Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Pohádka

Recenze (13)

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Vskutku úžasné dílo, propracované do detailu, všechny ty technologie, boti a jiná udělátka,.... James Cameron se svým týmem opět předvedl, jak se má trikovat kvalitní akčně laděná sci-fi fantasy. Uvěřil jsem mu vše, co mi nabídnul, že je skutečné, živé a že je to kdesi daleko nad námi, na Pandoře. Už teď se těším na trojku.

plakát

Příběh Popelky (2021) odpad!

Autorská licence za každou cenu. Opravdový hnus na kolečkách. Ve zkratce. Příběh se odehrává jak jinak "ve středověku", potud vše milé a ok. Přesto je možné hojně vidět: plastové bedny na nápoje, rapujícího bubeníka, hlášky typu "podnikatelka",..vousatého černocha jako vílu (asi kvůli genderové korektnosti), taneční choreografii 21.století, ...a dalo by se dál a dál psát a psát, jak a čím dalším se tohle dílko opravdu nepovedlo. Američani rádi przní klasické pohádky, protože nemají vlastní historii s rytíři a princeznami, nedělá jim problém ani černoch jako rytíř nebo generál. Nutno zde podotknout, že tato poznámka není rasistická, ale o totální historické nekorektnosti, která jakýkoli takto splácaný příběh strašně ruší. Takže se stále dokola vrací původní otázka (mysleno od prvních minut filmu)- co u toho natáčení asi tak hulili za matroš?

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

Pro období soušasné nucené společenské izolace velice vhodný materiál ke skouknutí. Vzal jsem všech osm řad skoro jedním dechem (doporučuji - ušetříte si okousané nehty z čekání na další díly) a jsem nadšený. Celý seriál je přes celkem časté kruté scény, intriky a nepravosti plný rozvinutého bohatého děje, odehrávajícího se v několika časových linkách, které se různě protkávají, nádherných scenérií, výpravy i efekty velmi zdařilé. Nedoporučuji si ale nikomu moc kohokoli oblibovat, úmrtnost v seriálu je velice vysoká. Přesto děj tím nijak netrpí, ba naopak. Pochvalu dávám také za volbu hereckého obsazení.

plakát

Slunečná (2020) (seriál) 

Seriál je plný kumštuprostých dialogů. Na téměř každou otázku jde částečná souhlasná odpověď a následuje "ALE", které vše před ale popře - úžasné. To ALE je tam tak často, až to tahá za uši. Já bych za toto raději vytahal za uši někoho jiného. Také mi přide opakování úplně neschopných klišé - tak třeba "dělat drahoty" asi třicet (možná i více) dílů uplyne, než si jen dá Janek s Týnou jen pusu. A s téměř stoprocentní předvídatelnou jistotou vždycky někdo vstoupí, zazvoní telefon,... hodně otravné až trapné. Nyní jede padesátý sedmý díl a Týna je čím dál větší materiál pro Chocholouška - to jakože fakt? Tohle že je svěží příběh ze života? Je to odfláknuté a šité horkou jehlou. Možná by prospělo seriállu nejvíce, kdyby se ubralo na scénáristech a režisérech.

plakát

Já, Kajínek (2017) (seriál) 

Místo těch siláckých řečí místních mudrlantů, kteří mají "rozumpatent", mám pocit, snad na úplně vše, co se tu kdy šustne (holt i na ČSFD už dorazil mor zvaný Youtube syndrom - frajer je jen ten, kdo první plivne ...na cokoli nebo po čemkoli), přitom stačí přeci použít jen zdravý selský rozum. Mě se ten dokument líbí právě proto, že v něm má Kajínek hodně prostoru, hodně věcí říká, ukazuje, rozporuje, dokazuje a jestli jste někdy studovali řeč těla a hodnotili jí u vypovídajících, tak jste také o hodně dál ve svém úsudku. A třeba byste tu jen hloupě neznemožňovali. Ze začátku mě udělená prezidentská milost také překvapila až zaskočila. Také jsem byl přesvědčený o tom, že ty vraždy jsou jeho... už tomu nevěřím díky více publikovaným skutečnostem.. V tomto dokumentu totiž do sebě vše zapadá jedno do druhého, vykresluje charakter Kajínka, lidi kolem něj,... takže i když to má celkem pět dílů, není to tak dlouhé, jak se zde píše. Každý díl vyvolá hlad po pokračování dalším dílem. Kolik času byste vy investovat do očištění svého jména? Tak vidíte. Stoji za to to vidět, ne že ne, doporučuji jedním dechem.

plakát

Transformers: Zánik (2014) 

