Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

swiss 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nesudte tenhle serial po prvnich trech (otresne dabovanych) seriich vysilanych kdysi na Nove. Pro me je to nejlepsi Star Trek. Hlavni postavy jsou chybujici a obcas i pochybujici o svém poslání. Od čtvrté série děj nabírá obrátky, přichází Worf a začíná válka. A nepratele pribyvaji a jsou stale hrozivejsi. Sisko je spolu s Picardem nejlepsi kapitan jakeho kdy flotila mela. (Jak může někdo mít rád odporně charakterní kapitánku Voyageru) P.S. Zkuste ho dokoukat (má sedm řad).... ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Star Trek Deep Space Nine má oproti jiným ST seriálům několik vlastních kvalit. Především jsme na jednom místě -jednak to má takovou domácí atmosféru opravdu života na stanici, druhak můžeme tak sledovat vývoj v daném kvadrantu. Ze začátku převažují jako jinde stand alone epizody, později však se začíná děj opravdu táhnout přes několik epizod. V řadě epizod také vidím jakési dvě až tři linie nezávislé dvě linie. Příjemné je zlidštění a pochopení některých ras. I pres specifické kvality a atmosféru nelze jinak než označit většinu dílů jako klasickou vatu, která často recykluje jiné ST díly a později bohužel i vztahové seriály. Opravdu výborných je pomálu, ty špičkové díly jsou: tři Duet (1x18), Trials and Tribble-ations(5x6) a In the Pale Moonlight (6x19). Nejlepší a nejsympatičtější postavami pro mě byli ferengijský barman Quark a kardassijský krejčí Garak. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta lidí tenhle seriál dost neprávem odsuzuje. Ono se taky není proč divit, když první dvě řady jsou prakticky o ničem. Tady se projevil ještě vliv žijícího Gene Roddenberryho, který navnadil tvůrce, na film ve stylu Babylon 5. Jenže tohle se asi nedá udržet věčně a tak filmaři přišli s něčím mnohem lepším... Prostě v Alfa kvadrantu uděláme válku a hotovo. A to válku tisíců lodí proti sobě. Od třetí sezony se pomalu ukazuje DS9 ve své temnější podobě a poprvé ve světě ST máme možnost vidět důstojníka Flotily v akci, která by se zrovna nedala popsat jako nejčistčí. Od páté sezony se to rozjede a neuvěřitelným tempem pokračuje až do samého závěru. (Kde jinde máte možnost ve světě ST vidět tak monstrozní vesmírné bitvy, proti nimž byla potyčka s Borgy u Wolf 359 jen pšouknutí do lucerny, jako v tomto seriálu).Nebýt rozvláčných prvních dvou sezon, mohlo to být 100procent ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Babylon 5 ve Star Treku, nebo naopak?:-) Upřímně? je to fuk. Je to propracované, od postav až po příběhové (a někdy i dost dlouhé) linie a je tam Ezri a její předchůdkyně. Jsou tam mega kosmické bitvy, vedle kterých vypadá SW, jako chudý příbuzný. Jsou tam díly, ze kterých my TOSkaři chrochtáme blahem. Je tam klasicky STovská konfrontace morálních postojů. Je tam 1.loď UFP s legálním maskovacím zařízením:) Je tam Romulus (po 2.) Je tam sekce 31 (po 1.!) Je tam...ale co, vy to stejně všichni víte:) Co chtít víc? ()

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bez prominutí PROMRDANEJ potenciál, hrůza a zmar. Normálně hodnotim seriály podle nejsilnějších sérií, ale... tohle prostě nejde. KDYBY někdo sledoval jen specifické příběhové linie a přeskákal všechny fillery, mohly by to být 3. Kdyby i z těchto skipnul slabé a zbytečné díly, možná slabý 4. DS9 je často srovnávám s Babylonem 5 - sorry, až mi zas někdo jen naznačí, že se k DS9 k B5 jen blíží, tak se mu vysměju do xichtu. POZITIVEM jsou postavy a herecké výkony, to se popřít nedá. Bohužel, seriál brzy přestane mít tušení, co s těmi postavami dělat, takže herci tam něco slušného k hraní mají míň a míň. NEGATIVA jsou všechno ostatní - stupidní scénáře, retardované příběhové linky (zejm. od nejhoršího: mystické sračky, DS90210 shit love stories s násilnym shippingem a hlavní linka Ferengi), všechny fillery, nudnost a předvídatelnost zápletek... Na seriálu jsou slušné série 1 a zejména výborná a nade vše ostatní vyčnívající s04. Bohužel, s02 a s03 jsou dobré tak na přeskočení (doslova, ani se tam nic moc nestane), s05 je fakt špatná, s06 je děsná a s07 je tragickej dumpster fire. POTENCIÁL byl přitom ohromnej - seriál co se odehrává přímo na Frontier, ale na jednom jejím místě, s možností ukazovat zahraniční politiku Federace a rozdíl Federace a zbytku vesmíru, kaskády dlouhodobých následků atd., Dominion jako "protiváha" Federace nabízející alternativní systém a filozofii, stejně funkční, ale s jinými ideály... a mnoho dalšího. Efektivně ale seriál postupně všechno nevyužije, zahodí, zapomene nebo natvrdo zkurví. Můj kompletní průvodce ("recenze" + průvodce sledovatelnými díly) skrz DS9 ()

Galerie (198)

Zajímavosti (62)

  • Vědeckým důstojníkem měla být v seriálu původně postava pocházející z planety s nízkou gravitací. Jelikož by to vyžadovalo natáčení mnoha „nízkogravitačních“ scén, které by byly příliš náročné a nákladné, byla postava nahrazena Trillem Jadzií Dax (Terry Farrell). Myšlenka postavy, která je uzpůsobena nízké gravitaci, byla později použita v epizodě Melora (1993). (mirliflore)
  • Na začátku epizody spolu Dr. Bashir a Chief O'Brien hrají šipky. Dr. Bashir pochvalně zmíní, že Chief hodil tripl 20, avšak když je záběr na to, jak Chief vytahuje šipky z terče, tak je vidět, že nehodil žádný tripl (natož 20), nýbrž 14, 16 a 6. (KM Phoenix)
  • Postava Kiry Nerys (Nana Visitor) byla do seriálu dopsána v poslední chvíli. Původně totiž tvůrci zamýšleli, že bajorským zástupcem pro DS9 bude praporčík Ro Laren, divákům známá z předchozího seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987). Její představitelka Michelle Forbes však odmítla, protože se nechtěla dlouhodobě uvázat na celý seriál. (Doctorow)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama