Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Recenze (268)

plakát

Out of Darkness (2022) 

Celkem nepravděpodobná mezidruhová zápletka, scény ve tmě - vážně jsem měl pořádný zmatek, kdo je kdo, a celkově spíš nuda, kterou nezachránil ani závěr. Paradoxně nejlepší (a jediná dobrá) scéna byl pohled zvenčí na pravěkou jeskyni se dvěma vchody, toto mi opravdu připomnělo malby od Zdenka Buriana. Ale jinak... Od uvedení nadčasového trháku Boj o oheň uběhlo už 43 let, tak snad by se už mohl objevit jeho důstojný nástupce, když máme od té doby znatelně lepší znalosti prehistorie a hlavně filmové technologie.

plakát

Vigil - Season 1 (2021) (série) 

1. díl je velmi slibný. Atmosféra tajné vojenské ponorky, na kterou vysadí naprosto netrénovanou policajtku, to bylo něco. Ale postupně to i přes gradující děj a přidané papírově skvělé prvky (rusáci, nová studená válka, sabotáž) ztrácí na šťávě, a nevyřešená sexualita pozenitní inspektorky, coby vedlejší romantická linie, tomu dává docela korunu. Režii si rozdělili 2, každý po třech dílech. Tak možná ten první měl zůstat u všech 6 dílů, nebo si to měli prohodit.

plakát

Dark (2017) (seriál) 

Na to, že jsem ještě v 6. díle tápal, kdo je vlastně kdo, a kromě Marty alias Lisi Vicari (tuhle excelentní kočenu němcům fakt závidím) jsem se s žádnou z postav nedokázal emociálně víc sblížit, tak mě to nakonec chytlo, a všechny 3 série jsem zhltnul jak hladový pořádný nášup. Oceňuji to, že už od počátku se počítalo se třemi sériemi, a v závěru vše do sebe zapadne jako puzzle s mimořádně působivým výsledkem.

plakát

Kozoroh 1 (1977) 

Po letech jsem se na to znovu podíval, a musím uznat, že tak kulervoucí vzdušnou honičku práškovacího čmeláka s vrtulníky mezi skalami, bez použití počítačových efektů, asi nikde jinde neuvidíme. Je celkem škoda, ža takovou kultovní scénu konspirátoři neprávem zcela opomíjejí (a nejspíš jim její nebezpečnost ani vůbec nedochází), protože dnes by něco takového natočil v reálu jen naprostý šílenec. Ale nejvtipnější na této modle všech rozumem nepolíbených konspirátorů je fakt, že sama NASA poskytla filmařům rekvizity a prototyp lunárního modulu. Všema deseti bych byl pro moderní remake, aby všichni viděli sílu CGI, která byla samozřejmě použita i v roce 1969 při přistání na Měsíci.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Tak přece jen mám hru radši. Knihu jsem doteď nečet, asi na rozdíl od všech tady, takže jsem ani neměl pořádně s čím srovnávat (což by mě aspoň trošku zabavilo). Super efekty už dnes nabízí kdejaké béčko nebo nabušený akční seriál - ale u mě ten zbytek ani náhodou nevyvážily, protože už cca po hodině jsem byl z těch ezo-fundamentalisticko-náboženských keců tak otrávený, že jsem si spíš přál, aby to už konečně skončilo. Ani Mr. Zimmer se tentokrát se svým soundtrackem moc nevytáh, tedy čekal jsem rozhodně více, než milionkrát ohraný pouštní jekot plus nějaké děsivé soundy. Dune Spice Opera od Stephane Picq byl mnohonásobně lepší, a jak bylo slyšet, tak i nepřekonatelný. Trojku si už klidně odpustím.

plakát

Three-Body (2023) (seriál) 

Začal jsem na to koukat pod dojmem Problému tří těles, jakožto že čínská verze je zfilmovaná mnohem podrobněji a nic není vynecháno. To opravdu je. Jenže navíc jsem si neuvědomil, že i tohle je jen první díl ságy, Temný les bude zas někdy příště. Takže 30 dílů na jednu knihu je opravdu hodně. Taky se tu mnoho scén rozebírá z více úhlů, je tu spousta flashbacků, myšlenek opakovaných až 10x. atd. Prostě je to velmi, ale opravdu velmi zdlouhavé a natahované, i když nepopírám, že místy dost poutavé. Navíc jsem si ale v jednom dílu všiml nejspíše kradené hudby ze Saw, a to nejsem kdovíjaký expert na filmovou hudbu, takže tam toho bude nejspíš mnohem víc. Nojo, země původu se prostě nezapře. Ze všech těch důvodů se těším na netflixovskou verzi víc, protože to bude aspoň odsýpat.

plakát

Říše zvířat (2023) 

Tak tu máme další ekoagitku. Tentokrát o tom, jak Země zatočila s přemnoženým zhoubným virem zvaným lidstvo, a to vskutku originálním způsobem - když rakoviny, alzhaimerovy choroby ani různé druhy koronavirů nepomohly, začala ho postupně přeměňovat v původní divou zvěř toho nejroztodivnějšího druhu. I když ve filmu není mnoho vysvětlení ani vodítek, proč se tak děje, a zvířátek tam zase není tolik, stejně jsem si to celkem labužnicky vychutnal. Hvězdičky dávám za originalitu a další výborné evropské scifi.

plakát

610 metrů nad zemí (2022) 

Sledovat 2 blbky, snažící se stůj co stůj získat Darwinovu cenu, to je náhodou supa zážitek. A to lezení po starých komínech považuju za celkem fajn adrenalin. Ovšem ne v situaci, kdy se influencerky bez rukavic, horolezecké lékárničky, bez jakékoliv přípravy a předchozí kontroly terénu vydají na očividně shnilý polorozpadlý šrot, na který bych nevyslal ani svého nejhoršího nepřítele. Což je celkem podivné, protože podle samotného začátku (i podle popisu) by zkušenosti mít měly. Fantomová kamarádka je jen vykrádačka už viděného, a v reálu k takové situaci nikdy nedochází. Je to prostě stupidita, a líbit se to může jen tomu, kdo nikdy nikam nelezl, maximálně tak po štaflích vyměnit žárovku. Tu samou, která byla na vrcholu 600 metrů vysoké věže... pro letadla... OMG...

plakát

Na útěku (2023) (seriál) 

Po dokoukání posledního dílu musím uznat, že korejci prostě umí, a umí to na výbornou. Takže po 1. sérii Hry na oliheň, divňáku Devils, a teď i po 1. sérii tohoto skvostu shledávám, že dosud víceméně ignorovat jihokorejskou produkci byl neodpustitelný hřích, který musím napravit.