Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Pana Režiséra a jeho dílo mám rád. Tři hlavní hrdiny taky. Když si člověk uvědomí, že film má skoro 3 hodiny a uběhne jak voda - to o něčem svědčí. Hudba Ennio Morricone - opět pěkná. Kamera Tonino Delli Colli - taktéž. Clint Eastwood, Lee Van Cleef a Eli Wallach, ti hoši jsou doopravdy hodný, zlý a ošklivý. Brutální svět a ošklivé umírání - zkrátka žádná selanka. Mě film bavil, a tomu kdo ho neviděl, vřele doporučuju. 100 %. P.S.: proč tolik srovnávání s "Tenkrát na západě"?? Jsou to oba westerny, ale tím podobnost končí. Nedokážu říct, který z nich je lepší, protože to zkrátka nejde. Jsou oba geniální a tamní trojka hrdinů - Henry Fonda, Jason Robards a Charles Bronson se zdejší vyrovná. AŤ ŽIJE TUCO: "Kdokoli mě zradí a nechá mě na živu, neví nic o Tucovi. NIC!!!"; "Když musíš střílet, tak střílej a nemluv!"

Šílený Max: Dóm hromů

Šílený Max: Dóm hromů (1985)

Nechápu tak nízké hodnocení. Tento film je důstojným vyvrcholením Mad Maxovské trilogie (snad prozatím). Obsazení v některých rolích překvapující Tetička (Tina Turner), Ironbar (Gary "Angry" Anderson - australská hard rocková hvězda). Ale všichni odvádějí nadstandartní výkon - Angelo Rossitto + Paul Larsson (Master + Blaster), Bruce Spence (Jedediah), Helen Buday (Savannah Nix) - Mela nevyjímaje. Hudba Maurice Jarrea dobře zapadá a Tinina píseň "We Don´t Need Another Hero" se dá poslouchat dodnes. Oba režiséři (Georgeové Miller a Ogilvie) mají film pevně v rukou. Kamera (Dean Semler) je výborná - úvodní nálet na Maxe - paráda. Výprava (Graham Walker) a kostýmy (Anni Browning) parádní (Bartertown a jeho obyvatelé - kdo by nechtěl koupit pozemek v tak úžasném sousedství). Výkony kaskadérů v poslední honičce - úžasné. Pro mě bezpochyby 95 %.

Barbar Conan

Barbar Conan (1982)

S úlekem jsem shledal, že Barbara Conana jsem ještě nehodnotil. To je pro mě teda šok. Tohle je jeden z filmů, kterému dávám plných 100 % (a dal bych klidně i 200 %). Od 80. let jsem tento film viděl nesčetněkrát a vždy mě pobavil. Je tak jednoduchý až je neokoukatelný. Arnold se pro Conana snad narodil (teda spíš vyposiloval) i jinak je hereckej ansámbl více než zajímavej. Dobří herci J. E. Jones, Max von Sydow a Mako, spolu s kulturisty Svenem-Ole Thorsenem (Thorgrim - častý Arnoldův spoluherec a velmi dobrý kaskadér) a Francem Columbuem (zvěd - Arnoldův kámoš a Mr. Olympia 1976 a 1981), hvězdou amerického fotbalu Benem Davidsonem (Rexor), ikonou surfu Gerrym Lopezem (Subotai), tvrďákem Donaldem Gibbem (Osiricova ochranka) a pěknejma holkama Sandal Bergmanovou (její nejvýznamější role) a Valérií Quennessenovou (Princezna - škoda jí v 31letech se 7 let po natočení Conana zabila při autonehodě). Všichni do tohoto filmu zapadli a nedovedu si snad ani představit v jejich rolích někoho jiného. Hudbu netřeba zmiňovat - to by bylo nošení dříví do lesa. John Milius se spolu s Oliverem Stonem podílel na scénáři a režíroval. Zkrátka pro mě bomba. Od té doby jsem viděl spoustu fantasy filmů, ale v žánru heroic fantasy se mu blíží jen Conan Ničitel (Kull jim teda nesahá ani po kotníky). No přeháním - Souboj Titánů a Sindibádovi filmy s triky Raye Harryhausena, nebo Pán šelem taky nebyly špatné filmy. Pro mě je Barbar zkrátka 100 procentní. Cromovi zdar!!!

Divoká banda

Divoká banda (1969)

William Holden, Ernest Borgine, Ben Johnson, Warren Oates a Jaime Sánchez - ano, těm chlapum jsem věřil, že dokážou bejt nebezpečný. Perfektní westerm, žádný naleštěný kovbojové, ale skutečně "Divoká banda"! Nebylo radno si s nima zahrávat a zjistili to nakonec všichni. Rober Ryan si taky uhrál svoje a Emilio Fernández byl slušně zápornej. Závěrečná bitka - tak to je něco. Sam Peckinpah doopravdy dokázal stvořit geniální dílo. Lucien Ballard byl dobrej kameraman a tady zůročil všechny zkušenosti. Myslím že k tomuto filmu není moc co dodávat. Zkrátka 5 hvězd jak vyšitejch.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Jaképak přestřelky - už čekání na příjezd Harmoniky stojí za to. Osvědčení spolupracovníci pana Režiséra - Ennio Morricone, Tonino Delli Colli a Nino Baragli opět na výbornou. Hlavní trojka - pecka. Henry Fonda byl brutální zloduch, Jason Robards a Charles Bronson naopak skvěle fungovali na opačné straně. Doplněni o Claudii Cardinalovou, která rozhodně nebyla jen pro okrasu (a že bylo na co koukat). Zkrátka jeden z nejlepších westernů. 100 %.

