Grand restaurant pana Septima

Big Restaurant, The

Komedie

Francie, 1966, 83 min

Jacques Besnard

Vhodným citátem by zřejmě bylo: "Rogérek vám to předvede...", ale to by nebylo přesné. Ve skutečnosti nám to totiž předvádí neopakovatelný Louis de Funès v brilantní roli pana restauratéra Septima, skutečného prvního muže francouzské gastronomie. Všechny scény odehrávající se na jeho výsostném území jsou k popukání, kdo by zapomněl na památné: "Ale ne papapapapa, ale pipipipipi...":) Co naplat, že druhá, "detektivní" polovina filmu je something completely different, úchvatný výstup Mistra komedie to shodit nemůže. 90%(16.10.2003)

Dnes již klasický snímek s neotřelým scénářem, překvapivou pointou a zajímavou honičkou v horských oblastech na pozadí francouzské gastronomie. NEZLOBTE SE, ALE TO MUSÍ BÝT. MUSÍ BÝT HRDINOVÉ A MUSÍ BÝT I HOSPODY! Jenom je škoda, že Louis film nerežíroval sám...(30.9.2002)

Tohle mne příliš neoslovilo. Nejdříve taškařice z vděčného prostředí restaurace a potom chaotické krimi vrcholící naprostou nesmyslnou honičkou zasněženými kopci. První část měla několik velice zdařilých momentů (Funès jako Hitler) a těšil jsem se, že podobná lehkost bude vlastní celému filmu, že to tedy bude hlavně o rtuťovitém šéfovi restaurantu, jeho hostech, jeho podřízených a postupné proměně v lepšího člověka. Leč nestalo se, ačkoliv ani po únosu prezidenta jsem neztrácel naději ve svižnou komedii. Jenže, čím víc se scénář koncentruje na vyšetřování, tím víc vychází najevo jeho nedomyšlenost ve většině ohledů. Existovaly snad pouze obrysy celé zápletky? Nebo původně mělo jít o onu komedii, ale pak tvůrcům došly vtipy a celé se to zvrhlo ve svéráznou parodii na detektivní filmy? Parodie přece ale nemůže být zcela vážná… . Jediný, kdo nezklamal, je pochopitelně samotný Funès, jenž má u nás jednu obrovskou výhodu – dabing nenapodobitelného Františka Filipovského. Člověk znalý originálu si až říká, jestli to není nefér, jestli to není takový menší podraz na diváka. Ale divák se baví a to je hlavní. 60% Zajímavé komentáře: Oskar, Jeanne(20.1.2008)

LdF.... nemam co více napsat ;-) jeho filmy stojí z 90% na něm.(26.11.2004)

Scénář: Jean Halain, Louis de Funès, Jacques Besnard(5.8.2006)

Dokud se děj filmu odehrává v restauraci, je našláplo na jeden nejlepší film z Funesem vůbec, bohužel pak laťka mírně spadne, ovšem díky vynikající živelné komice Funese ne o mnoho a i kvůli skvělé zábavě odpustím trošku naivní pointu příběhu . Dokonce mám chuť začít navštěvovat místo restaurantů, grand restauranty.(29.10.2006)

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $1,900,000Návštevnosť: 3,879,000 (Francúzsko)Louis de Funes sa opäť dobre zhostil úlohy a tento krát ako šéf reštaurácie spúšťa jeden vydarený gag za druhým, občas príde aj na nejaký ten vydarený taneček, prípadne na bláznivú jazdu na autách. /80%/(19.7.2009)

"Bylo mi šestnáct let, když jsem vstoupil do kuchyně...", spíná ruce pan Septime a upírá zrak k nebi, aby nám bylo jasné, s kým máme tu čest. S mužem, který má slovo kuchyně asociačně spojené se slovem řád. Ve všech jeho smyslech. Mám s Grand restaurantem jediný problém: rozpadá se na dvě poloviny rozdílné kvality. Ta první, odehrávající se v Septimově vypulírované svatyni, je místy nepopsatelně vtipná (nácvik servírování, hitlerovská scéna "Verstehen Sie, Herr Müller?!"). Ta druhá, kde Septime slouží jako volavka při pátrání po zmizelém prezidentovi, má taky svá světlejší místa (obíhání trafiky), ale celkově je už o hodně slabší. 70%(22.3.2006)

