Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (12)

plakát

A.I. Umělá inteligence (2001) 

"That was the everlasting moment... And for the first time in his life, he went to that place... where dreams are born." Zasáhlo mě to teda do pořádné hloubky... a i po těch letech TO tam pořád je. "Everlasting moment"!

plakát

Interstellar (2014) 

"Rage, rage against the dying of the light!" Výborné!

plakát

Ex Machina (2014) 

Ava: "Isn't it strange to create something that hates you?" ("Není to zvláštní, vytvořit něco, co tě nenávidí?"). Zase jsem měl onen zvláštní pocit - je to vynikající snímek!

plakát

Šťastní to lidé: rok v tajze (2010) 

Fascinující dokument! Asi takto: “But out here, the trapper is one of the few to witness the beauty of space, cold and silence.” ("Lovec je tu ale jedním z mála, jenž je svědkem krásy prostoru, zimy a ticha.").

plakát

Příchozí (2016) 

Tak asi takto: hmmm, po delší době nádherná a hlubokými vhledy protkaná podívaná! Nelineární vnímání času, lingvistika, palindromy, blízká setkání třetího druhu, komunikace a porozumění - to vše je Arrival... Cítil jsem se zvláštně a to je vždy znamení, že je to dost dobré! Po uležení jsem změnil hodnocení ze 4 na 5! Nedalo se jaksi jinak...

plakát

Terminátor (1984) 

"Tu-du-tu-tu-dut" - chladně a kovově roboticky propracovaná podívaná! Miluju tu syrovou kovovost - jednoduše geniální!

plakát

(1998) 

Tak ano: Aronofsky... divoké a působivé střihy, divoký příběh, divoké zvuky. Myšlenka "matematizovaného" světa není nezajímavá, avšak pro mě nic nového. Hezky to popsal Pickover: "Nevím, zda je Bůh matematik, matematika je však tkalcovský stav na němž Bůh tká látku vesmíru. Jelikož skutečnost lze popsat, nebo se k ní přibližovat jednoduchými matematickými výrazy, svědčí to podle mě o tom, že základem přírody je matematika." - Matematik firmy IBM a spisovatel Clifford A. Pickover (The Loom Of God)... Jinak ve filmu "black and white world" docela příznačně koresponduje s oněmi dvěma protichůdnými světy: chladný a šílený svět čísel na jedné straně a svět klidu čisté "nature" na straně druhé. Max nalézá v závěru "nature" pokoj (ten jeho nešílený a nečíselný výraz ve tváři je výborný!). Když matematicky sečtu Maxův výraz a onen finální nenumerální záběr na listy = nalezl jsem v závěru snímku jistý pokoj také já... Čili: pro mě nic nového, příběh klasicky poněkud zmatený, příliš mělký... za 3.

plakát

Čas probuzení (1990) 

Vždy mě fascinovaly skutečné příběhy; navíc příběhy z lékařského prostředí a ještě konkrétněji neuro prostředí. Knihu O. Sackse, jsem si pročetl. Marshallové se kupodivu velmi dobře povedlo dostat onu atmosféru z příběhů v knihách na filmové plátno. Robert De Niro zazářil! Robin Williams jako Sacks skvělý. Newmanova hudba jen podtrhuje sílu příběhu. Nejsilněji mě zasáhla ona noční scéna, kdy se Leonard probudil: Leonard Lowe: "It's quiet." Dr. Malcolm Sayer: "Yes, everybody's sleeping." Leonard Lowe: "I'M NOT!" Výborný snímek!

plakát

Schindlerův seznam (1993) 

Co na tom, že to se Schindlerem bylo trochu jinak. Co na tom, že je to přece jen pořádná stopáž. Co na tom, že těch, co pomáhali Židům, bylo víc (Sendlerová, Boom, Winton aj.). A co na tom, že je to „černobílé“ (jasné zlo a jasné dobro) v pravém smyslu slova! Je to především dokonalý Spielberg a jeho dokonalá filmařina! Fascinující podívaná! Plíživě gradující perzekuce Židů šokující nakonec masovými hroby a mrtvolami na pásech položí na podlahu i toho nejtvrdšího ignoranta, skeptika či odpůrce holocaustu. Výjimečný film kinematografie vůbec! Liam Neeson a zvláště Ben Kingsley jsou tam skvělí. Tohle se prostě MUSÍ vidět a NEZAPOMENOUT! “Zapomenout znamená zabít všechny oběti podruhé.“ Elie Wiesel.

plakát

Senna (2010) 

Tak tohle mě dostalo! Rychlé střihy jako monoposty samotné, napjatá atmosféra vztahů (Piquet), svěží a drtivé závodění, Senna a jeho soukromý život, děsivá nehoda a smrt způsobená uraženým závěsem pravého předního kola, který prorazí hledí přilby a nad pravým obočím vniká do mozku… To vše mě šokovalo a zaujalo; a moc! Režisér snímku Kapadia je znám skvělými reklamními a dokumentárními snímky a tady to dokonale zúročil! Nic nemělo během sledování snímku šanci odtáhnout mou pozornost jinam, podobně asi jako Sennu nic nemůže již nyní oddělit od lásky Boží… „Nada pode me separar do Amor de Deus.“ (Nápis na mosazné desce na hrobě Senny)…