Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (162)

plakát

Grand restaurant pana Septima (1966) 

Já krucinál vůbec nevím, proč se to muselo stát, ale muselo... Musel jsem dát (dost oblíbenému a populárnímu) filmu s Funesem jen tři hvězdičky. PROČ? Jedna hvězda = Funesův výkon. Bomba bombastická, jako u drtivé většiny jeho známých komedií. Hlášky, momentky, parádní. Druhá = Šíleně vtipné postavy. Dokonale doplňují vtipnost hlavní role. Jejich situace, hlášky... Třetí = jedna (nerad spoileruji) dokonalá, krátká mimická scénka, díky které si tento film pamatuje mnoho lidí. Ta z něj dělá nezapomenutelnou záležitost. Ne vážně... Ten, kdo ví, chápe, ten, kdo ještě neví, velmi rychle pochopí a bude si ji rozhodně opakovat... Spolu s hvězdným dabingem mistra Filipovského je to dokonce jedna z mých nejoblíbenějších komediálních scén vůbec. Ale zbytek? Mno, krom toho, že je film dokonalý třemi faktory, které jsem ohodnotil výše, tak u zbytku děje se transformuje do chladného, místy až nudného politického námětu, který mě úplně odradil od dokonalého úvodu do filmu a totálně mi zdevastoval náladu. Je to pouze můj dojem, mnoho lidí tento film zbožňuje celý a já jsem za ně rád. Nicméně... Sto lidí, sto chutí.

plakát

Křidýlko nebo stehýnko (1976) 

Nemyslím si, že zde bude příliš mnoho potencionálních diváků, ale pro tu slaboučkou šanci si je dovolím navnadit... Chcete-li kombinaci parodování fast-foodů, Louise De Funese v hlavní roli, trošku té vymazlené, předražené kuchyně od mistrů a nezapomenutelně vlezlou filmovou znělku, která vám jentak z mozku nevyleze, doplňte si váš repertoár francouzských komedií i o tuto. Rozhodně nebudete zklamáni. Po sérii četníků ihned první komedie, na kterou si s Funesem vzpomenu.

plakát

Tetris (2023) 

To jsem tak večer seděl u svého nově sestaveného, herního bestiálního počítače, a řekl jsem si, že si odpočinu od hraní a musím vidět něco z nové filmové tvorby. Volba Tetrisu byla správná... Tuhle geniální hru jsem hltal už dáávno předtím, než mé vědomí zaregistrovalo tento počin. Věděl jsem tak nějak "zhruba", jak hra vznikla a jak se dostala ven. Ale velmi zhruba... Tak 5% z toho, co jsem viděl tady. Doteď jsem hrdě hrával Tetris do chvíle, co zandám score 500000. Teď si to mohu zopakovat, ale s o to větším nadšením. Jedna hvězda za kameru. Druhá za herecké výkony, zejména hlavní roli Henka. Třetí za dokonale, ale absolutně dokonale vyšperkované prostředí a rekvizity. Něco tak autentického už nikdy nebudu čekat snad v žádném novodobém filmu, který bude chtít projektovat prostředí bývalého Sovětského Ruska. Čtvrtou dávám za nápad. Zkrátka příběh, který kdyby se nezfilmoval, byla by to velká škoda. Ale tento fakt pochopí divák teprve poté, co film dokouká. Na pátou hvězdu u mě tento film subjektivně nemá. To musí být něco neskonale autentického, ojedinělého a nenapodobitelného, abych mu dal all-star. Na tak vysoký bod příčky se však Tetris dobelhat nedokázal. U jiných ale klidně může. Každý milovník Tetrisu by měl vidět toto dílo. Zaplní mu dost podstatnou skulinku pro dílek, díky kterému dosáhne Tetrisu.

plakát

Poslušně hlásím (1957) 

K tomuto zpracování nejde napsat nic - vše, co bylo třeba, jsem napsal k prvnímu dílu. Tento to jen podtrhuje.

plakát

Most (1959) 

Nejsem obecně velký fanoušek německé produkce - nikdy jsem v ní nenalezl své místo - nicméně tento titul je jiný. A z mého pohledu absolutně dokonalý. Válečných filmů jsem mnoho neviděl, ale víc jich bylo. Žádný na mě nepůsobil stejně, jako Most. Kouzlem pro mě byla z nějakého důvodu kamera. Kompozice záběrů, perfektní gradace smutných/stresujících momentů kouřem, zkrátka stylizování. Pohledy do očí postav, zdůrazňování emocí a pocitů mladíků. Každá postava ve filmu perfektně reflektuje tehdejší realitu. Ustaraná a udřená maminka, děda, který radí chlapcům "zběhnout", apod. Vše je tam tak, jak to má být.

plakát

Cesta domů (2021) 

Smutné završení trilogie. Tohoto filmu si vážím jen z čistého principu - role se s diváky loučí, děj se uzavírá, koncentruje se na soukromý život a stárnutí postav. Zklamán jsem však tou nudou. I stárnoucí role můžou mít "šťávu", bohužel, pro můj dojem neměly. Film "vyschnul". Dvě hvězdy si zaslouží jednoznačně herci, kteří sérii završili i v pokročilých letech a stále podaly skvělý výkon (kdyby byly scény napsány "šťavnatěji", bylo by to o dost lepší) a samotná myšlenka "do třetice všeho dobrého".

plakát

Cesta do lesa (2012) 

O něco slabší než jednička - už se nemusí řešit dilema přírody a programování, přichází na řadu potomci. Film mě potěšil. Supr hlášky a momenty zůstaly, legrace taky, herci skvělí. Ubírám o jednu hvězdu z principu - už to není jednička, děj už není tak prošpikovanej - ale stále super.

plakát

Cesta z města (2000) 

Velmi příjemná záležitost, ve které jsem se doslova viděl. Pracuji v IT, ale pokaždé, když jsem na vodě, procházce lesem, nebo na kole v přírodě, mi to dobíjí energii víc než cokoliv. Když se k tomuhle námětu přidá Vorel, komediální hlášky a mimiky, vtipný postavy (zejména kolega Honzy ze začátku filmu je prostě dokonalej) a jako šlehačka na konec romantický nádech, vznikne film, který jentak nezapomenu. Four stars. Myšlenka, herci, hlášky, atmosféra.

plakát

Revizor (1933) 

Konceputelně zastaralá, ovšem odkazově naprosto nadčasová záležitost. Dílo poukazující na křivost a falešnost lidí v případech, kdy jde o status. Nádhera.

plakát

Velký Gatsby (2013) 

Co vše člověk neudělá pro doopravdovou lásku... Krása.