Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Asi můj nejoblíbenější film. Obsahuje několik velice vtipných momentů a dialogů, čemuž napomáhá vyjímečně skvělý dabing. Skvělá je také práce s kamerou, nejzajímavější je asi byt hlavního hrdiny převedený do katalogu IKEA. Příběh nemá chybu a na koci si s námi scénarista pěkně pohraje. Klub rváčů je společné se Sedm nejlepším filmem mého oblíbence David Finchera.

Četa

Četa (1986)

Vietnamská válka bez příkras a tak jak jsem si ji vždy představoval. Je poznat, že Oliver Stone si Vietnamem opravdu prošel. Scéna ve vesnici je skutečně sugestivní a ukazuje, že i z klaďasů (včetně Sheena) se ve válce na okamžik můžou stát zvířata. Herci byly všichni skvělí a Berenger s Dafoem si Oskary zaslouží. Celé dílo doprovází překrásná a dojemná hudba... Film nemůžu srovnávat s Olověnou vestou či Apokalypsou, protože každý snímek se na válku dívá z trochu jiného pohledu. Četu jsem shlédl asi po páté a určitě ne naposled.

Leon

Leon (1994)

Tento film opravdu miluju a musím dát za 5*. Jean Reno ve své nejlepší roli, ke které mu víc než zdatně sekundují Natalie Portman a ďábelsky šílený Gary Oldman. Skvělý začátek a nezapomenutelný konec "Leon versus zásahovka" odděluje poklidnější část o vývoji vztahu malé Matildy a jejího patrona. Film je natočen skutečně mistrně a například scéna s vyvražděním Matildiny rodiny je natočena nevídaně nekompromisně. Rena si budu na věky pamatovat jako "čističe" pijícího mléko a navštěvujícího filmy pro pamětníky. Na závěr mi nezůstane nikdy oko suché- " Tady nám bude dobře Leone."

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Nikdo neumí natočit western tak, jako Ital Sergio Leone. Jedině on umí tak skvěle budovat atmosféru plnou vyprahlé pouště, zpocených mužů a zaplivaných lokálů. Morriconeho soundtrack je brilantní, i když nehraje tak důležitou roli jako u Tenkrát na západě, kde měla haždá postava svůj hudební doprovod. Těch úvodních 10 minut bez mluvení je nezapomenutelných, stejně jako Eastwoodovo charisma. Hodně lidí porovnává tento snímek s Tenkrát na Západě - Vzhledem k tomu, že jsem TNZ viděl asi 10x, kdežto HZaO včera poprvé, mám trochu vřelejší vztah ke komornějšímu TNZ, i když bitevní scény tady byly příjemným zpestřením. Trochu se mi nezdálo, že by se armády Unie a Konfederace mydlily až někde u hranic s Mexikem, ale co :-).

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump je jeden z mála filmů, který mě dokázal opravdu dojmout. Tom Hanks hraje svoo životní roli, al ani ostatní aktéři nezaostávají. Dále vyzdvihuji skvělý výběr hudby, jak už bývá u filmů z období vietnamské války zvykem. 2. místo v žebříčku nej filmů si stoprocentně zaslouží.

Pokrevní bratři

Pokrevní bratři (1999)

Vzpomínám si, že jsem tento film kdysi viděl jako capart a byl jsem z něj naprosto unešený. Dodneška jsem ho marně toužil opět shlédnout. Nepamatoval jsem si jeho název a tak se mi do rukou dostal náhodou asi po osmi letech. Je opravdu s podivem, že nešel do kin, neboť má ohromný potenciál stát se kultem. I když se to tu hodně srovnává s Tarantinem, mně osobně to přišlo naprosto originální a hlavně scény, ve kterých Dafoe "čaruje" za zvuku operní hudby na místuě činu jsou režijním majstrštikem. Je vynikajícím nápadem sledovat vraždy retrospektivně z pohledu detektiva. Kromě skvělé režie stojí za zmínku i herecké výkony a hudba. Černý humor není rovněž opomíjen a alespoň pro mě se jedná o jeden z nej filmových zážitků.

Hezké vesnice hezky hoří

Hezké vesnice hezky hoří (1996)

Tak tohle je pekelná jízda. Snad jenom Balkánci jsou schopní natočit film o hrůzné válce, která ještě nedávno probíhala na jejich území a jejíž důsledky jsou dodnes patrné, s takovým cynismem, nadhledem a nadsázkou. Srdjan Dragojevič se ukázal jako velice zdatný řežisér. V tomto snímku navíc pracoval se skvělými herci, kteří předváděli velmi přirozené výkony, skoro jako by ani nehráli. Sledujeme různorodou partičku srbských bojovníků uvězněných v tunelu. Každý z nich si s sebou nese svůj příběh, který nám film pomocí flashbacků odkrývá. Scény z tunelu jsou velmi působivé a vy jen s napětím sledujete, co se bude dít dál a který z vojáků v následujícím záběru zemře. Ze začátku působí střih možná trochu zmateně. Chvíli jsme v nemocničním pokoji, chvílí v tunelu, poté zase sledujeme životy hlavních hrdinů před válkou. Divák je udržován v permanetním napětí, neboť vždy když se má stát něco zásadního, děj se přesune v čase a ona zásadní scéna se objeví v příštím střihu. Škoda že je u nás snímek poměrně neznámý, i podle počtu hodnocení ho má v povědomí jen zlomek diváků. Hezké vesnice hezky hoří je asi nejlepší snímek co o balkánském konfliktu vznikl.