Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Animovaný

Oblíbené seriály (10)

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (2004)

Již brzo se možná něco dovíme. Každopádně seriál vrcholí a začínám přemýšlet o tom, jaká bude ona katastrofa, která nedejde na jeho konci, neboť ke katastrofě se nutně schyluje. Na závěr dojde k soubojí Titánů. Jak znám tento seriál, všechno buide do jisté míry převráceno, postaveno na hlavu a zamícháno. A nic prostě jen tak neskončí. Nebudou lidé a nebudou ani cyloni. Otázka je, kdo přežije a kde bude žít (pokud vůbec ???).

Městečko Twin Peaks

Městečko Twin Peaks (1990)

Seriál, který je o Tajemství jednoho malého městečka na hranici. Tato hranice je hranicí mezi civilizací a divočinou. Není to však hraniční čára, která se táhne podle řeky a přes blízké lesy, není to ani tajemná stezka a černý a bílý vigvam, ale je to hranice, která se vytváří mezi námi, a která se vytváří v každém z nás, Hranice, která je nezbytně nutná. I zde, jako v mnohých svých dalších projektech, Lynch záměrně na této hranici balancuje, a přivádí z prostoru kolem ní to co je skryté. Každodenní situace, zvyky a ustálená sociální a psychologická pravidla, rozkládá na částí a sestavuje z ní (s)nové obrazy. Klišé je zde pro Lynche jedním z nástrojů dekonstrukce. Klišé označuje totiž něco, co je ustálené, co může mít charakter symbolu, který změnou kontextu dostane nepatrně jiný obsah, aniž by zrušil všechny obsahy předchozí. Něco na způsob "hustého popisu". To jest popisu, kdy je událost vyložena zároveň s ohledem na svůj kontext, při vědomí, že pod různými úhly pohledu, může nabývat významy radikálně odlišné (typickým příkladem je zamyšlení nad tím, co může znamenat, to když dva lidé na sebe mrkají jedním okem).

Star Trek: Hluboký vesmír devět

Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993)

Star Trek je silně generační záležitost. v poslední době je pro mě fascinující sledovat jak lidé, kteří jsou mladší než já s klidem říkají, že Voyager je nejlepší řada. Začal jsem na Nové Generaci, ale můj Star trek je až Deep Space Nine. V podstatě je to trochu anti star trek. Lidé žijí na vesmírné stanici, která vůbec nikam neletí. Jsou sice u dveří do dalšího a vzdáleného kvadrantu, ale i tak. Někdy je velmi tezke zustat a vydrzet na jednom miste, hlavne kdyz se kolem vali poněkud bezohledné dějiny.

Byl jednou jeden... život

Byl jednou jeden... život (1987)

Tenhle seriál mě provázel v dětství velmi dlouhou dobu, neboť jsem jej viděl v nesčetných reprízách. A musím říct, že i silně zapůsobil. Poprvé jsem ho sledoval "polské televizi". Pamatuji se, že jsem nechtěl jít na Jiskřičkovský slib, protože jsem se nemohl kvůli tomu dodívat na jednu z epizod. Zajímavé je, že na mě působí pořád stejně. Každopádně je to velmi pěkné dílko a autoři se snažili vychytat spoustu drobných detailů a pečovali i o to, aby jejich výklad byl v rámci možnosti i věcně správný a srozumitelný dětskému divákovi.

Dobrodruzi z vesmíru

Dobrodruzi z vesmíru (1986)

Lidi jsou sice v tomhle seriálu převlečeni za zvířátka, ale věci které dělají a které se jim dějí už tak mnohdy roztomilé nejsou. Na začátku je jejich společnost vyhodí, musí se dát na soukromé podnikání. Najdou sice spojence V Gerardovi, kterého žene jeho láska k profesorce Anně. Jinak chlapci a dívky v posádce nemají zrovna na růžích ustláno. Loď je vrak, hypotéky na dům je třeba platit a Vesmirný expres se neustále potácí na pokraji krachu. A ta smůla, která je postupně zavádí na velmi zvláštní planety, kde potkávají otroctví (vzpomeňte na písničku kde Sibep zpívá "Sibep musí být prodána za víc" a nakonec ji koupí vycpavač), kastovní rasistické společnosti, devastaci přírodního prostředí ale třeba také určitou formu genocidy. Na Zemi to není o moc lepší, alternativou k rizikovému podnikání je práce v továrně u pásu s hlídačem s elektrickým bičem. Byl to skvělý seriál - skvěle a pochopitelnou formou prezentoval velmi obtížná témata. Z toho důvodu 95%.

Babylon 5

Babylon 5 (1993)

Výborný seriál. Musí se na to chvíli zvykat ale pak to funguje dobře. Moje nejoblibenější linka je vztah G'Kara a Mollariho. Nádherně rámuje vývoj celé hlavní dějové linie a slouží jako vstup do důležitých momentů univerza Babylonu 5. A hlavně se na ně dobře dívá.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Klasické HBO - drsné, sex jen na drsno a ze zadu (originální knihy jsou v tomto daleko košatější a civilizovanější, a to je obviňují z pornografie) a škopky krve. Rád bych vypíchnul užasného Jasona Momou jako Khal Droga. Jinak asi nejlepší fantazy série, kterou jsem kdy viděl, koupil jsem si i knihy (což za první dil jsem mohl ušetřit) a musím je přečíst dříve než natočí další série. Skvělé, vynikající, doufám že tato série bude dokončena (vzhledem k tomu, jak dlouho vzniká je dost velké riziko, že se to nezdaří). Jinak velmi inteligentní záležitost na poli fantasy obecně. Konečně !!! Po druhé sérii je třeba snížit hodnocení.

Firefly

Firefly (2002)

Do jisté míry je Firefly šílený projekt. Na druhou stranu jeho největší problém je, že přišel moc brzo. Propojení bylo netradiční, díly byly vystavěné výborný způsobem. Joss Whedon ví co dělá.

Caprica

Caprica (2009)

Velká škoda, že seriál skončil dříve než začal. Ale aspoň se podařilo udělat konec, který řekl hodně. Myslím, že si celou dobu držel relativně slušnou úroveň. Soustředění na vztahy a vývoj postav bylo mimořádné. Možná je to trochu více než se od scifi seriálu běžně čeká, ale právě to je to kde může být jejich budoucnost. Myslím že se také podařilo vylíčit to, o co se pokoušela nová série BG na svém konci a to mnohem lépe. Tam, kde to v BG vypadalo jako až přílíš natahované a překombinované, tady zůstalo konzistentně čisté

Star Trek: Nová generace

Star Trek: Nová generace (1987)

Má to smysl komentovat? Definitivně nejlepší Star Trekovská série, která se bude těžko překonávat a to ani né díky technickému vývoji či námětům, ale díky neopakovatelné a jedinečné posádce a soustředění se podat, to co tito lidé nabízejí v té nejlepší kvalitě. Tady nejsou špatné díly a osádka je schopná zahrát cokoliv, i sebevětší hloupost (a pro znalce ST těch solidních scénaristických hloupostí tam pár je). Nad některými scénami mrazí v zádech a to v nich není většinou nic jiného, než někdo, kdo předvádí hereckou etudu. Rád se vracím. K máločemu mám takový vztah jako ke Star Treku a lítání po vesmíru v kosmické lodi připomínající obývací pokoj s velkou plazmovou obrazovkou ...