Zatím nejhorší z Transformersů. Prvních půl hodiny vůbec nechápete, proč ti vděční lidé z předchozího dějství střílí, honí a loví své zachránce, hodné Autoboty (kteří jim o5 zachránili život) - jak lidské. K modrým "hodným", červeným "zlým" očiskám přibyla "zelená" očiska nového něcobota (nikdo neví odkud je, co tu dělá, s kým je - nikdo se ani nesnaží to divákovi popsat..), který se jakoby mimochodem kamarádí s velkým zvířetem z tajných složek, a mají spolu velké plány ...jak se asi tak potkali (inzerát? - hledá se padouch?), ... nechci rozkrýt veškerý ten povrchně sestavený, nepropracovaný scénář (co se toho ujal Ehren Kruger, jde to od deseti k pěti, hlavně, že je "trendy"), ani trapnosti z lidského světa zapracované do mimozemské mecharasy, objevujte si sami. Někdo se bude možná i bavit, ale my ostatní, se budeme modlit za to, aby v již ohlášené pětce či šestce nenosil Optimus i dredy, nebo neupgradeoval svůj OS na Windows10..... ó, řemeslo, braň se.

plakát

Fotograf (2015) 

Velmi pěkné, povedené. Po všech dnešních nedotažených a přetrikovaných akčních béčkách, konečně zase jedno kvalitní drama ze současnosti. Fotograf mě zaujal svým zpracováním. Sedly mi všechny tváře, které ladily charaktery postav, nic nerušilo. Doslova jsem si užíval Karla Rodena, protože ač jiný zevnějškem, postojem, gesty a mluvou byl hotový Jan Saudek. Klobouk dolů. Úplně mě vtáhl do děje. Velká pochvala i Jiřímu Chlumeckému za hudbu filmu. Už v úvodu jsem si říkal, že Fotograf by se mohl povést a se závěrečnými titulkami jsem si to už jen potvrzoval. Díky. "Dámy, radím vám ke klidu...!"

plakát

Bony a klid 2 (2014) 

V ČR se prostě "dvojky" točit neumí. Na jedničce jsem mohl oči nechat (taky jsem byl tehdy klukem z malého města se spoustou ideí a průšvihů, tak jsem tím filmem doslovy žil - i po letech si ho rád pusím), ale dvojka? Velké zklamání: veksláci vyvežení dějově mimo Prahu?!? - už tady začala devastace jedničky, úvodní popis osoby Martina (J.Prachaře) o ničem, žádná urgence postavy vydělat peníze na dluh, jako v jedničce, chvílemi jsem si připadal jako v dokumentu (při odfajfkování osob mihnuvších se ve dvojce, tak jedničce opět bez hlubšího zasazení do děje či alespoň nějaké zápletky, výkony herců mi přišly hodně nucené, dokonce tak, že to u sledování rušilo(!!!), jakoby nikdo již neuměl navázat na předchozí role (kurňa, vždyt to hráli ti samí herci - kam se podělo to kouzlo a atmosfera děje?!?). Celkově to bylo hodně uspěchané a na konci jsem se sám sebe ptal, na co že jsem to koukal. Produkci by také stálo alespoň jednou nakopnout, cožpak nešlo ty Veksláky vykreslit pro dvojku lépe? Oholit, načančat, nastrojit - vekslák vagabund a nakonec hajzlbába - žádná akce. Tu jednu hvězdičku dávám R.Skamene, který jako jediný zahrál svojí roli slušně (ale vykreslit ho jako zkrachovalce(?) - další hovězina). Najde se někdo, kdo by věděl, o koho se ten film vlastně dějově opíral, na kom či na čem stavěl? .........tohle se fakt nepovedlo.

plakát

Tři mušketýři (2011) 

Nikdy bych si nepomyslel na to, že z tak krásné předlohy může někdo udělat takovou lacinou frašku. Jde o mix (snad) dobrých úmyslů moderně ztvárnit slavné toto dílo a klasické vykrádačky (cca do první třetiny můžete poznávat scény z Batmena, Indana Jonese, pana a paní Smithových,.. . Ale o Bláznivou střelu tu asi nejde, že ;-) K vlastnímu proslavení herců ani autorů tu také logicky nedojde, neboť myslím ani nikdo zvás nechce "vidět" v historickém filmu tolik nesmyslné akce a triků, která je té době naprosto cizí. Tak se upřímně zamýšlím nad úmysly Andersona, které ho vedly k tomu točit Mušketýry. Snad se mu příběh také moc líbí, ale jedno je jisté ty kvalitní verze již byly natočeny. A za ty jsem moc rád!

plakát

Nezastavitelný (2010) 

Akce, během které nedokážete jen tak snadno sedět na jednom místě. Na začátku velmi reálně natočený všudypřítomný lidský šlendrián - nepozornost, rutinka, to známe - tak, co?, telefony na pracovišti,... atd. což vytvoří výborný startovní blok pro další stupňování adrenalinu v krvi. Téměř synchronně, jak se pootáčely páky v lokomotivách. A že ty americké kousky jsou fakt macci. Kamera si také dala záležet, nebyla nouze o zajímavé záběry, takže spolu s prostorovým zvukem fakt akční nášup. škoda snad jen toho již klasického "amerického" konce.... ;-) Denzelbyl v roli jako doma - ten profík a kliďas v jedné osobě mu opravdu sedl a užíval si to, to bylo cítit. Vůbec byl výběr herců hodně dobrý. Fakt si ten film užijete