameron Diaz asi ve své nejzábavnější roli!To díky jejímu výkonu si postavu Elizabeth ihned oblíbí každý divák,téhle celkem vydařené komedie.Schválně říkám ,,celkem,,.Ale pěkně postupně.Scénář není žádné veledílo,ovšem musím dát tvůrcům plus především za dvě věci.Tou první je casting.Krom Diaz se trefili do černého i s ostatníma hercema.Timberlake tu hraje bohatého ňoumu,který to rád na sucho(kdo viděl pochopí..) a Segel je fajn,jako vždy.Co se týče jednotlivých fórů,tak ty taky nejsou kdo ví,jak originální,ale herci jsou natolik sympatičtí,že se divák beztak zasměje.Jo,abych nezapoměl,to druhé plus je za to,že se z hlavní postavy nakonec nestane napravená a děti milující učitelka,jak bývá u podobných filmů zvykem.

plakát

Zdrojový kód (2011) 

Inteligentních sci-fi filmů je jako šafránu. Film, u kterého se musí přemýšlet a zároveň zaujme, je opravdová vzácnost. Po Nolanově Inception teď přichází další snímek. Zápletka je to jednoduchá, zajímavá a výhodná. Časová smyčka posouvá film neustále kupředu. Oněch osm minut proběhne pokaždé trochu jinak a pokaždé skvěle(tedy myšleno pro diváka.né pro hlavního hrdinu).Film má rychlý spád a na žádném místě nenudí.Tempo však není vražedné. Divák má čas (a je nucen) během filmu přemýšlet, i když je děj občas místy trochu předvídatelný,neuškodilo by,kdyby tvůrci přidali jednu,nebo dvě kličky navíc.Duncan Jones vybrousil skvělý filmařský kousek. Jeho kariéru budu rozhodně sledovat.

plakát

Thor (2011) 

Možná vás překvapí, že Thor se blíží k čistokrevné komedii. Po úvodu a pár akčních scénách přichází vtipné okamžiky s takovou kadencí, že skoro nevěříte svým očím. O vtipné situace se postaral zejména sám velký Thor, jelikož je zde naprosto skvěle využíváno propojení fantaskního Asgardu a Země, na níž se jednoduše chodící korba, která o sobě říká, že je bůh hromu, nedá brát vážně. Další vtipnou vsuvkou je hláškující asistentka Darcy .Chris Hemsworth se jako Thor nezapře, arogantního a namyšleného boha mu uvěříte od první minuty. Anthony Hopkins jako Odin, otec Thora, nedostane tolik prostoru, kolik by si možná zasloužil, ale i v těch několika scénách ucítíte autoritu, kterou dokáže vyvolat.Bohužel Natalie Portman je tu spíš do počtu(hlavní představil přece musí mít buchtu),naopak Tom Hiddleston v roli Lokiho je skvělý.Thor, i přes pár drobností, je perfektní a zábavnou jednohubkou, která se za celou dobu nezastaví a vám ani nepřijde,že film trvá něco kolem dvou hodin.

plakát

Zelený sršeň (2011) 

Kick-Ass všem ukázalo, že superhrdinou může být doslova každý. A když to zvládl geek v pubertě, neměl by to být problém ani pro egoistického tupce se sklonem k alkoholismu. Zelený sršeň má mnohem blíž právě ke Kick-Ass než ke klasickým filmům o lidech, kteří v kostýmech brání spravedlnost. Hlavním hrdina nemá žádné superschopnosti, jen spoustu peněz, naivní odhodlání a k ruce automechanika, který umí udělat ze staré káry vozidlo s palebným potenciálem armády průměrného středoafrického státu. Michel Gondry a ostatní na to šli totiž zcela jinak než ostatní. Zelený sršeň na první pohled vypadá jako čistě fanouškovský film.Gondry a Rogen dostali jednoduše devadesát milionů a natočili to, co je baví. A oproti až otravně konzervativnímu Iron Manovi je to opravdu příjemná změna.

plakát

TRON: Legacy 3D (2010) 

