Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Pohádka
  • Rodinný

Recenze (39)

plakát

Pějme píseň dohola (1990) 

Tenhle film je absolutní kult! Spousta filmů je našlapáno hláškami, ale tohle je jedna dlouhá, jeden a třičtvrtě hodinová hláška! Absolutně dokonalé (ne)herecké výkony! Vlastně mě ani nijak zvlášť nemrzí, že tento film není všeobecně známý a že spoustě lidí, co jej viděla, se nelíbil. Ta spousta drobných, nenápadných vtípků, které nelze pochytat na první (ani páté) shlédnutí... Kamera Asena Šopova, hudba by Zikkurat... Mám okruh lidí, se kterými si rozumíme, vztah k tomuto filmu je jedna z věcí, na kterých se pozná, že jsme na stejné vlně.

plakát

Princ Mamánek (2022) 

Mám z toho hrozně rozpačité pocity. Pohádka to v podstatě není, spíš existenciální drama se znepokojivými přesahy. Některé linky působí až psychedelicky. Pro malé děti naprosto nesrozumitelné. Pro dospělého diváka je to rozhodně zajímavé a nutící k zamyšlení, to všechno je v pořádku. Pak jsou tam ovšem ty dvě čarodějnice, jako vystřižené z nejhoršího troškovského inferna, proti nimž je "malej, ale šikovnej" čertík učiněný Hamlet. A úplně mě rozsekalo, že inspirací k filmu byla Budařova návštěva hospody v Dětenicích, což pro mě osobně představuje zhmotnění trapnosti. Jak jej tohle mohlo inspirovat (vyjma kulis a estetiky) k napsání takového příběhu, to fakt nevím.

plakát

Klíč svatého Petra (2023) (TV film) 

Na téhle pohádce mi v první řadě nesedl casting. Hlavní hrdina působil dojmem trouby, který o tu princeznu ani nestojí (a ten účes 😩), Bereniku Kohoutovou nesnáším, ten třetí do party z toho vyšel celkem slušně. Nárožného mi bylo regulérně líto, Remundovou s Novotným v oblibě mám, ale tady byli víc zpitvoření než Ferenc s Lorencem, kteří nasadili laťku opravdu vysoko. Nejlépe z toho vyšel vodník Lukáše Příkazkého, bohužel jeho postavu scenárista absolutně nezvládl. Děj se plně podřídil tomu, aby tam bylo hodně honiček a bylo to co nejvíc akční (což nezabránilo nudě ve střední části) logika většinou plakala někde v koutě. Co třeba chtěla kancelářská dvojice získat tím, že se pokusí princeznu nepokrytě utopit před zraky krále a celého dvora? Závěrečný konstrukt, kdy museli mrtví zůstat na zemi, protože nebe si pozdním splněním úkolu nevysloužili a do pekla nemůžou, protože se napravili, taky nevyznívá příliš přesvědčivě. Co třeba očistec, o tom Svatý Petr nikdy neslyšel?

plakát

Vyprávěj - Autostop (2012) (epizoda) 

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů. Lajka je vynikající a ano, taky jsem do Svojšic stopem jezdil🙂

plakát

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) 

Producenti filmu projevili odkopnutím Johnnyho Deppa značnou dávku zbabělosti, Mads Mikkelsen převzetím jeho role ukázal, že má pořádně silný žaludek, odměnou je předčasný konec série. Nejsou to samozřejmě jediné důvody, ale tohle tomu opravdu nepomohlo. A přiřadit k prvoplánově fašounsko- zlounskému Mikkelsenově ksichtu člověka, který vypadá jako jeho dvojče, se kterým byli zplozeni na sjezdu NSDAP (Vogel), to je úplný castingový majstrštyk. Škoda, celkem jsem si ten svět oblíbil, třeba Kowalski je pro mě jedna z nejsympatičtějších filmových postav posledních let. No, co už.

plakát

Umučení Krista (2004) 

Jeruzalémský masakr trnovou korunou. Spousta složek filmu je na velmi vysoké úrovni, ale jako náhled do mysli Mela Gibsona je to dosti děsivé. Je to taky důvod, proč nedávám hodnocení, mé pocity ze zhlédnutí jsou příliš rozporuplné.

plakát

Divokým Kurdistánem (1965) 

Mayovky jsem jako kluk hltal, byl to bezkonkurenčně můj nejoblíbenější autor. A šestici knih Ve stínu padišáha považuji dodnes za jeho nejzdařilejší. Z toho logicky vyplývá, že mi tato filmová série musí pít krev ještě víc, než ta o Vinnetouovi, která jde aspoň celkem popořadě a v hrubých rysech trochu připomíná předlohu.

plakát

Dobré ráno, Brno! - Epizoda 3 (2023) (epizoda) 

Ne, že by to nebylo vůbec vtipné, ale stále je tam poměrně dost hluchých míst a humor je na mě až dost hrubozrnný. Připadá mi, že nejvíc si ten seriál užívají televizáci, tedy ti, kteří nejsou uražení. Znalost prostředí by rozhodně nebyla na škodu, většina běžných diváků asi všechny nuance úplně neprobere.

plakát

Na západní frontě klid (2022) odpad!

Dávám velmi příkré hodnocení, ale prostě nemám rád, když někdo kvůli své exhibici znásilní skvělé umělecké dílo, zvlášť když se jedná o jednu z nejzásadnějších knih mého života. V tomto případě kašlu na sebelepší technickou stránku.

plakát

S písní v tísni (2022) (TV film) odpad!

Moje podezření se naplnilo. Pokud z těchto Vejdělkových taškařic vyjmeme koukatelné herce, nezbyde vůbec nic. První příběh se zuby by vcelku ušel, kdyby byl o polovinu kratší, ledviny už vařily úplně z vody (spíš tedy z moči), ale těsně nad hladinou je udržovalo duo Balzerová - Čermák, ale tohle už vážně nešlo. Poděkování divákům, že svými koncesionářskými poplatky umožnili vznik tohoto díla, považuji od ČT za čirý výsměch. Škoda, Jiřího Vejdělka mám zařazeného mezi tvůrci, kteří jsou schopni vytvořit slušný film, stejně jako Marka Epsteina na poli scenáristiky. Snad už to není definitivní minulost.