Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vůbec si nejsem jistá svým hodnocením, ono to je výborné, svým způsobem. Děsivé, tajemné, napínavé. Jenže taky to je dost strašné tou svou depresivní atmosférou, ponurým děsem, vše prostupující temnotou. Kdybych to poprvé viděla ještě o něco mladší, než jsem to viděla, nejspíš bych se začala v noci počůrávat. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Další z ryze temných - pohádkových záležitostí, které budou ideálně sloužit k tomu, pokud chcete, aby vaše dítě mělo těžké spaní. Temné, mystické, až hypnotické scény ze zámku přitom filmu dozajista kralují, a je škoda, že film i přes krátkou stopáž se v první půlce dost pozvolna rozjíždí a děj začně cca. až ve 40. minutě. Každopádně se jasně ukazuje, že pokud máte u těchto projektů pod hudbou podepsaného Petra Hapku, tak víte, že i-když bude zbytek jakýkoliv, tak minimálně hudba bude špičková a až děsivě vystihující atmosféru scény. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz kdysi v televizi říkal, že když nechtěl v 70. letech točit prokomunistická díla, točil radši pohádky. Natočil dvě - "Pannu a netvora" a "Deváté srdce", přičemž se obě umístily na předních příčkách festivalu hororových filmů v Madridu. No a "Deváté srdce" je z těch dvou ta temnější a drsnější. Už úvodní titulky s kostlivci mě dostaly a ač první polovina je (zdánlivě) klidná, dává tušit hororovým orgiím druhé půle. Výtvarná stránka je prostě geniální, hudba jednoduše mrazivá, herci perfektní - sympatický Ondřej Pavelka, smutný klaun František Filipovský, skvěle záporný Juraj Kukura, krásná mrcha Julie Jurištová či hrůzu nahánějící duo Přeučil - Kubáň. Potěší i závěrečný nečekaný zvrat a nepříliš pohádkový konec. Paráda. 90%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Kvalit (respektive filmové krásy) Panny a netvora to sice nedosahuje. Ale! Pořád je tu spousta důvodů, které ze zhlédnutí tohoto nestárnoucího filmu dělají velký zážitek - nádherné úvodní titulky Evy a Jana Švankmajerových, fantastická hudba Petra Hapky, skvěle zvolené lokace, perfektní kostýmy a masky, a výskyt celé řady skvělých herců (z nich mě asi nejvíc zaujal sám režisér v epizodní roli v samotném závěru - jeho strašidelné "upírské" vzezření podle mě dost možná překonává i Kukuru v jeho mistrovské "připlešlé" paruce; u Kukury mi navíc trochu vadil jeho markantní slovenský přízvuk, který podle mě tu roli trochu shazuje; ve filmu se ovšem vyskytuje více slovenských herců, je to tady vpravdě československý film). Celkově je to film s velmi podařenou hororovou atmosférou a několika dechberoucími momenty (tanec mrtvých, noční plavba po jezeře, síň času, Aldobrandiniho zestárnutí v jediném záběru), dějově je to ale trochu slabší (hlavně úvodní rozjezd, řekněme první čtvrthodina) a po mém soudu bude tenhle film bohužel už navždy tak trochu ve stínu Panny a netvora, nedá se nic dělat. Mimochodem velmi roztomilá mi přišla Anna Maľová - škoda, že jsem ji nikdy neviděl v jiném filmu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavá nevšední pohádka s úžasně temnou atmosférou. Navíc je zde k vidění krásné město a zámek Litoměřice, a další půvabné zámky v Ploskovicích, Mnichově Hradišti a Praze-Tróji. Pohádka se věnuje temné stránce lidské duše, která je zde spojena s touhou po věčném životě a temných činech konaných z ryze osobních pohnutek. A samozřejmě jde o záchranu princezny z té nebezpečné temné moci. Potulný bezstarostný student Martin (dobrý Ondřej Pavelka) se díky své hravé lehkovážnosti dostává k nebezpečnému úkolu: záchrany dcery velkovévody. Vyzbrojen pláštěm neviditelnosti a s pomocí starého zámeckého šaška (František Filipovský) pak bojuje proti mocným temným silám, které vycházejí z touhy po nesmrtelnosti a zabíjení nevinných smrtelníků. Z dalších rolí: pouťařka Tonička (Anna Maľová), trpělivě čekající láska Martina, rozmařilá princezna Adriena (půvabná Julie Jurištová), snadně podléhající lákavým temným silám, pouťový loutkoherec (Josef Kemr), laskavý otec Toničky, astrolog Aldobrandini (dobrý Juraj Kukura), původce všeho temného zla, utrápený velkovévoda (Přemysl Kočí), toužící po záchraně své dcery, velkovévodský hejtman (Josef Somr), velkovévodský policejní rada (Lubomír Černík), lakotný hostinský (dobrý Václav Lohniský), Aldobrandiniho převozníci (Jan Přeučil a Augustín Kubán), a nový astrolog (sám režisér Juraj Herz). Zábavné, poutavé, správně strašidelné, s dovětkem, že prostý lid nikdy nebude zcela přijat mezi vrchnost, a s dobrým koncem s varováním. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu se objevila ve své době nejnáročnější maska, kterou vytvořil umělecký maskér Jiří Hurych pro Juraje Kukuru (Aldobrandini) podle požadavků režiséra Juraje Herze. Ten chtěl, aby v několikasekundovém záběru alchymista zestárl o stovky let. Záběr pak pomáhal tvořit i Jan Švankmajer. Počin to byl tak výjimečný, že mu časopis Mladý svět věnoval několikastránkový článek. (lexa.k)
  • Natáčelo se v Litoměřicích, na zámku Ploskovice a v prostorách znojemského podzemí. (M.B)
  • Pro scénu před Aldobrandiniho zámkem fimaři využili průčelí zámku v Praze - Tróji. (yurasch)

Reklama

Reklama