Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (7 156)

plakát

Kaskadér (2024) 

The Fall Guy je čistá filmová zábava. Koncept vychází ze stejnojmenného osmdesátkového seriálu, proto i dnešní film pomrkává nostalgicky po té tehdejší estetice. Film ve filmu, který tu štáb točí, jakoby z oka vypadl dobové sci-fi Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn. Každopádně dnešní zážitek bohatě vytěžil z celé té směsi laskavého pohledu do zákulisí, současně vyhajpovaného charismatu Ryana Goslinga (schválně, kdo má dneska větší sexy kredit, Ryan nebo Jason Momoa?) a insajderského pohledu na formální vtípky, kdy i střih, montáž a celá mizanscéna reaguje na popkulturní odkazy v dialozích. Pro cinefily je to plnohodnotný zážitek, ale ani ti diváci, kteří si půlky referencí nevšimnou, si to v klidu můžou užít. #čsfdprojekce

plakát

Přátelé - Neočekávaná svatba (1996) (epizoda) 

Pustit si reprízu v den, kdy prezident ČR podepsal partnerství, má pro mě hluboký význam. Zatímco tehdy, v roce 1996, byla lesbická svatba částečně pořád ještě vyvrcholením running joku, v dalších dekádách jsme mohli sledovat, jak se reálný svět okolo nás mění. A možná i díky takovému jemnému obrušování hran jako v tomto seriálu. V ČR to sice ještě nějakou dobu potrvá, ale první kroky už učiněny byly. Na poli amerického sitkomu byla o pár týdnů dříve i gay svatba v RoseanneDecember Bride.

plakát

Voda a voda je dvojí (1933) 

Klasická prvorepubliková reklama fy Schicht. Aby člověk mohl použít mýdlo s jelenem, tak jako ve filmu Drž je!, bylo vhodné tvrdou vodu změkčit Claraxem. Přesně tak, jak to vysvětlila Zdena Kavková.

plakát

Panna a netvor (1978) 

Krásná práce se zajímavou genezí. Kdesi na počátku byla dramatizace Františka Hrubína klasické látky pro divadlo s otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Podle ní vznikl nejprve televizní film Kráska a zvíře a později i tento film pro kina. Herz se spojil s Vyleťalovými a dalšími barrandovskými klasiky a vznikla příležitost pro souběžné natočení Panny a netvora a Devátého srdce. Herz se po několika normalizačních úletech opět vrátil v plné síle. Ve snaze se odlišit od předchozích filmů na stejné téma (zejména od Jeana Cocteaua), zesílil roli zvířete, kterého proměnil v dravce, a stejně tak roli panny. Harapes plně využil své pohybové průpravy a Studenková svou ideální krásu, dokonale jemnou symetrickou tvář a tehdy už několikaleté herecké zkušenosti. Bohužel jejich skvělé výkony poněkud srážejí příliš výrazní dabéři Medvecká a Zahajský, stejně jako veškeré ženské postavy vlásenkářky příliš poznamenaly tehdejší parukářskou mánií. Ale i tak je výsledek vysloveně pozoruhodný, na české normalizační sedmdesátky je to prakticky zázrak. Atmosférický až erotický zážitek.

plakát

Únos Heleny II. (1924) 

Všechno pokračuje tak, jak jsme zvyklí z Homéra. Achilles prohrává, Odysseus navrhuje trojského koně a Helena má smůlu. Ale stejně je to naprosto geniální, výprava je opulentní a bitvy mají komparzy, o jakých se dnešním filmařům ani nezdá.

plakát

Doktor Mabuse, dobrodruh II. (1922) 

Intriky dra Mabuseho vrcholí. Maska střídá masku, náš antihrdina se nebojí ničeho, dokonce obětuje svou milenku. Konec je zdánlivě definitivní, ale po dlouhých 11 letech přichází pokračování pod názvem Das Testament des Dr. Mabuse.

plakát

Gösta Berling II. (1924) 

Druhý díl je pro ctitele Grety Garbo ještě lepší, než ten první. Většina jejích scén se totiž odehrává zde. Zatímco v prvním díle se jen velmi pomalu stává součástí příběhu, v druhé polovině na ní čeká utrpení, pochopení i vykoupení. Jedním slovem skvostné.

plakát

Jan Kiepura und Marta Eggerth zum Geburstag (2002) 

Překrásné malé ohlédnutí za manželským párem pěvců a herců Eggerth / Kiepura. Pořadem provází odborník na slovo vzatý, skvělý Marcel Prawy. Kromě vynikajících ukázek z jejich společných filmů je tu i záznam vystoupení z Divadla na Vídeňce po roce 2000, kde Mártha Eggerth s přehledem oslavila své narozeniny a vysekla to nejlepší z Veselé vdovy. Člověk žasne, odborník nenachází slov.

plakát

Lamp Life (2020) 

Miloučká jednohubka ze světa Toy Story aneb jak se pastýřka vyrovnala se svou rolí panenky na hraní, i když byla původně vyrobena jako dekorace.