Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Dobrý voják Švejk

Dobrý voják Švejk (1956)

Pro mě není lepší filová komedie. Lze vidět nespočetněkrát, a přesto nikdy nenudi, vždy pobaví a rozveselí. Skoro všechny dialogy zlidověly. Prostě nemá chybu!

Poslušně hlásím

Poslušně hlásím (1957)

Platí to samé, co pro první díl. Pro mě není lepší filová komedie. Prostě nemá chybu!

Dáma ví, kdy přijít

Dáma ví, kdy přijít (1992)

Trpělivost, ta dáma ví, kdy přijít, neb nikdy nestalo se, by zmeškala svůj čas... Mimořádně kvalitní inscenace, skvělé herecké výkony, poselství o smyslu lidského života. Vřele doporučuji. Eda Cupák je úžasný.

Amadeus

Amadeus (1984)

Mistrovský kus o tom, jak to na tomto světě chodí. Vítězí průměrnost a naopak genialita většinou uznání nedojde, možná až po smrti. A k tomu snad nejnádhernější hudba, jakou Mozart napsal (spolu se svým žákem F.M. Suessmayerem), Requiem. Skvělý majstrštyk. A pochvala pro ČT, která nám umožnila plný filmový zážitek ve 2,35/1.

Vymítač ďábla

Vymítač ďábla (1973)

Lze se snad bát ještě více? Není to úleva. když člověk ve svém životě nemusí čelit silám zla, jako hrdinové tohoto filmu? I bez litrů krve a akčních honiček lze navodit filmovou atmosféru, při které tuhne krev v žilách... Stačí správné téma, podmanivá hudba, skvělí herci... A neopomenu podotknout svůj názor, že následný efekt na věřícího diváka je navzdory španému konci podle mě jednoznačně pozitivní. I bání se může být zdravé, když má tu správnou podobu. Bůh s námi a zlé pryč!

Excalibur

Excalibur (1981)

Není lepší adaptace legendy o králi Artušovi. Jde o jedno z nejpodmanivějsích zpracování středověké legendy o smyslu lidského života. Výborné obsazení. Slovy vrchního: "Předjedl jsem, doporučuji!"

Mise

Mise (1986)

Že o tomto snímku káží kněží ze svých kazatelen, asi nikoho nepřekvapí. Cirkevní hodnostář v něm přiznává: „Svět není takový (zlý). Takový jsme ho udělali my, já to udělal.“ "Vaše svatosti, Vaši kněží jsou mrtví, žiju já. Ale ve skutečnosti jsem umřel já..." Snímek, který je dnes stále aktuální a nic neztrácí ze své působivosti. Problémy tehdejší doby jsou stejně palčivé i dnes. Humanizmus proti xenofobii a bezohledné honbě za slávou a penězi. Při závěrečném bratrovražedném masakru nemůže zůstat oko suché. Asi je zbytečné dodávat něco k hudbě, naprostá pohádka a slast pro uši. Škoda jen, že tento snímek nedochází ani zde takového ohlasu v hodnocení diváků, určitě by mu slušelo být v top 100.

Kladivo na čarodějnice

Kladivo na čarodějnice (1969)

Na první pohled jen historické drama o čarodějnických procesech. Pozornému divákovi neujde poselství o lidské povaze, o touze po moci, uznání, majetku, o zbabělosti a hrdinství. Tyranie nepotřebuje pravdu, tyranie pravdu diktuje. Vynikající a snad nekvalitnější český film 20. století. Jak - černý mrak - už táhne - smrťák zabiják - už táhne - smrťák zabiják...

Terminátor

Terminátor (1984)

Naprostý evergreen Husákových dětí. Hezká Linda Hamilton, bojovník Michael Biehn, policejní psycholog Lance Henriksen a nabušený Arnold. To je skvělý základ pro jeden z nejlepších sci-fi thrillerů všech dob. Lze vidět mnohokrát, pokaždé chytí, pokaždé napne, pokaždé se lze těšit nejen na: "I'll be back!"

Muž z oceli

Muž z oceli (2013)

Dobro vítězí nad zlem v supermoderním hávu. I dospělí mají rádí pohádky, navíc tak perfektně natočené.