Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (58)

Limonádový Joe aneb Koňská opera

Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964)

Autorem slavné hlášky: „Noci jsou chladné? To abych si vzal teplé prádlo,“ je ve skutečnosti otec režiséra Oldřicha Lipského, Vilém Lipský. Touto průpovídkou počastoval policistu, který jej zatýkal pro údajné rozvracení republiky. Paradoxní na této situaci bylo to, že onen policista před 2. světovou válkou sloužil v Pelhřimově jako četník a Vilém Lipský, který v té době byl pelhřimovským radním, byl de facto jeho nadřízeným.

Dobrý voják Švejk

Dobrý voják Švejk (1956)

Když agent Bretschneider (František Filipovský) v opilosti zpívá Švejkovi (Rudolf Hrušínský): „Čeho nabyl občan pilný, to mu erár sebere,“ tak ve skutečnosti zpívá na melodii rakouské císařské hymny, kterou v roce 1841 převzala německá hymna „Das Lied der Deutschen“.

Polda

Polda (2016) (seriál)

Jako hudební znělka k seriálu posloužilo intro ke skladbě „The Kids Aren't Allright“ skupiny The Offspring.

Číslo 5 žije 2

Číslo 5 žije 2 (1988)

Když si Číslo 5 (Tim Blaney) poté, co jej Oscar (Jack Weston) a jeho kumpáni (David Hemblen, Don Lake) vážně poškodí, u zaparkovaného auta otevírá kapotu a odpojuje z něj autobaterii, tak je na ní vidět nápis „Die Hard“. Přestože jde o název skutečného a dodnes existujícího výrobce autobaterií, má tento nápis také význam "bytosti, kterou je obtížné eliminovat". V podobné pozici byl i John McClane (Bruce Willis) ve filmu Smrtonosná past (1988), kde také čelil přesile padouchů. Dlužno dodat, že původní anglický název Smrtonosné pasti je Die Hard. Vzhledem k tomu, že Past měla premiéru pouze o měsíc před tímto filmem, jde pravděpodobně pouze o náhodu.

Vesničko má středisková

Vesničko má středisková (1985)

Zubní protézu si do své role Otíka vymyslel sám János Bán. Byl si totiž vědom, že se ve svých replikách nezbaví maďarského přízvuku. Právě zubní protézou chtěl přízvuk skrýt.

Deník princezny 2: Královské povinnosti

Deník princezny 2: Královské povinnosti (2004)

Na začátku filmu, když je princezna Mia (Anne Hathaway) vítána na plese, zamává hostům a odlétne jí náramek, který následně chytí jeden z komorníků. Ten jí ho vrátí a poznamená, že „se to stává často“. Podobná scéna je i v prvním dílu a také ve filmu Pretty Woman (1990), kdy Julii Roberts vyklouzne šnek z kleštiček. Ve všech třech filmech (režírovaných Garrym Marshallem) hraje postavu Allan Kent.

Pražská 5

Pražská 5 (1988)

V povídce „Na brigádě“ se šofér autobusu (Jiří Fero Burda) ptá kovboje (Tomáš Hanák) kam jede. On jen tiše ukáže za sebe. Následně se šofér ptá kam jede a kovboj, opět mlčky, ukáže před sebe. Stejný dialog, včetně gest, se udál ve filmu Sedm statečných (1960), kde se odkud je a kam jede ptá Chrise (Yul Brynner) obchodní cestující s korzety (Bing Russell) po úspěšném odvezení indiána Sama na místní hřbitov.

Futurologický kongres

Futurologický kongres (2013)

Z jednoho detailu lze vysledovat, kdy se příběh odehrává. Když Robin (Robin Wright) přijíždí svým Porsche na futurologický kongres, vrátný načte čárový kód její registrační značky. Z ní se dovíme, že autu technická vyprší v prosinci 2030.

