Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Komedie

Recenze (3 555)

plakát

Prokletý ostrov (2010) 

Těžkopádná cesta za předpokládaným odhalením. Formálně a herecky bez připomínek, snové scény vynikajicí a paradoxně ze sna vytrhující, zbytek jsem totiž prodřímal. A pro mě osobně další důkaz toho, jakou sílu může mít úplný závěr,   jen kvůli "Je lepší umřít jako dobrý člověk nebo žít jako zrůda?"  si beru čtvrtou pilulku a  už musím jít vykoupat děcka....

plakát

Klub rváčů (1999) 

Zfilmovaný smysl života, tedy nasrat.

plakát

Zelený sršeň (2011) 

Nejlepším superhrdinou bez superschopností (a taky nejvtipnějším) pro mě  zůstává Kick-Ass, ale ani Zelený sršeň není úplně k zahození.  Ne zrovna vtipné "rogenovsko -looserské"  scénky, pro českého diváka si přihoďte ještě "tůmovskou příchuť", tu naštěstí zachraňuje pěknej bourák a slušná akce.  Kupodivu však ne ta blonďatá přízdoba, která tu paradoxně působí spíš jako uspávačka hadů zvaná Diazepam. Létající buldozery či auto ve výtahu  a další originální nápady mne ale nakonec vedou k silné trojce (i s diazepamem).

plakát

Jan Žižka (2022) 

Na čtvrtý pokus se Jákl doufám konečně utrhne z řetězu a vypustí do éteru krvavou tarantinovskou řežbu, kde nadhled bude dosahovat výšky alespoň české nejvyšší hory. Jeho Žižka už se v tomto ohledu zase posunul o něco dál a nabídl mi pak vlastně to, na co jsem do toho kina šel.  Akční historickou jednohubku s mnoha povedenými patetickými vložkami hrajícími na českou národní strunu.  Od  "Ktož sú boží bojovníci" až po útok českého lva na cizáka.   Pro někoho v těchto ohledech možná laciné či klišovité, pro mne však přesně ty kapky odlišnosti  v jinak  pohledném hollywoodském mainstreamu, díky nimž mě Žižka také bavil. Záměrně píšu také, protože ani ve zbytku není moc,  co na tomhle spektáklu trhat, vytknul bych snad jen nadužívání detailů a občas kolísavé tempo.   Nemáte-li tedy v prdeli pravítko a nečekali jste znovuzrození české televizní inscenace s digitálním Josefem Vinklářem nebo  netrpíte  třeba už čtyřicet let  mentální pubertou a mysleli jste si na české hry o trůny.  Jákl kdesi prohlásil, že jeho film je o emocích středověku a já mu nemůžu než dát za pravdu. Co do prostředí se mu  jeho Medieval opravdu povedl, a to od parádních lokací, přes líté a nemilosrdné řežby až po nenápadnou ale vlastně o to silnější výpověď o marnosti lásky v době plné domluvených sňatků pro vyšší zájmy.  Jan Žižka: Legenda o lásce, i tak by se totiž tenhle příběh mohl jmenovat a za pravdu mi dá i zcela poslední záběr filmu.  A za mě velká škoda, že husitská tečka bohužel asi nebude pozvánkou k dalšímu pokračování, kde bychom se nakonec těch her o trůny dočkali asi všichni.  A tak trochu Proti všem za pět.

plakát

Lovci duchů - Série 1 (2005) (série) 

První série mne před lety při první projekci zase tak nenadchla, nicméně pustil jsem se do dalších a byla z toho láska na první pohled. Dnes  tedy na ten druhý a  svůj názor si poopravuji. Hlavní postavy, tedy Sam a Dean Winchesterovi,  mají svůj nezaměnitelný, a rozdílný!, šmrnc hned od počátku a úcta a zápal pro hororový žánr jako takový dýchá z každého dílu.  Spousta odkazů na kultovní hororová díla, městské legendy, pověsti, báje, záhady....Zábavná show prostě začíná a já zase s chutí naskočil.  Nejlepší díly - Rooseveltova léčebna, Striga, Obraz, Krvavá Mary, Strašák

plakát

Lovci duchů - Ďáblova past (2006) (epizoda) 

Vynikající finále, kde se konečně hlavní zmetek projeví v plné síle a nebude to žádná legrace. Poprvé se rovněž objevuje Bobby a past na démony.  Co do dramatických zvratů nabito a úplný závěr pak dodává přesně tu tečku, která fanoušky úplně zničí. A teď čekejte na další sezónu...   Pět cípů pentagramu

plakát

Lovci duchů - Salvation (2006) (epizoda) 

Žlutooký přichází...  Později už tradičně dvojdílné završení série svedlo rodinu dohromady, ale velmi záhy jsou synové a otec opět rozděleni.  Na povrch se derou staré rodinné bolístky a konflikty, ale je třeba vše odložit stranou a vrhnout se do finálního střetu.  Jsem jen rád, že jsem nemusel čekat na finále týden.

plakát

Lovci duchů - Nebožtíkova krev (2006) (epizoda) 

Vcelku zásadní díl pro hlavní dějovou linii, poprvé se objevuje tajemný Coltův kolt a rovněž poprvé se představí upíři. Ti tedy hrají jen klasické druhé housle, ale jejich přece jen  originální charakteristika a role ve světě Supernatural rozhodně nenudí. A likvidace pomocí dekapitace rozhodně vždycky znamená krvavou zábavu. John Winchester se definitivně vrací, zábava skončila, začíná boj o přežití... Čtyři kulky v zásobníku zůstavají.

plakát

Lovci duchů - Obraz (2006) (epizoda) 

Po vynikající Strize přichází další hororová pecka!  Poctivá  strašidelná i krapet krvavá duchařina, která by perfektně fungovala i na velkém plátně.  A po Deanově románku v Route 666 se tu zapálí lýtka i Samovi a nelze se mu příliš  divit.  Pětkové děvče i díl.