Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Oblíbení režiséři (8)

Steven Spielberg

Vyrůstal na předměstích Haddonfieldu v New Jersey a Scottsdale v Arizoně. Spielbergova díla tvoří v dějinách kinematografie samostatnou stránku – je totiž nesporně komerčním režisérem, přesto si jeho tvorba zachovává vysoký filmařský standard. Nezaměřuje se pouze na jeden žánr, ale jeho filmy sahají od sci-fi, komedie, drama až po horor. Poprvé na sebe Steven Spielberg upoutal pozornost ve filmu Čelisti, který vznikl v roce 1975, jako producent. Mezi jeho další taktéž úspěšné filmy patří například série filmů s Indiana Jonesem, série Jurský park, Blízká setkání třetího druhu (1977), a bezesporu E.T. Mimozemšťan (1982). Vysněného ocenění se však Steven Spielberg dočkal až o něco později. Oscara za režii dostal v roce 1994 za snímek Schindlerův seznam. Tento film také dostal ocenění za nejlepší film. Dalšího Oscara dostal Spielberg za režii filmu Zachraňte vojína Ryana (1998). Steven Spielberg se věnuje i jiným odvětvím filmového řemesla. Je úspěšným producentem a jedním ze zakladatelů společnosti Dreamworks.

Sylvester Stallone

Sylvester Stallone (* 6. července 1946, New York, USA), americký herec a režisér italského původu, proslavil se především rolemi vietnamského veterána Johna Ramba a boxera Rockyho Balboy. Často bývá uváděn pod přezdívkou „Sly“. Vystudoval American College ve Švýcarsku. Jeho první hereckou příležitostí byla role ve filmu Woddyho Allena Banáni.

Michael Bay

Bay začal svou kariéru jako režisér hudebních videoklipů a reklamních spotů. Jeho první televizní reklama pro Americký Červený kříž získala prestižní ocenění Clio Award a kampaň Got Milk? se zapsala do historie jako jedna z nejznámějších a nejčastěji imitovaných reklamních sérií všech dob a Bayovi pomohla získat několik prestižních cen včetně Stříbrného a Zlatého lva na Filmovém festivalu v Cannes. Bay nedávno založil produkční společnost Platinum Dunes, jejímž primárním účelem je produkce nízkorozpočtových filmů. Jako první přijde na řadu remake kultovního hororového filmu Kožená tvář, na kterém se bude Bay podílet jako producent.

James Cameron

James Francis Cameron (* 16. srpna 1954, Ontario, Kanada) je filmový režisér, producent, scenárista a trojnásobný držitel Oscara. Režíruje většinou akční nebo sci-fi filmy, které jsou často hodně dobře financovány a hodně inovační. Tématem bývají vztahy mezi člověkem a technologiemi. James Cameron režíroval také film Titanic, druhý nejvýdělečnější film všech dob. Také vytvořil sérii filmů o Terminátorovi. V roli šéfproducenta natočil dokument Ztracený Ježíšův hrob (The Lost Tomb of Jesus), který odvysílal Discovery Channel 4. březen 2007. Po úspěchu Titaniku se od filmu na dvanáct dlouhých let odmlčel a místo toho se pustil do objevných podmořských expedicí. V roce 2009 se na filmová plátna opět vrací se sci-fi snímkem Avatar Snímek Avatar kombinuje hraný film s 3D animací a ilustruje střet duchovního světa s vyspělou moderní technologií lidstva.

Clint Eastwood

Clint je hercem a režisérem už více než čtyři desetiletí. Hrál už skoro v padesáti filmech. Některé z jeho filmových postav se staly ikonami, počínaje mlčenlivou postavou ve westernu Sergia Leoneho Hodný, zlý a ošklivý, přes nesmlouvavého detektiva Dirty Harryho až po roli Williama Munnyho z filmu Nesmiřitelní, za kterou byl nominován na Oscara.

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino (* 27. března 1963 v Knoxville v Tennessee) je americký filmový režisér, scenárista a herec, který se začátkem devadesátých let proslavil jako svěží, drsný i černohumorný vypravěč, který vnesl do tradičních amerických archetypů nový život. V jeho filmech se skoro vždy objevuje akce, násilí i krvavé scény, a to i přesto, že se nejedná o typický hororový film. Tarantino přiznal, že je velkým fanouškem tzv.splatter hororů a je velkým obdivovatelem italského hororového mistra Daria Argenta.