Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (424)

plakát

Čas - Série 1 (2021) (série) 

Skvělé dílko, s výborným nápadem o dvou hlavních představitelích, vězni nováčkovi a dlouholetém dozorci, kteří řeší své osobní i profesní problémy. Nelze předpokládat, že vše dopadne dobře. Solidní herecké výkony. První dva díly byly napínavé krimi a drama, poslední díl byl více psychologický a celkově k zamyšlení. Velká spokojenost a nepromrhaný čas (hodnocena první série).

plakát

Zimní prázdniny (2023) 

Občas chodím či jezdím na filmové festivaly, a kdybych na nich tento komorní nezávislý snímek viděla, tleskala bych, až by se mi kouřilo z dlaní. Měla jsem v malém pražském kině Atlas strašně chuť to udělat, ale nejsem holt povaha jako Saturnin :) Film přesně podle mého gusta. Hořký, chytrý humor, situační či sarkastický, příběhy "obyčejných" lidí, kteří jsou velmi rozdílní, ale nakonec si jsou tak blízcí. I dojemné chvíle byly, vše jak život přináší. Tři hlavní herci byli výborní a Giamatti si svou roli užíval opravdu s chutí. Retro prostředí a hudba 60. a 70. let byla už jen třešničkou na dortu. Uvědomila jsem si, že jsem od pana Payne viděla Bokovku a s velkou chutí se podívám ještě na Nebrasku. No dušička se zkrátka zase jednou pořádně nakrmila.

plakát

Bastard (2023) 

Dánská trojka Arcel, Jensen, Mikkelsen nám předvedla to nejlepší, co v ní je. Vše už tady bylo napsáno, takže jen ještě vyzdvihnu originální historický námět, prostředí vřesoviště, skvěle odporně zahranou zápornou postavu Schinkela či pěkné ženské role. Drsných scén je zde dost, ale žádné zbytečné, které by nepatřily do děje. Tenhle film, jako mnoho jiných zahraničních, si nedokážu představit dabovaný, bylo by to velké ochuzení o autenticitu příběhu. Snad nebude Mikkelsen často odjíždět do USA.

plakát

Tajemná řeka (2003) 

Takhle má vypadat napínavý krimi thriller. Temná atmosféra, psychologie, napětí neztrácí dech po celou dobu a herecké výkony jsou skvostné. Zejména vypíchnu Tima Robbinse, kterému věříte, že Dave je opravdu on.  Když jsem se navíc dozvěděla, že i hudbu stvořil Clint, neváhala jsem s nejvyšším hodnocením ani minutu. Vždy jsem ho měla radši jako režiséra než herce. Mladší tvůrci podobných žánrů by se od něj měli učit. Ale holt takové množství talentů všichni nemají...

plakát

Sny o toulavých kočkách (2021) 

Tvorbu Petra Síse mám moc ráda a myslím, že spolupráce s bratrem Davidem se na tomto dokumentu moc povedla. Je fajn, že se bratři takto pěkně spojili. Petr je studnice nápadů a neutuchající fantazie, moc si ho vážím za tvorbu pro děti a jeho široký talent. Trochu jsem se obávala, že bude dokument moc dlouhý, ale byl plný zajímavostí a protkaný i vtipnou animací, takže utekl jako voda.

plakát

Odsouzená - Série 1 (2021) (série) 

Polákům se opět zadařilo. I když brzy zjistíte, kdo je největší padouch, v ženské věznici probíhají silná dramata všeho druhu. Napětí je velké, protože boj vězněné soudkyně za spravedlnost a život její dcery v prostředí, které sdílí i s odsouzenými jejím rozhodnutím, je neutuchající. Musím vypíchnout skvělé herecké výkony v ženské věznici, dále postavu pátrajícího policisty a bývalého švagra, věčně opilého advokáta, soudkyně Mazurové. První série zůstává otevřená a už je kvidění na HBO MAX!

plakát

Bohumil Kubišta (2023) (TV film) 

Celý těžký život a dílo houževnatého a nadaného pana Kubišty v kostce. Výborný dokument, vše podstatné jsme se dozvěděli. Navíc bohatá ukázka děl a archivních materiálů. Žádné zbytečnosti, které by diváka nudily. Dokumenty pana Kisila mne už delší dobu hodně baví.

plakát

Rudolf Nurejev: Don Quijote (1973) 

Jsem vděčná kinu Mat aj. malým pražským kinům (např. Atlas - nově, Ponrepo, Evald aj.), že se nebojí občas dávat umělecké filmy. V Matu jsem viděla tento baletní skvost z doby, kdy byl pan Nurejev na vrcholu své kariéry. Opravdová perlička pro milovníky baletu. Promítají tam občas i přímé přenosy ze světových baletů a oper nebo dokumenty o malířích či muzeích, které je nejlepší vidět na velkém plátně. Taneční film, klasický balet, s tak bohatou výpravou, by už dnes nikdo nezafinancoval. Občas je dobré si tato díla připomenout, než úplně zapadnou.

plakát

Malá smrt (2014) 

Musím říci, že jsem se královsky bavila. Neprožívám zrovna nejlepší období, tím více ocením, že mě něco dokáže opravdu ze srdce rozesmát. Bizarní sexuální odchylky a hrátky, zábavné i smutné chvíle. Vše vkusně dáno dohromady. A nejvíce mi bylo líto zbytečně plačícího manžela ;)