Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Zajímavosti k filmům (10)

Dům tisíce mrtvol

Dům tisíce mrtvol (2003)

Vyšinutý klaun Spaulding ve své freaky show uvede skutečného amerického sériového vraha Eda Gaina, kanibala a nekrofila, který inspiroval filmy Psycho (1960) a Texaský masakr motorovou pilou (1974). Ženský převlek Eda Gaina inspiroval Thomase Harrise při psaní postavy Buffalo Billa z knihy Mlčení jehňátek, která se stala bestsellerem. Film Mlčení jehňátek (1991) následně získal v roce 1992 pět Oscarů.

Hořkost

Hořkost (1986)

Miloš Forman o svém hereckém debutu prohlásil: ,,Práce filmového režiséra vyžaduje téměř vrozenou aroganci vyjadřující ´já to vím nejlépe a řeknu ti, co máš udělat´. Tato arogance je však dvojsečná. Způsobuje, že se stáváme méně citlivý pro lidské situace, zátěže a starosti. Stát jako herec před kamerou vyžadovalo ode mne v každém případě zdravou porci skromnosti.“

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Miloš Forman uvedl v roce 1994 o obsazení role sestry Ratchedové ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem (1975): "Překvapilo mne, že jsem ve vyprahlé, andělsky vyhlížející Louise Fletcher uviděl sestru Ratchedovou, ale čím více jsem o tom přemýšlel, tím logičtější se mi to jevilo. Vím, že je lepší do hlavních rolí obsazovat herce proti jejich typu, ale vedlejší role obsazovat v souladu s jejich typem. Z důvodu úspornosti a jasnosti dávám přednost tomu zprostředkovat divákovi rychle dojem o vedlejších postavách tím, že volím typy s nápadným vnějším vzezřením. V případě hlavních rolí je však napínavější odhalit pod naprosto zřejmým typem úplně jinou osobnost a nechat se překvapit hlubším náhledem do postavy."

Kmotr

Kmotr (1972)

Společně s druhým pokračováním se jedná o nejoblíbenější film Baracka Obamy.

Mlčení jehňátek

Mlčení jehňátek (1991)

David Gahan, zpěvák kapely Depeche Mode, v jednom z rozhovorů přiznal, že Mlčení jehňátek je jedním z jeho nejoblíbenějších filmů.

Zběsilost v srdci

Zběsilost v srdci (1990)

Zpěvák kapely Depeche Mode David Gahan v jednom z rozhovorů přiznal, že Zběsilost v srdci je jedním z jeho nejoblíbenějších filmů.

Nový svět

Nový svět (2005)

Hlavní kameraman Emmanuel Lubezki získal v roce 2005 cenu San Diego Film Critics Society Award za nejlepší kameru.

Mulholland Drive

Mulholland Drive (2001)

Snímek získal od Národní společnosti filmových kritiků v roce 2001 cenu pro nejlepší film. Stejná asociace pak udělila Naomi Watts (Betty/Diane) cenu pro nejlepší herečku.

Reklama