Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (9)

plakát

Rallye smrti (2008) 

Když jsem se dozvěděl o tomhle filmu, nemohl jsem si nevzpomenout na starší PC hru jménem Death Rally, jejíž hlavní koncept je, jak už je z názvu patrno, dost podobný :) I zaradoval jsem se, poněvadž podobných filmů moc není, a z dnešní doby pak už vůbec. To, co nám nakonec pan Anderson předvedl, za shlédnutí rozhodně stojí - akční bezmyšlenkovitá jízda (tentokrát i doslova) plná drsných chlapů, silných aut, lepých děv, zbraní a krve... i když, vlastně ne tak docela. Té krve, střelby a bouraček tam totiž až tak moc nebylo - autoři se s tímto námětem ještě celkem drželi při zemi (snad v rámci zachování uvěřitelnosti), a samotný "příběh" taky dvakrát zajímavý nebyl. Takže solidní podívaná, ale prostor ke zlepšování v rámci drsných závodů ozbrojených vozítek by tady ještě byl. Třeba se jednou dočkáme filmové verze Carmageddonu s nějakou pěknou zápletkou :) 75%

plakát

Stmívání (2008) 

Jedna hvězdička za Volvo C30. Tohle je zkrátka třeba vidět... buď vám to přijde romantické (je to celé děsně "tajemné" a "emo" a zkrátka to, co dneska asi mezi teenagery letí), nebo se budete většinu času řehtat. A nad čím že ? Tak třeba nad topornými dialogy, bezvýraznými pohledy "zamilované" dvojice, nebo podivným zobrazením upírů (dnes již legendární třpyt na slunci, kupříkladu).

plakát

Čarodějův učeň (2010) 

Budˇ hodnocení tohohle filmu trpí syndromem "nemáme rádi Cage", nebo od toho všichni čekají nejlepší film roku, jinak si ty zklamané komentáře vysvětlit neumím. Mě osobně film docela dost bavil po celou dobu... Konec lze předvídat skoro všude a zvlášť u tohohle typu filmů vůbec nejde nějakou myšlenku či sofistikovanou zápletku. Minus jedna hvězdička za nic převratného či nového a jsme na odpovídajících čtyřech. Navíc pro starší děti jasný favorit... 12letý brácha mé drahé polovičky byl z Čarodějova učně přímo nadšený.

plakát

Generace X (2005) 

eh... a co tím básník zamýšlel? Jako satiru dnešní společnosti se mi to příčí brát, protože je to tak strašlivě absurdní a nesmyslné, že k realitě by to už skoro ani nemohlo mít dál. Nebo možná jen žiju ve špatném městě / státě / kontinentu. A odebereme-li tu satirickou rovinu, zbývá co? Černá komedie s dost nezáživnými vtipy postavenými na absurdních předpokladech.

plakát

Podfu(c)k (2000) 

Výborné. Nemám co vytknout. Svižné, vtipné, výborné hlášky, zamotané dějové linie, které do sebe na konci dobře zapadnou, konec, který jsem neuhodl až do poslední čtvrthodiny a hlavně výborné postavy v čele s Bradem Pittem v roli cikánského boxera s ocelovým tělem a tak rychlou řečí, že mu téměř nikdo nerozumí :)

plakát

Max Payne (2008) odpad!

(Autorem následujícího komentáře je fanoušek původní počítačové série. Pokud Maxe Payna na PC neznáte, můžete si k tomuto hodnocení přidat dvě až tři hvězdičky.) Ne, ne, ne, stokrát ne. Nevím ani, kde začít, či jestli má vůbec smysl k tomuto strašlivému zpackání něco říkat. Předloha filmu, tedy PC hra Max Payne, je pro mne dodnes jeden z nejfilmovějších zážitků mezi PC hrami - a to je dnes už 10 let stará a spadá do čistě akčního žánru. Atmosféra, depresivní noir přiběh, komiksové vložky, psychedelické mezihry, svižná akce a ponuré kulisy města za největší sněhové bouře desetiletí... to všechno stačilo vzít a převést na filmové plátno téměř přesně tak, jak to bylo ve hře. Nicméně z mě neznámých důvodů se Beau Thorne rozhodl Maxův příběh přepsat do nelogické změti scén, které mají s původním příběhem hry společné jen motiv pomsty (přičemž do poloviny filmu divák naví, za co se Max vlastně mstí) a pár klíčových postav. Ve filmu se vyskytují napřirozené démonické valkýry, na nichž není poznat, že jsou ve skutečnosti pouze halucinací, mnoho zajímavých postav v důsledku překopánídějové linky chybí (asi potřebovali kvůlirozpočtu šetřit stopáží), herci s věčně drsně se tvářícím Wahlbergem v čele podávají horší výkony než dřevěná prkna a depresivní hutná noir atmosféra je ta tam. Ve srovnání s hrou prohrává film snad ve všech aspektech a liší se natolik, že dokonce ředitel 3D Realms (vývojáři PC hry) vydal po natočení filmu veřejné prohlášení, ve kterém se filmu zříkal. I dnes, více než půl roku po tom, co jsem tento film zhlédl, nedokážu o něm psát zcela objektivně a při vzpomínce na něj mi začíná vařit krev v žilách. Max Payne sice není nejhorší film, který jsem kdy viděl, ale je suverénně největším příkladěm promarněného potenciálu široko daleko... a to se neodpouští.

plakát

Nelítostný souboj (1995) 

Film je to bezpochyby dobrý, ale aby byl v první padesátce nejlepších? Moc rozvláčný, málo rozvíjený vztah mezi hlavními protagonisty, jen lehce naprůměrné akční scény a nakonec i ničím překvapující děj. EDIT: Po dvoudenním rozmýšlení přidávám ještě tu jednu hvězdičku... za řemeslné zpracování.

plakát

Sin City - město hříchu (2005) 

Nechápu lidi, kteří se v tomto filmu snaží hledat nějaký hlubší smysl či dokonce emoce. Vždyť samotný zvolený styl vyprávění pomocí interních monologů (který mimochodem "komiksovost" evokuje ještě více než originální grafické zpracování) k odtažitému vnímání přímo navádí. Že smrt desítek lidí člověka při tomto filmu nechává chladným je podle mně naopak výborná ukázka, že tento film atmosféru MÁ. Vždyť Sin City je město, kde lidský život nic neznamená a tedy ani smrt není nic vyjímečného. Výborné vizuální zpracování při vytváření atmosféry samozřejmě hraje prim, ale i motivace a příběhy protagonistů jednotlivých povídek navozují těžké dusno á la noir a víceméně jen slouží jako hnací motor cesty za pomstou, která je jaksepatří krvavá. Nemá smysl Sin City srovnávat s jinými akčními filmy, je prostě jiný. Zkrátka komiks převedený nejvěrnějším možným způsobem - řekne-li se zfilmovaný komiks, okamžitě me napadne Sin City.

plakát

Nabít a zabít (2006) 

Nečekal jsem od toho nic víc než jednoduchou krimi/akční komedii říznutou trochou humoru... A víceméně to jsem i nakonec dostal. Nutno dodat, že humoru - černého - bylo víc než jen trochu. Jen si nejsem místy jistý, zda byl od tvůrců úmyslný nebo pouze plynul z nadsázky a překombinované zápletky.