Kriminálka Anděl - Záchvěv lidskosti

Kriminálka Anděl - Záchvěv lidskosti (2008) (epizoda)

Tento díl je inspirovaný případem loupežného přepadení a vyvraždění podnikatelské rodiny v Bratislavě v dubnu 1994. Reálný případ má oproti epizodě seriálu několik odlišností. Za prvé byli vrahové dva, Róbert Matta a Villiam Hauser, oba byli odsouzeni k doživotním trestům. Motivem byla loupež hotových peněz v různých měnách v celkové hodnotě přes milion slovenských korun. Za druhé se obětmi stala vietnamská rodina, na Slovensku legálně pobývající a podnikající. A za třetí, žádný „záchvěv lidskosti“ se ve skutečnosti nekonal. Pachatelé zabili i osmiměsíční dítě. [Zdroj: bratislavskenoviny.sk]

Tom a Jerry

Tom a Jerry (1940) (seriál)

Charakteristický hýkavý smích a také bolestivý křik kocoura Toma nahrál sám producent a režisér William Hanna. Žádný z použitých smíchů nebo křiků nebyl v seriálu použit dvakrát. Pro každou epizodu byly zaznamenávány zvlášť.

Haló, haló!

Haló, haló! (1982) (seriál)

Pozdrav, který používá kapitán Hans Geering (Sam Kelly) místo „Heil Hitler“, je do češtiny přeložen jako „klap“. Ve skutečnosti Sam Kelly z celého pozdravu vzal pouze poslední slabiku „-tler“, která foneticky zní jako „tla“. Diváci se pak ptali, co to Sam Kelly vlastně říká, jestli „klop“ nebo „klip“. Fonetická dezinterpretace pak prosákla i do českého dabingu.

Cesta bez návratu

Cesta bez návratu (2017)

Perlový náhrdelník dcery Vitalije Kalojeva se stal předlohou pro památník, vybudovaný na místě nehody. Představuje jej zvětšenina tohoto náhrdelníku s „perlami“ o průměru přes 1 metr. Náhrdelník je ztvárněn jako přetržený.

Cesta bez návratu

Cesta bez návratu (2017)

Vitalij Kalojev osobně našel svou dceru v troskách letadel. Stejně jako našel její náhrdelník.

Pátek třináctého 8

Pátek třináctého 8 (1989)

Kane Hodder (Jason) se v závěrečné scéně po vypití několika džbánů vody na povel pozvracel. Nejednalo se o speciální efekt.

M*A*S*H - Sejde z očí, sejde z mysli

M*A*S*H - Sejde z očí, sejde z mysli (1976) (epizoda)

V epizodě se objeví postava Toma Strawa (Tom Sullivan), která oslepenému Hawkeyeovi (Alan Alda) vysvětluje, že byl v bitvě zasažen střepinami z granátu do obličeje, a proto také nevidí. Herec Tom Sullivan je ve skutečnosti od narození slepý. Narodil se předčasně a v inkubátoru bylo nutné mu zajistit větší přísun kyslíku. To mu sice zachránilo život, ale hyperoxie způsobila onemocnění sítnice zvané retinopatie nedonošených.

Cell

Cell (2016)

Píseň, kterou vysílali ležící nemrtví na fotbalovém hřišti, byla píseň s názvem "I Am Glad, 'Cause I'm Finally Returning Back Home" nazpívaná ruským tenoristou Eduardem Chilem v roce 1976. Jelikož šlo o americký šlágr, sovětské úřady nedovolily píseň nazpívat s textem. Proto ji zazpíval jen vokalizovaně. Po umístění na Youtube se Eduard Chil stal fenoménem zvaným Pan Trololo.

Requiem pro panenku

Requiem pro panenku (1991)

Měděnecký sociální ústav, respektive jeho střecha, je vidět v úplně prvním záběru znělky seriálu 30 případů majora Zemana (od r. 1974). Jedná se o záběr, ve které jde Zeman (Vladimír Brabec) po venkovské silnici v uniformě, s kufrem v ruce a samopalem na zádech. Střecha ústavu je vidět v pozadí a vyčnívá nad horizont.

Reklama