Šílený Max: Bojovník silnic

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

Max Rockatansky podruhé. Díky kolosálnímu úspěchu prvního dílu mohl George Miller použít mnohem větší rozpočet a je to znát. Už začátek a nalezení tahače na silnici navozuje hustou atmosféru. A to nás ještě čeká Lord Humungus (švédský olympionik Kjell Nilsson) a jeho speciální výzdoba offroadu. Nezapomenutelný je Vernon Wells, jako zloduch číslo 2 Wez (hrál i Bennetta v "Komandu"). Taky se zde v sérii poprvé ukáže Bruce Spence v roli Gyrokapitána. Honičky, bitky a zase honičky - tak to má být. Zlatá 80. léta - paráda 95 %.

Ničitel Conan

Ničitel Conan (1984)

Jdu tady proti proudu, ale Conan Ničitel si zaslouží lepší hodnocení než je zatím zde. Film tak špatný není - co čekáte od fantasy z roku 84? Sice mi tady chyběl Subotai (v podání legendárního surfaře Gerry Lopeze), ale Tracey Walter v roli Malaka ho celkem dobře zastoupil. Navíc se zde ukázal legendární basketbalista Wilt Chamberlain v roli Bombaaty a hereckou kariéru tu odstartovala jak Grace Jones jako Zula, tak Olivia d'Abo jako Jehnna. Arnolda a Maka není třeba zmiňovat. Všichni předvedli uvěřitelné výkony a nikdo z nich herecky nepropadl. Už začátek filmu s příjezdem Taramis (Sarah Douglas) a její skvadry je perfektní i úvodní bitka je velmi dobrá. Film má navíc i dál slušný spád a všechno co má správná fantasy mít - cestu "tam a zase zpátky", souboje magické i šermířské, pěkné hrdinky, dobré záporáky, zvrat v závěru - zkrátka mě na něm nic nechybí. A tolik zde kritizovaná Poledourisova hudba? Taky není tak špatná. U Barbara byla sice lepší, ale i zde filmu pomáhá a perfektně dotváří atmosféru. Já se dobře bavil jak u prvního shlédnutí, tak i u několika dalších a jestli budou Ničitele dávat ve 4 ráno, tak si na něj rád a s klidem počkám. Dávám 90 % procent. A komu se to nezdá, tak ten si může stěžova u Croma.

Hostinec „U kamenného stolu“

Hostinec „U kamenného stolu“ (1948)

Na tento film se kdykoli rád podívám. Stejně optimistické dílko jako kniha Karla Poláčka, možná optimističtější. Člověk se musí Poláčkovi obdivovat, tuto knihu vydal 2 roky před svým odsunem do Terezína (pro židovský původ pod jménem malíře Vlastimila Rady). Jak vidno krásných hereček bylo v naší kinematografii vždy dost. Škoda, že Dagmary Frýbortová a Sedláčková nedostaly po převratu skoro žádnou možnost se předvést divákům. Rašilov, Šejbalová, Šlemrová, Neumann, Beneš, Hrušinský - mohl bych vyjmenovat celé osazenstvo - velmi pěkné. Přeci jen musím ještě vzpomenout na Václava Špidlu, Josefa Chvalinu a Jiřího Plachého st. v rolích Gastona, Percyho a mistra Mertense jsou nezapomenutelní. No kdykoli si chci zvednout náladu pustím si tento film. Škoda, že se po jeho vzniku dlouho nic tak pěkného netočilo. Nerozpakuju se dát 100 %.

Království nebeské

Království nebeské (2005)

Orlando je plytkej, ale zbytek stojí za to. Doporučuji režisérský sestřih. Výprava dobrá, kostýmy taky. Tenhle film mám rád a líbí se mi. Fakta trochu nesedí, ale dá se to vydržet. Hlavní historické postavy podle skutečnosti. Balian doopravdy existoval a vedl obranu Jeruzaléma, narodil se ovšem v Jeruzalémském království. Rod Ibelinů byl v Jeruzalémském království významným rodem. No zpět, film mě zkrátka zaujal, Ridley je dobrý režisér. 90 %.

Pán šelem

Pán šelem (1982)

To víte, že se v hodnocení odráží nostagie. A vůbec to nevadí. Byl to sakra zábavnej film, v těch přiblblejch totalitních časech. Dar sice neni Conan, a Marc Singer neni Arny - taky dávám jen 4 hvězdy -, ale mě to zkrátka bavilo. Tanya byla v rozpuku a pěkně se na ní dívalo. Rip Torn byl správně hnusnej a potvory správně děsivý. Jako bonus roztomilý zvířata a zvířátka. Zkrátka 80 %.