Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Vykřesat z až nechutně jednoduché zápletky, která by se dala shrnout slovy: "Je to o muži, kterého neprávem zavřou a chce se dostat ven.", dílo, u něhož se nenudíte, je napěchované obyčejným lidstvím, úžasnou atmosférou a skvělými hereckými výkony, kterým doopravdy věříte, tomu říkám umění. Velkou práci udělal už Stephen King, takže Frank Darabont to "jen" doladil, přesto pro mě nejlepší filmový zážitek všech dob. Baví mě na to koukat pořád dokola i bez kouzla superoriginálního překvapení, co jsem zažil poprvé.

Život Briana

Život Briana (1979)

Nejlepší film z dílny šesti intelektuálních komiků. Ano, Svatý grál je větší klasika, ale tohle je zase smysluplnější a ucelenější. Některé scény můžu vidět pořád. Moje nej je psaní latinského nápisu. To je přímo esence britského humoru.

Skalpel, prosím

Skalpel, prosím (1985)

Strašně mě mrzí, že tahle KLASIKA není víc známá. V roce 1985 to muselo být naprosté terno. Ano, už existovala Nemocnice na kraji města. Jenže to byla telenovela (ač velmi kvalitní) v nemocničním prostředí, které sloužilo jako kulisa pro vztahy. Něco jako ty dnešní Ordinace, ale o několik levelů výš. Pokud jde o Skalpel, tohle je dokonalá symbióza doktora jako člověka i odborníka. Všechna pro a proti profese a vnitřního života osoby, jejíž soustředění, nálady a sebevědomí rozhodují o tom, zda budete chodit, mluvit, dýchat, myslet. Ať už byl Miroslav Macháček démon, kterého se mnozí herci báli (a asi bych byl mezi nimi), roli šéfa neurochirurgie si vystřihl parádně a do velké míry film stojí na jeho výkonu. Spoiler: Epizody s umírajícím romským důchodcem, dcerou kolegy, pacientkou, na kterou si troufla nepříliš schopná kolegyně, další dcerou úspěšného muže, opilého řidiče s rodinou a přecitlivělého kamaráda z mládí, kterého nenapadne nic lepšího, než doktorovi, který ho má zachránit, vyčítat všechna příkoří, jichž se na něm nevědomky dopustil, do filmu hezky zapadají a pěkně doplňují hlavní linii Uzlíka. Jinak mám podezření, že anesteziolog, který ve filmu vystupoval, byl profík a ne herec.

Sedm samurajů

Sedm samurajů (1954)

Naprostá klasika. Film, který by měl vidět každý.

Čest a sláva

Čest a sláva (1968)

Setsakra pěkně natočený film, v rámci možností dokonale nastiňující dobu třicetileté války a všech zrůdností s ní spojených. O tomhle skvostu jsem se dozvěděl čirou náhodou a o to víc mě překvapilo, jaké osobnosti v něm hrají. Vyzdvihl bych Rudolfa Hrušínského a Josefa Kemra, ale i ostatní podávají skvělé výkony. Ne nadarmo se říká, že tragikomedie jde českým filmařům nejlíp. Možná se mnou nebudete úplně souhlasit, ale myslím si, že tohle je ukázkový případ. Protože úmyslně či nechtěně komických hlášek a situací tam byla spousta. Závěrem bych jen přidal, že už konečně vím, co znamená "zatnout tipec" :-)

Memento

Memento (2000)

Nejlepší Nolanův film, co jsem viděl. Jakžtakž se mu vyrovná Dokonalý trik a Temný rytíř, ale Počátek, Dunkirk, Tenet a nedejbože Interstellar už nic moc až hrůza. Memento drží na skvělé myšlence, způsobu vyprávění příběhu a vynikajících hereckých výkonech.

Muž, který sázel stromy

Muž, který sázel stromy (1987)

Nádhera. Obávám se, že za pár let tahle pustina bude realitou u nás, a za pár desítek let na většině planety. A pak se snad objeví někdo takový, jelikož lidstvo jako takové jen tak rozum nedostane a skončí to spíš katastrofou.

Sedm

Sedm (1995)

Kultovní klasika. s podobně překvapivým koncem jako můj oblíbený western Velké ticho. Funguje tu všechno. Scénář, režie, herci, temná atmosféra.

Velké ticho

Velké ticho (1968)

Poprvé jsem Velké ticho viděl, když mi bylo tak deset. Tehdy mě chytla zasněžená krajina, famózní hudba a drsnost. Úvodní znělka je mou nejoblíbenější Morriconeho melodií a konec filmu je asi ten nejoriginálnější, jaký jsem viděl. Leone točil technicky lepší filmy než Corbucci, ale ten konec dělá z Velkého ticha jeden z nejlepších westernů a vůbec filmů všech dob.

Rašómon

Rašómon (1950)

Po nějaké době viděno podruhé. Když si zvyknete na expresivní hraní Japonců, začnete to vnímat jinak. Režie, kamera, scénář - bomba. Tohle prostě musíte vidět!