Terorizující Louis De Funes je nepřekonatelný, ale část ze zasněžených hor u mě sráží hodnocení ke čtyřem......(16.9.2007)

Až na ztřeštěnej závěr, super(14.12.2009)

Roztomilý návod ako správne viesť reštauračný podnik a súčasne aj návod na nevinný únos prezidenta. Nič viac, nič menej. Roztomilá komédia s grand-hereckým Funèsovým výkonom. 75%.(7.5.2006)

„Bože můj!“ - pan Septime by odpověděl: „Vy už mi taky začínáte jít na nervy s tím vaším Bože můj, Bože můj!!“ ...a co teprve, když v němčině (s tím stínem na obličeji) popisuje bramborovou kaši...“und Muscatnuss Herr Müller!!“ Všechny scény v restauraci jsou skvělé! Podílí se na nich klavírista, patolízal Roger, šéfkuchař Marcelek a komisař. Olivier de Funes tu hraje svoji druhou malou, ale důležitou roli - veze pyramidu pana Septima. A pak už jen hledají pana prezidenta..., automobilové honičky, nejdřív podzim v Saint-Claude, potom přímo sníh...(8.10.2003)

Prva polovica sa mi pacila omnoho viac, lebo Funes si tu zahral sefa restauracie, ktory "tyranizoval" svojich zamestnancov - casnikov, z coho vzniklo obrovske mnozstvo humornych situacii. Okrem toho je tu i jedna scena, na ktorej som sa nasmial, kde Funes napodobnuje Hitlera, takze ak ste tento film este nevideli, tak teraz mate prilezitost. Avsak v druhej polovici po unose prezidenta, ked uz bol prenasledovany zlocincami a musel na seba zobrat zodpovednost za unos, uz tak humorna nebola, aj ked v detstve sa mi naopak viac pacila ta druha polovica, lebo bola plna nahanaciek a akcie... 06.09.2010 _______ Louis de Funès - (Septime) +++ Bernard Blier - (Policajný komisár) +++ Maria-Rosa Rodriguez - (Sophia) +++ Venantino Venantini - (Henrique) +++ Juan Ramírez - (Generál) +++ Folco Lulli - (Prezident Novalès) +++ Hudba: Jean Marion +++ Nemecka Cinema - 100%(6.9.2010)

Jedna z nejlepších Funésovek. Film se jakoby rozpadá na dvě epizody, jedna z restaurace, druhá ze zasněžených hor. Ovšem obě jsou geniální.(28.7.2005)

Dobrý film, při němž lze pozorovat jak Louis de Funes mlátí čísníky..(19.7.2007)

Scena kdy L.de Funes rika nemeckemu hostu recept je proste k popukani. Pointa filmu sice pokulhava, ale jinak jde o bajecnou podivanou.(7.9.2003)

Tenhle film stojí na opět na Funésově herecké kreaci a jeho charismatu, díky čemuž vystupuje nad průměr. Skvělé jsou hlavně scény z restaurace.(19.7.2007)

Trošku už klasika Fuňasových filmů, první polovina naprosto zdrcující tempo fórků až člověk nevěří vlastním očím, zbytek filmu již trošku zaostává. "Mustatnuss Herr Muller":)(17.3.2009)

Další Louisova klasika. Tentokrát nahlédneme do světoznámé restaurace, ve které zmizí sám prezident a majitel podniku Septime se dostává do pěkné šlamastiky. První polovina je na pět hvězdiček, ta druhá bohužel film trochu sráží do průměru, ale jako zábava je to výborné a budu hodnotit příznivě.(18.11.2009)

Tenhle filmeček mi přijde lepší, než celá série Fantomase. Je tady pád docela dobrých fórů a po letech nabízí film dobrou retro atmosféru. Já jsem se dobře bavil a to je co říct, protože komedie zrovna nemusím. Navíc v kombinaci Filipovský-Funés je film snad ještě lepší než v originále. Je zajímavé, že v té době měly filmy lepší dabing, než dnes. Skoro každý dabující herec měl nezaměnitelný charismatický a zajímavý hlas.(21.12.2004)

<< předchozí 1 2 3 4 6 7