Předem bychom si asi měli přiznat, že Tron Legacy je koncepčně vzato ústřel. Původní Tron z roku 1982 byl kultovním, ale nikoliv přehnaně komerčně úspěšným filmem (vlastně to byl propadák,tudíž nechápu,jak mohlo někoho ve vedení studia Disney napadnout natočit pokračování).Fandové originálu jsou ve výhodě, zvlášť pokud ho viděli před několika týdny. Jako kdyby si Kosinski, veden slepým fandovstvím, neuvědomoval, že některé věci je třeba dovysvětlit nebo alespoň oprášit. Jede si svou lajnu, na které možná hardcore fandové ocení detailní rekonstrukci starých lokací, ale sami se budou ztrácet v digitálních flashbacích. Ty přitom stojí za pozornost. Ve velkorysém rozpočtu se našlo dost peněz na omlazení Jeffa Bridgese a Bruce Boxleitnera v jejich lidských podobách. Nechat se svést audiovizuálním pozlátkem Trona je velmi snadné. Do výpravy nateklo moře peněz, akční scény mají drajv díky choreografii a soundtracku šitým na míru,vše šlape,tak jak má.

plakát

Gulliverovy cesty (2010) 

Upřímně přiznávám, že jsem Gulliverovy cesty Jonathana Swifta nečetl. Jsem si ale docela jistý, že s tímhle filmem nemají nic společného. V žádném případě nejde o to, že se Gulliver přenesl do současnosti, kde jeho dobrodružství lemují odkazy na Hvězdné války a focení iPhonem. Problémem číslo jedna je fakt, že se satirický výlet mezi liliputy změnil v komerční břečku první kategorie, která nemá invence, vkusu nebo kvalitního humoru, ani co by se za liliputí nehet vešlo.Není problém smířit se s faktem, že Jack Black nepřišel hrát nějakého Gullivera, nýbrž sám sebe. A to doslova, protože figurka Darth Vadera se objevuje ve druhé minutě, zpívání ve sprše následuje ve třetí a do čtvrt hodinky je před vámi dobře známý loser, který bude muset zatnout zuby a probít se k troše respektu (Dewey ze Školy ro(c)ku, Nacho z Božího zápasníka... stačí použít paměť).

plakát

Nezastavitelný (2010) 

Teda klobouk dolů před studiem,které dalo 100miliónů dolarů na takhle béčkovou zápletku.Studio si zřejmě myslelo,že stačí napsat,,podle skutečné události,, nacpat tam dva známý herce a hit je na světě.Bohužel se tak nestalo,ale ruku nasrdce,Tony Scott za to nemůže.Líp to totiž ani natočit nešlo!Zvlášť když člověk uváží, že se Nezastavitelný striktně soustředí na věcnou podstatu „dramatických skutečných událostí“ a nezdržuje se s povařováním omáčky okolo. V Nezastavitelném se mašina prostě rozjede a divák jen hodinu a půl sleduje, jak se ho dobří i zlí lidičkové od železnic pokouší chytit. Ale možná právě tahle strohost Scottovi pomohla k tomu, aby zase jednou naplno prodal svůj um, jenž jej léta letoucí odlišuje od desítek rychlokvašených videoklipařů tlačících se do Hollywoodu.Sto milionů dolarů je přitom na filmu bezezbytku vidět. Co naopak vidět není je zelené plátno, nezbytná to součást všech současných velkoprodukcí – u Nezastavitelného si na jeho hledání budete muset vyšetřit speciální hnidopišské chvilky, protože veškeré manévry působí velmi reálně.

plakát

Gangsteři (2010) 

Gangsteři chtějí být především cool. A docela se jim to daří.To, co má být nablýskané, se opravdu leskne efektně, kvádra všem zúčastněným padnou jako ušité,káry jsou stylové, jednorázové milenky křupavé.Gangsteři jsou ale především akční film a akčních scén si tu každý užije do sytosti a vlastně jsem si musel připustit,že jsem se u filmu ani chvíli nenudil.Nenechte se zmást plakáty s chlápky v drahých oblecích. Tohle není variace na Dannyho parťáky, spíš si vzpomenete na Rychle a zběsile.Jsou tady i pokusy o něco hlubšího.Šéf bandy má problémy se svou sestrou,dva členové jsou uvrtaní v milostném trojúhelníku a podobně, ale žádná z těchto vedlejších osobních linií není dostatečně propracovaná a už vůbec nedá postavám víc dimenzí.To je taky důvod,proč jsem dal nakonec 3 a ne 4 hvězdičky.